betegség pszihológus PCOS lélek kezelés tudatalatti életmód
Sok helyen találkozhatsz azzal, hogy egyre több nőt érint ez a betegség. Ami önmagában igaz is, azonban ez a probléma nem csak a nőket sújtja. Majdnem ugyanannyi férfi életére is befolyással van, hiszen közvetve rájuk is kihat, ugyanis ez az egyik vezető meddőségi ok. A párok 20-30%-ának emiatt nem lehet, vagy csak nehezen lehet gyermeke.

Nem könnyű erről írni, annyira szerteágazó és összetett téma. Nem olyan ez a betegség, mint egy makacs nátha, ami megelőzhető, ha marék számra rágcsálod a C vitamint, vagy, ha már elharapódzott, egy kiadós antibiotikum kúrával akkor is letudható. Ezt a tünetegyüttest társadalmi és pszichológiai szempontjából is érdemes vizsgálni.

Alig voltam 17 éves, amikor diagnosztizálták nálam ezt a kórképet, és 23 múltam, amikor kigyógyultam belőle.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Max-Kegfire

Igen, nekem sikerült!

Minden tanácsot megfogadtam, amit az orvosaim adtak. Persze a lelkivilágomnak nem igazán tett jót az, hogy minden egyes alkalommal emlékeztettek rá: erre jelenleg nincs ismert gyógymód.

Komoly életmód váltásra kényszerültem, aminek hatására pár hónap elteltével sokkal jobb is lett a közérzetem. Energikusabb lettem, az alapproblémámon mégsem segített. Sőt!

Egyszer olyan súlyos fájdalmakat és belső elváltozást okozott, hogy emiatt intenzív osztályra is bekerültem. Az ott töltött kritikus egy hét után megfogadtam, hogy ezek után sem adom fel. Még jobban felvérteztem magam. Így más oldalról is próbáltam megközelíteni a problémát, mivel nagyon úgy tűnt, hogy az orvosok által ajánlott megoldás önmagában nem elég.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages

Ekkor érett meg bennem a felismerés, a lelkemet kell körbeutaznom, és jobban feltérképeznem, hogy ráleljek valamire, ami tényleg segíteni fog.

Pszihodráma és a PCOS

Felkerestem egy pszichológust, és pszichodráma foglalkozásokra is jártam. A pszichológusnál a beszélgetések során arra jutottunk, hogy valószínűleg a következő problémákról lehet szó:

- Termékenységtől, anyaságtól való félelmek
- Nőiesség megélésével, az anyai archetípussal kapcsolatos zavarok
- Kreatív lelki energiák beszorulása, betokozódása -pl.: ciszták formájában
- Gyermek utáni vágy kinyilvánításának hiánya
- Elengedéssel kapcsolatos problémák, túlzott ragaszkodás -pl.: szeretett személy elvesztése
- Bizalom és biztonságérzet hiánya
- A lelkivilág és a környezet ellentétei

A dramatizált játék során pedig beleéltük magunkat különféle szerepekbe - például anya, feleség, gyermek, munkatárs - így nyitottabbá váltunk önmagunk és mások elfogadására, és jobban megismertük saját személyiségünket is. Új szemléletmódokkal találkoztunk, így könnyebben tudtunk megoldani problémásabb szituációkat.

Amit még mindenképpen érdemes tudni, pszichodráma csoport már létezik kifejezetten PCOS-es nők számára is!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/sturti

Ne a felszínt kapargasd!

Előfordulhatnak az életünkben olyan helyzetek, amik feszültséget gerjesztenek bennünk, és észre sem vesszük, hogy amit teszünk, pont az elérni kívánt céllal ellentétes eredményt szül.

Például az, hogy mindig és mindenkor nőiesen öltözködsz, és szinte összenőttél a magassarkúddal. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy igazán rendben vagy a nőiességeddel.

Amikor már gyermekre vágynál, de sokszori próbálkozás után sem sikerül, annak is az lehet az oka, hogy lelked legmélyén mégsem érzed magad még elég érettnek rá. Esetleg valami miatt tartasz tőle -, amit még magadnak sem vallanál be.

Férfi világ asszonyai

Más vélemények szerint a modern kor felborult nemi szerepei is felelősek lehetnek. A gyakran férfias szerepkört betöltő nők szervezete tiltakozni kezd a férfi-női szerepek aránytalan felborulása ellen. (Egyes kutatások már valóban kezdik ezt számszerűen is kimutatni!)

Bármi is legyen a valódi oka, az biztos, hogy általában egészen mélyen gyökerező, tudatalatti blokkokról volt szó. Ha a pszichénk nem egészséges, akkor ezáltal a testünkben zajló folyamatok is akadályokba ütközhetnek. De ha feloldjuk őket, akkor a félelmeket és a szorongásokat fokozatosan felváltja a megértés és a ráeszmélés izgalmas folyamata. Ezután felengedve, sikerülhet kibékülni önmagunkkal, és a külvilággal egyaránt.

Forrás: Getty Images/Eva Katalin Kondoros

Én úgy gondolom az EGÉSZségem - fizikai és lelki értelemben véve is egész -, és ez minden erőfeszítést megér! Mert ez az, ami igazán számít az életben.

Fekete Dóra

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.