illemszabályok férfi jólneveltség úriember illemtan udvariasság
Azt vettem észre, hogy a legtöbb pasi pusztán attól is a fériasság csimborasszójának érzi magát, ha bármilyen körülmények között olyan merevedést tud produkálni, mint a cövek. Ha emellett az apró - bár nem elhanyagolható - részlet mellett, még jóképűnek és határozottnak is is mondható, akkor önimádata határatlanná duzzad. Csak valahogy, az egészséges önbizalom kifejlődése felé félúton lemaradt az "úriemberség" mint kritérium. Tudod, az az izé, amit a nagyapja tanított neki...

Hát fiam, ha nem figyeltél a nagypapira eléggé, akkor most fusd át gyorsan ezt a pár pontot! Mert van mit pótolnod!

Forrás: iStockphoto/Grosescu Alberto Mihai/Agcreativelab

Íme az úriemberré válás előszobájába vezető út 11+1 lépése:

1. Gerinc, gerinc, gerinc.

Egy férfi akkor szexi, ha magabiztos. Ha kiáll magáért, de legfőképpen másokért. Ha vannak saját gondolatai. Ha nem hibáztatja a nőt ok nélkül. De még okkal sem. Például akkor sem, ha az tőle kér zsebkendőt, ő pedig másodpercek töredéke alatt kerít neki egyet.

Miközben tudja, hogy az elvileg a nők táskájának alaptartozéka kellene, hogy legyen.

2. Durcás ovisok kíméljenek!

Az úriember mentes mindenféle komplexustól. Vagy legalább megpróbál úgy tenni, mintha az lenne. Sőt, igyekszik levetkőzni kisebbségi érzetét. Nem alkalmaz lelki terrort és eszébe sem jut kezet emelni egy nőre. Esténként nem tart prezentációt a nőnek, elvárásairól. Elsősorban magától vár el dolgokat.

Forrás:iStockphoto/Pekic/Marko Pekic

3. Tanít, de nem okít.

Az úriember tudja, hogy egy nő nem szereti, ha egy férfi a tudását fitogtatja. Viszont nem is egy éjszakára választ párt, hanem egy életre. Azt is tudja, hogy egy nő akkor lesz hűséges hozzá egy életen át, ha felnézhet rá és tiszteli. Soha máskor!

4. Szezám tárulj!

Ha egy nő az autó mellett áll, miközben a férfi már beült, az azt jelenti, kimaradt az illemóráról annak idején.

Amúgy ez a szokás a régi korokban a nők terebélyes ruhája miatt terjedt el. Tény, hogy a farmernadrágos lányok világában már nem akadályoz minket egy hatalmas abroncs a kilincs elérésében - de azért mégis jólesik egy ilyen gesztus.

Ez egy kedves módja annak, hogy egy férfi kifejezze a tiszteletét. Akkor miért ne tenné?

5. Ha megérkezik a nő, a férfi feláll.

Na, nem úgy...

Forrás:iStockphoto/teksomolika/Hrecheniuk Oleksii

"Belépett a terembe és megtöltötte azt" -ilyen egy igazi úrinő. A férfi pedig megtiszteli azzal az apró gesztussal, hogy feláll. Nem csak azért, mert a nő gyönyörű és így legalább mindenki megtudja a teremben, hogy hozzá tartozik! Ez annak a jele, hogy törődik vele, figyel rá. Fontos neki a jelenléte.

6. A bók szépséget teremt

Az úriember nem hízeleg! Hanem visszafogottan bókol. A nőket ez élteti, ettől csíráznak, bimbóznak és virágoznak ki. Ez sarkallja őket arra, hogy a maximumra törekedjenek. Ami az úriembereknek csak a javát szolgálja, ugye?

7. Kihúzza a széket

Nem egy cirukuszi mutatvány, nem túl bonyolult, mégis egy jóleső kis semmiség.

8. Tartja az esernyőt

Ha az eső minimálisan is, de szemerkél, az úriember már tartja is a nő mérnöki precizitással megkomponált hajkoronája fölé az esernyőt. Míg ő természetesen bőrig ázik. Szívesen, persze!

9. Titkokat őriz

Nem a múltját szennyező mocskos kis titkokról beszélek. Hanem arról, hogy érdeklődéssel figyeli és hallgatja a nő mondandóját, aki percenként rettentően titkos titkokat fecseg el. Az úriember pedig úgy őrzi őket, mint a nagyapja zsebóráját.

Forrás: iStockphoto/Ridofranz

10. Nem iszik. Italozik!

Lassan, minőségi, az ételéhez illő italokat kortyol. Nem vedel. Soha sem másnapos, akkor sem, ha mégis.

11. Vigyáz az értékeire

Az úriember minden további nélkül kilométereket sétál, hogy biztos lehessen benne, hogy a nő épségben hazaért. És nem kéredzkedik fel egy teára, akkor sem ha áthűlt.

+1 VirágCSOKOR

Az úrinő, nem ribancdobozos rózsára vágyik. Nem az instagramjára szeretné posztolni. Bele akar szagolni. Mélyen. Eltenni belőle egy szirmot. Nem kétezer lájkot.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.