kerekasztal-beszélgetés Garami Gábor mit akar a nő Keleti Andrea Puzsér Róbert Hevesi Kriszta Bihari Viki
Úgy döntöttünk pontot teszünk a nagy kérdés végére és kiderítjük: Mit akar a Nő? Korábban Titeket kérdezteünk és egy tanulságos kis videót forgattunk, később pedig a SHE.HU szerzői mondták el véleményüket. Most Bihari Viki - blogger, a Content School Budapest alapítója és a SHE.HU szerzője, Hevesi Kriszta - szexuálpszichológus, Keleti Andrea - táncművész, és Puzsér Róbert - kritikus, Garami Gábor - rádiós műsorvezető, irányításával összegyűltek, hogy a Hadik Kávéházba érkező kíváncsi tömeg előtt kitárgyalják azt a kérdés, amit még Freudnak se sikerült megválaszolnia.
Forrás: Szabó Gábor - Origo


Bihari Viki, blogger, a Content School Budapest alapítója és a SHE.HU szerzője:

"2016-ban úgy érzem, a vadász szerepét átvették a nők. Ők azok, akik el akarják ejteni a zsákmányt. Egy szórakozóhelyen már alig mernek odamenni a pasik a csinos, jól szituált nőcikhez, a nők viszont simán "rámennek" a hímekre és beszélgetést kezdeményeznek.

Természetesen, vannak kivételek - ne általánosítsunk, léteznek vagány, belevaló, odamenő, udvarias, bókolós és udvarlós hímek is... állítólag. És nem akarom bántani a férfiakat - mert nagyon szeretem őket -, de azt hiszem a nők is vadászni akarnak már.

Most, hogy gyakorlatilag mindenféle közhellyel és semmitmondó általános bullshittel nyitottam, folytatnám is a sort töretlenül az oraveczi úton, mégpedig azzal, hogy mit akar egy nő.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Véleményem szerint minden nő mást akar. Lehet rajzolni egy naaaaaagy, közös halmazt, hogy pasi, ház, autó, gyerek, kutya. De ebből sokan kiesnének, mert van, aki egyáltalán nem erre vágyik, hanem elismerésre, jobb fizetésre, leszbikus kapcsolatra, utazásra és sportra például. Szerencsére nem tudok nyilatkozni négymilliárd nő legbenső vágyairól, ahogy nem tudok nyilatkozni hárommilliárd férfi habitusáról sem.

A nagy kérdés talán nem is az, mire vágyik egy nő, mert ilyen csillogós, szirupos dolgokat lehetne csak felsorolni. Szerintem az a kérdés, mit tesz meg önmagáért és mit tud elengedni. Mi az, aminek örülni tud és mi az, aminek a hiánya nem is valóságos hiány.

A vágyakozás a boldogtalanság egyik forrása. Nem vágyni kell azt hiszem, hanem elfogadni, hogy minden lélegzetvétel ajándék."

Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus szerint:

"Minden olyan dolgot, ami hiánycikk. Mert hát mi az, ami vágyként megfogalmazódhat? Az, amiből hiány van. Gondolok itt a mai világban olyan dolgokra, hogy férfihűség, megbízhatóság, ugye? Vitathatatlan, hogy ma a párkapcsolatokból sokszor pont ezek a dolgok hiányoznak.

Ennek több oka is van: például a felnőtt filmek alkalmi kalandra buzdító jellege, de a közösségi oldalak is erre erősítenek rá.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Mi a másik fő vonulat a női vágyak terén? Az édesség. Miért vagyunk mi ennyire édesszájúak? Az evolúciós pszichológia szerint ez többekközt azért alakult így, mert mindig is az édes gyümölcsök voltak táplálóak. Egy kisbaba is az édes ízek preferenciájával születik: fintorog a savanyúra, kiköpi a keserűt. Az nőknek pedig ösztönösen fontos, hogy táplálni tudják a kisbabájukat, így természetes, hogy az édes ételeket preferáljuk. Így vagyunk huzalozva.

Másrészt pedig azért vágyunk az édességre, mert megvonjuk magunktól. Hiszen mindenhol anorexiás modelleket látunk, akik úgy néznek ki, mint egy ruhakarnis. Így mi is folyton fogyni akarunk. Ez a fogyasztói kultúránk kettős üzenete: fogyassz és fogyassz! Arra vágyunk, hogy ezt megtehessük lelkiismeretfurdalás nélkül.

Nagyjából össze is foglaltuk mit szeretne: fajfenntartani és önfenntartani. Magyarán egy megbízható hímet és sok sok édességet mellé. Na jó, még egy kényelmes magassarkút is.

Keleti Andrea táncművész szerint:

Ezt a kérdést nagyon nehéz általános értelemben megválaszolni, hiszen attól függ hány éves az a nő, illetve hol tart az életének folyamában? Az sem mindegy, hogy arra vagyunk-e kíváncsiak, hogy a közeljövőben mit szeretne, vagy hogy hosszútávon mire vágyik?

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Én például mindjárt ötven éves leszek. Ez az az életkor, amikor az ember lassan meg kell, hogy érkezzen oda, hogy megvalósította az életpályáját. Tehát a nagy dolgokat már letette az asztalra, és innentől kezdve elkezdhet arra vágyni, hogy kicsit élvezhesse mindazt, amit megteremtett. Kicsit hátradőlhessen, kicsit kisebb legyen rajta a felelősség.

Persze ez nem egyszerű, mert ha az ember gyerekeket szül, onnantól kezdve a felelősség örökre megmarad, akkor is, ha már nagyok a gyerekek.

Garami Gábor, rádiós műsorvezető szerint:

Biztonságot, szerelmet, figyelmet, csendet, humort, játékosságot, kreativitást és csupa olyan dolgot, amitől a lehető legjobban érzi magát, és elfogadhatja mindazt, amit az élettől kapott ajándékba.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Egy olyan társat, aki támogatja, biztatja és inspirálja új ötletek kitalálásában és azok megvalosításában. Aki mellett jobb anya, barátnő, és szerető tud lenni, hogy ezáltal egy még jobb férfit kapjon. Szóval ez egy nagyszerű körforgás!

Olyan, mint egy izgalmas tánc, mely néha gyors, néha lassú, de mindig nagyon szerethető.

Puzsér Róbert, kritikus szerint:

A Nő nem tudja mit akar. Azért nem tudja, mert elférfiasodott. Saját, természettől kapott női lénye és társadalmilag diktált férfiszerepei között botladozik. Ez a modernitás és a szexuális forradalom terméke.

A modernitás előtti világban minden a maga helyén állt. A nők nem gondolták azt, hogy otthon lenni a gyerekkel ne volna önmegvalósítás. Ezzel szemben a mai, férfi princípiumokat preferáló korban sokkal nagyobb érték lett a hagyományos férfi szerephez tartozó „frontszolgálat", mint a tűz őrzése. És a nők sajnos elhitték, hogy értékesebb is – ők is a fronton akarnak szolgálni.

Csakhogy a fronton újra meg újra megijednek, hogy kialszik a tűz, úgyhogy rohannak vissza élesztgetni a lángot. Amikor aztán megint ég a tűz, újra előveszi őket a becsvágy: „Én is érek annyit, mint egy férfi!" – és már mennek is vissza a frontra férfiakkal versenyezni.

Holott a nőknek semmivel sem kéne több férfi értéket, több „Marsot" megvalósítaniuk magukból, mint amennyi bennük van. A mai nők azonban nem annyit akarnak megvalósítani, amennyi bennük van, hanem annyit, amennyit a „Mars kor" társadalma diktál nekik. A modern korban korántsem annyira preferált érték a „Vénusz" gondoskodása, mint a „Mars" önmegvalósítása.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Aligha véletlen, hogy van egy olyan tévéműsor, hogy Aktív, viszont nincs olyan tévéműsor, hogy Passzív. A passzivitás ma nem érték – ez az igazi probléma. Az embernek ez a fajta elveszettsége sajátosan modern tünet. Persze senki nem mehet vissza az időben: a szellem már kiszabadult a palackból, és nincs földi hatalom, ami oda visszatuszkolja.

Ebben a világban kéne normális életet élni, és megtalálni a személyre szabott egyensúlyt. A nőknek befelé kellene figyelniük, hogy mennyi bennünk a „Mars", és mennyi a „Vénusz", nem pedig arra, hogy a kinti világ mit értékel vagy mire hívja őket. Saját arányt kell találniuk, és azt kell beteljesíteniük. Nincs más útja a boldogságuknak.

Forrás: Szabó Gábor - Origo
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.