jótékonyság segítség szeretetszolgálat karácsony cipősdoboz gyerekek ajándék
Decemberben mindenki kimaxolja az éves jótékonykodás-adagját. Valahogy ilyenkor még a legszőrösszívűbb Grincsek se tudják elnyomni magukban, hogy a világ nem működik igazságosan. Nyakig ülünk a csillogó csomagolópapírban, míg mások nemhogy ajándékot nem kapnak, de még egy meleg zug se jut nekik.

Szerencsére gombamód szaporodnak a kezdeményezések, segítségükkel kicsit csökkenthető ez a nagy szakadék. Persze ha mindegyik kezdeményezést támogatnád pár forinttal, könnyen azon kapnád magad, hogy kiürülnek a zsebeid. De választani se könnyű a sok alapítvány, egyesület és akció közül.

Ezért mi most bemutatunk nektek hármat, ami nekünk különösen megtetszett!

Még a fák is fáznak?

Ezt a gondolatot felkarolva indult egy új trend, az amerikai Indiana állambeli Seymourból. Régi, már nem használt sáljaikat kötik az emberek fákra, oszlopokra.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Des Panteva

Na, nem azért, mert szegény fák, villanyoszlopok vacognának a hidegtől a téli zimankóban. Hanem azért, hogy az arra járó rászorulók ingyen elvihessék, és védekezni tudjanak a téli hideg ellen. Az ötlet jó, habár az is igaz, hogy egy sál egymagában nem melegít fel senkit. Viszont remek példa arra, hogy egy aprósággal is lehet segíteni, és a kis dolgok is számítanak, javíthatnak a helyzeten. A szélben zászlóként lobogó sálak pedig remek figyelemfelkeltők. Talán azoknak is eszébe juttatja a rászorulókat, akik eddig csak elfordították a fejüket. Így dupla hasznuk van.

Jóllakottan jóllakatok

A kellemest a hasznossal elvet követi például a Fairfood.hu névre hallgató ételrendelő platform, ami nagyjából úgy működik, mint a hasonló oldalak: segít, hogy minél könnyebben és gyorsabban csillapíthasd éhségedet.

Forrás: Getty Images/Miodrag Gajic/Vgajic

Plusz! A karácsonyi jótékonykodás is megoldódik, hiszen ebéded ára részben a rászorulókhoz kerül. Egész konkrétan 11,11% megy jótékony célokra, ha tőlük rendelsz. Idén karácsonyra egy külön kampánnyal is készültek: tehermentesítik a háziasszonyokat a mézeskalács-sütés alól, hiszen azt is rendelhetsz tőlük. Az ebből befolyt teljes bevételt pedig a Bethesda Gyermekkórház javára ajánlják fel.

Örök klasszikus


A Baptista Szeretetszolgálat égisze alatt fut idén már 12. alkalommal ez a program. Lényege, hogy egy jó állapotú cipősdobozba összegyűjthetsz játékokat, könyveket, iskolaszereket, és minden olyasmit, amivel egy kisgyereket jó kedvre lehet deríteni. Majd ezeket szépen becsomagolod, és ráírod, hogy hány év körüli kisfiú vagy kislány veheti hasznát. Leadod az ajándékdobozt egy gyűjtőponton, és ezt a szeretetszolgálat önkéntesei - mint kis karácsonyi manók -, eljuttatják olyan rászoruló gyerekekhez, akiket e nélkül szinte teljesen elkerülne az ünnepi hangulat. Pontosabb információkat, például a gyűjtőpontok elhelyezkedéséről, a szervezet honlapján találhattok.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Evgeniyandreev

Segíteni jó.

Ha már önmagában az nem győzött meg, hogy egészen apró ráfordítással is jobb hellyé teheted a világot, akkor plusz motivációt jelenthet, hogy állítólag mindenféle pozitív hormon szabadul fel abban, aki valami önzetlen dolgot tesz. Szóval lepd meg magad karácsonyra egy nagy adag pozitív hormonnal, és jótékonykodj! ;)

Nyitókép:iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.