recept karácsony Ferrero ünnep malacsült panna cotta Vacsora lazac
 Amikor közeleg a karácsony egyre több minden szakad az ember (lányának) nyakába. Milyen fát vegyünk? Mikor is megyünk anyudékhoz? Melyik játékot kérte a gyerek? És... Mi lesz a karácsonyi menü? Természetesen megvannak a hagyományos ünnepi vacsora pontjai, de azért mindig szeretne az ember előrukkolni valami különlegessel, ha már a családtagjait és a barátait fogadja.

Antónia most ebben nyújt nektek segítséget - és egyenesen Fördős Zé karácsonyi tippjeit hozta el nektek. Egy három fogásos ínycsiklandozó karácsonyi menüsort mutat be Nektek!

Forrás: Szűcs Gergő

Előétel: Gravlax - pácolt lazac, színes céklával

Nos, az előétel kíván némi előkészületet: egy gravlaxszal (sós-cukros pácolású lazaccal) indítottuk, amely akkor lesz mesésen finom, ha a nyers lazacot egy üvegtálba fekteted, megszórod durva szemű tengeri sóval és barnacukorral, rálocsolsz egy kupicányi vodkát (na jó, lehet kicsit több is, elvégre ünnep van), majd fóliával befeded.

Mindezt a legnagyobb könyv kíséretében - amely ezúttal nehezékként funkcionál - , legalább két napra mehet is a hűtőbe, hadd érlelődjön.

Utána már csak vékony szeletekre kell vágni, majd - hogy még mutatósabb legyen - háromféle (sima, sárga és cirmos) céklával és egy csipetnyi kaporral tálalni.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Főfogás: Zöldfűszeres porchetta

Ez az olasz malacsült zseniális választás karácsonyra. Mindenféle elfogultság nélkül állítom, hogy ha idén a halat vagy a pulykát lecserélitek erre a belül omlós, kívül ropogós malacsültre, akkor készüljetek egyből dupla adaggal! Az elkészítése sem túl macerás, inkább türelem kell hozzá.

A bőrös császárhúst terítsétek ki, sózzátok meg és hintsétek meg durva szemű fekete borssal. Egy kis vörösbor sem árt neki, és jöhet bele egy kis olívaolajon hagymával megfuttatott extra adag zöldfűszer.

Aprítsatok bele friss rozmaringot, zsályát, bazsalikomot, kakukkfüvet és petrezselymet - hmm, ti is érzitek az illatát? Ha ezzel elkészültetek, a császárhús közepébe tegyetek egy kisebb sertésszűz darabot, göngyöljétek fel és kötözzétek össze.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Most jön a könnyű rész: néhány megpucolt és hosszában felvágott sárgarépából és petrezselyemgyökérből készült zöldségágyra ültessétek fel - és 4 órára tegyétek be a 130 fokos előmelegített sütőbe! Ha elkészült a remekmű, szeleteljétek fel a húst, majd a megmaradt zöldségeket egy kis paradicsompürével főzzétek össze, majd szervírozáskor ezzel a pecsenyelével locsoljátok meg a tányéron fekvő húst.

Köretnek sült sárgarépa, paszternák és petrezselyemgyökér, illetve sárgarépapüré passzol a legjobban a malackához.

Desszert: Kókuszos panna cotta pite

Minden vacsorának a koronaékszere a desszert. Most kókuszos panna cotta pite készül, és mivel sütésről van szó, itt kicsit precízebben kell bánni a hozzávalókkal.

Forrás: Horváth Antónia

A tészta elkészítéséhez 35 dkg lisztre, 5 dkg porcukorra, 27 dkg vajra, 1 evőkanál vízre és egy csipet sóra lesz szükségetek. Stresszoldásként tegyetek fel egy Frank Sinatra lemezt, majd kezdjétek el az alapanyagokat lazán összegyúrni. Ezután a tésztát fél óráig pihentessétek a hűtőben, nyújtsátok vékonyra és béleljetek ki vele egy kivajazott piteformát. A közepére tegyetek egy kis nehezéket, és máris mehet a sütőbe, itt 15 percig kell sütni 180 fokon. Vegyétek le a nehezéket, kenjétek meg egy felvert tojással a pitét és süssétek tovább 10 percig.

Most jön a desszert lelke, a krém elkészítése. Ehhez 5 dl sűrű kókusztejet, 3 dl vizet, 5 dkg kristálycukrot és 1 rúd vaníliát kezdjetek el melegíteni 80 fokon. Adjatok hozzá 8 zselatint lapot, amelyet előtte nem árt beáztatni egy kis hideg vízbe. Vigyázzatok, öt perc bőven elég lesz nekik! Utána keverjétek el a zselatint, majd a kész masszát öntsétek az illatos pitébe és rögtön hűtsétek le!

Forrás: Szűcs Gergő

Ha gluténérzékenyek vagytok, vagy nem akartok bajlódni a sütéssel (mint én), akkor hagyjátok ki a tésztás részt és tálaljátok koktélos pohárban ezt a mennyei olasz krémet! Szórjátok meg egy kis porcukorral, így varázsolhatjátok a havas táj illúzióját az ünnepi asztalra.

Remélem meghoztam a kedveteket a főzéshez ezzel a hétköznapinak cseppet sem nevezhető menüsorral. Ha az előkészületekkel előző nap megvagytok, karácsony estéjén már csak hátra kell dőlnötök és hagyni, hadd ragadjon magával az ünnep hangulata!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.