választás dönteni férfi segítünk ellenérvek érvek nőgyógyász
Szerintem minden nőnek megfordul a fejében legalább egyszer ez a kérdés: Férfi vagy női nőgyógyász? Sőt, a legtöbb nőnek határozott véleménye is van a témáról.

Kezdjük ott, hogy mint az orvoslás több területén, itt is férfi uralom van. Bevallom, nem ástam bele magam ennek a helyzetnek a "tudományos" magyarázatába, inkább csak kiindulási alapnak vettem a címben megjelölt kérdés megválaszolásához.

20-30 éve a női nőgyógyász még ritka volt, mint a fehér holló a. Akkor nem kellett sokat töprengeni azon, hogy férfi vagy nő.

Ha volt is női nőgyógyász, sok jót nem hallottunk róla. Inkább a férfiakat fényezték a páciensek vagy ők saját magukat...

Forrás: iStockphoto/Lev Dolgachov

Őszinte leszek, én is férfi nőgyógyász párti voltam régen. Volt akkoriban egy barátnőm, aki meggyőzött. Rövid, tömör véleménye volt:

Furi, de ez akkor nagyon meggyőző érvnek tűnt. Mai szemmel már inkább azt mondanám, hogy kicsit sántikál a dolog, mert nem nagyon értem, miért is jobb, ha egy idegen férfi kotorászik bennem?

Ha meg úgy gondolok a nőgyógyászra, hogy ő egy orvos, akkor meg aztán tényleg mindegynek kéne lennie - kotorászás szempontjából -, hogy férfi vagy nőorvos teszi azt.

Ha nőgyógyászhoz mentem, igyekeztem szoknyát venni, ha vetkőzni kell, ne legyek teljesen meztelen, amíg az öltözőfülkétől a vizsgálószékig tipegek és vissza. Lehet, olyankor rám sem nézett a doki bácsi, de én - függetlenül minden külső körülménytől -, nagyon meztelennek éreztem magam abban a néhány másodpercben.

Forrás: iStockphoto/Pamela A. Moore

Néhány hónapja új nőgyógyász után kellett néznem. Azonnali helyzet volt, mert éppen az volt a meggyőződésem (hipochonder révén), hogy valamiféle méhrákban szenvedek - ami persze csak a gondolataimban volt igaz, valójában nem.

Szerencsére makkegészséges vagyok, csak nem könnyű elfogadnom, hogy nem vagyok már húszéves, és ez azzal jár, hogy normális, ha mindig fáj valahol.

Egy ismerősömnek köszönhetően, gyors időpontot kaptam, egy teljesen leinformálható, nagyon megbízható, női nőgyógyászhoz. És meg kell mondanom, a vizsgálat után beálltam a női nőgyógyász pártiak táborába.

Forrás: iStockphoto/YakobchukOlena
  • Az első és legfontosabb, hogy egy csepp szégyenlősség sem volt bennem a vizsgálat alatt. Nem éreztem magam feszélyezve, nem volt bennem gátlásosság.
  • Nem csak konkrét választ kaptam a problémámra, hanem úgy jöttem ki a rendelőből, hogy én vagyok a legszerencsésebb. Hogy pontosan miért, azt nem tudom, de csupa pozitív impulzus ért, ami napokig kitartott.
  • Összességében a vizsgálat hangulata volt az, ami miatt ma már nem mennék el egy férfi nőgyógyászhoz.

Sokan anyukánk nőgyógyászát örököljük meg. Érthető, hiszen anyukánk megbízik benne, mi pedig anyukánkban. Néha még az is előfordul, hogy kezei között születtünk, ezért ha ő férfi, akkor nyilván bizalmi alapon maradunk a férfi nőgyógyásznál.

Ha nem jön be az anyuka által örökölt nőgyógyász, akkor megpróbálunk ajánlás alapján választani, illetve itt jön be a kódolt előítélet.

  • Nőt nem, hozzám ne nyúljon nő!
  • Férfit nem, nem szeretnék férfi előtt levetkőzni!

Ha pedig véletlenül úgy alakul a sorsunk, hogy mindkettőt kipróbáltuk már, akkor egyértelmű, hogy a pozitív impulzus mellett fogunk voksolni.

Nemrég, szűk körű közvélemény-kutatást tartottam a témában a barátnőim körében.

A férfi pártiak érvei:

  • „Egy férfinak könnyebben nyílok meg..."
  • „Idegenkedem a női nőgyógyásztól... ez egy olyan intim szférám, ahol, ha hetero vagyok, nincs keresni valója egy nőnek, még akkor sem, ha orvos."
  • „A pasik nem tesznek olyan megjegyzéseket, mint a nők... nincs a szótárukban a cinizmus..."
    Forrás: iStockphoto/Andrey Popov

A nő pártiak válaszai:

  • „Annyira kiszolgáltatott és intim helyzetnek gondolom, ami nem tartozik más férfira, csak a páromra"
  • „A férfi nőgyógyász olyan orvososabb, hivatalosabb, a női viszont olyan barátnősebb."
  • „Az élmény kellemesebb volt egy nőtől. Mondjuk úgy, finomabban érint meg, mint egy férfi."
  • „Egy férfi tudhatja a szakmájának minden titkát, de soha nem volt menstruációs görcse."

Ami biztos, vannak, nem nem specifikus tényezők a nőgyógyászok között.

Forrás: Getty Images/M_a_y_a

Férfi és női nőgyógyász is lehet:

  • szakmailag kiváló vagy éppen nem kiváló
  • kedves és megértő vagy lekezelő, bántó viselkedésű
  • elhivatott szakember vagy pénzéhes orvosféle

Ami viszont férfi specifikus, az a zaklató nőgyógyász. Nem sok kerül nyilvánosságra, de igazából egy is sok belőle.

Számomra egy férfi nőgyógyászként is férfi, - és bár tudom, ez a fejben dől el -, ha választási lehetőségem van, és létezik olyan nőgyógyász, aki egyszerre szakmailag kiváló, kedves és elhivatott, és mindezek mellett még azt is tudja, milyen érzés menstruálni, szülni, kötelezettségből szeretkezni, klímaxolni stb..., akkor ő az én nőgyógyászom.

Az én női nőgyógyászom.

Percze Ágnes

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.