nőgyógyászat fiatal PCOS petefészek meddőség gyerekvállalás
"Szóval esetleg átugorhatnánk a szokásos párkapcsolati huzavonát? Csak mert nekem elég sürgősen kellene egy gyerek - még 25 éves korom előtt!" Kevés lány indít ezzel a szöveggel az első randin. Huszonévesen inkább a következő karrier lépésünkön agyalunk. Vagy azon, hogy miért olyan elviselhetetlenek a szobatársaink. Esetleg azon, hogy a velünk szemben ülő pasiban van-e annyi potenciál, hogy másodszor is találkozzunk vele... Mégis van - nem is kevés - olyan fiatal lány, aki alig tudja visszafogni magát, hogy feltegye a kérdést: "Akkor mikor csinálunk gyereket?"

És ez nem valami modernkori női agybaj mellékhatása. Dehogy. Egyszerűen minden ötödik, 25 év alatti nőnél, egy olyan betegséget diagnosztizálnak, ami akár meddőséget is okozhat. Nem feltétlenül, és nem minden érintettnél. De hidd el, ha megkapod a diagnózist, beszűkül az agyad, és egyetlen szó rajzolódik ki a sok orvosi blablából: MEDDŐSÉG. És hirtelen egész másképp fogsz tekinteni a családalapítási terveidre...

PCOS

Az akár meddőséget is okozható népbetegség mögött pedig, az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS) búvik. Senki sem tudja, hogy mi okozza (még a Google sem, pedig hidd el én megpróbáltam rákeresni), de a legtöbb orvos szerint a túl sok inzulintermelés nagyban hozzájárul.

A legtöbb érintett nő arról is beszámol, hogy elég nehéz hivatalos orvosi diagnózist kapni erről - bár két-három tünet már elég a gyanakváshoz. Nekem két évembe telt, mire egy orvos végre kibökte, hogy mi a helyzet.


Szóval akkor mi a PCOS?


Egy gyakori hormonrendszeri probléma, amely megakadályozza a peteérést. Tipikusan a 18 és 25 év közötti nőket érinti, így az egyik leggyakoribb oka a fiatalkori meddőségnek. Az egyik tipikus jele a menstruáció szinte teljes megszűnése. Aztán ott vannak a többiek: az extra haj- és szőrnövekedés, érthetetlen súlygyarapodás, cukorbetegség, fáradtság, stressz és bőrproblémák - melyeket a túl sok férfihormon termelése okoz.

Gondolom nem meglepő, hogy én már jó barátságot kötöttem a borotvával és az Atkins diétával, mire egy orvos, ultrahangos kórlappal a kezében a megfelelő helyre küldött. Milyen irónikus. A PCOS-t ultrahanggal lehet a leghatékonyabban kimutatni.

Forrás: iStockphoto/Katarzyna Bialasiewicz

Szóval ott fekszel egy asztalon, miután benyakaltál két liter vizet és azon agyalsz, hogy az első ultrahangodat valahogy teljesen más körülmények között képzelted el...

Állítólag rengeteg nőt érint ez a rendellenesség, de legalább a felük nem él át semmilyen tünetet!!

Sőt, ami jó hír, nem feltétlenül okoz meddőséget, de elnyújthatja a "próbálkozási" folyamatot.

Szóval milyen az élet a PCOS mellett?

Bár a legtöbben gondolkozunk a családalapításon, de mindig gyorsan hozzá is tesszük, hogy "majd egyszer". Amíg el nem jön az ominózus pillanat, amikor megtudod, hogy nincs az égvilágon semmi amit tehetnél a PCOS-ed ellen - mivel nincs gyógymód. Ahogy az általa kialakulható meddőség ellen sincs. Vagyis van. Szülni de most azonnal!

És valljuk be, a családalapítás nem éppen a legaktuálisabb lépés 22 évesen. Akkor még bőven vannak ZH-k, meg lakbér, meg házibulik, meg "lássunk világot", és teljesen őrült szobatársak, akiket a legkevésbé sem érdekelnek a petefészkeid.

Forrás: Getty Images/Petar Chernaev/Pixelfit

Hirtelen mindenki mély hitre lel, és Disney tündérmesékben kezd el gondolkodni. Minden jó, ha a vége jó, meg egyéb hazugságok.

Őszintén, így egy év elteltével ennyire jutottam: Teljesen oké, ha gyerekeken agyalsz huszonévesen. Meg az is, ha baromira nem érdekel a téma. Oké, ha egy durva diagnózis után szeretnél kicsit gyászolni.

Forrás: Getty Images/Martin Dimitrov

Ami nem oké, az az ha feladod a harcot. Minden elszalasztott nappal, nem csak a családalapítás lehetősége kerül távolabb, hanem az élet maga.

Tessék ráállni egy diétára, ami nem megfojt, hanem lázba hoz és élvezetet okoz! Mozogni, sétálni, odafigyelni a cukortartalomra a süteményekben. Tessék őszintének lenni, amikor egy újszülött látványa a Facebook faladon az utolsó dolog, amire vágysz. De ne engedd, hogy elidegenítsen a barátaidtól és elvegye a képességedet, hogy másokkal együtt örülj.

És ha majd egyszer odaérsz, hogy végre befejezted a sulit, és a pasi veled szemben kiérdemelte a sokadik randit, ne ess kétségbe ha majd nem jön össze elsőre, vagy másodikra, vagy harmadikra a baba. A nő sokkal több, mint a petefészke, és emiatt annyira gyönyörű!

Lina Boothby

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.