szülő válás család önbecsülés szeretni akarás lelki sebek gyerek egyedüllét
"Nem bírom tovább. Elválok." Négy szó, de egy életen át tartó háború, ahol mindenki a végsőkig küzd, de a végén senki nem győz, a károk pedig örökre szólnak.

26 év kellett, hogy elfogadjam a történteket, és újra megtanuljam szeretni önmagam.

Az elmélet és a gyakorlat

A szerencsésebb változat, amikor apu, anyu különköltözik, mégis együtt, békében igazgatják a gyerekek sorsát. Megmarad a szeretet, de ami a legfontosabb, a tisztelet. Nincs sárdobálás, hiszen apa és anya mindketten tudják, a legfontosabb dolgot egymásnak köszönhetik.

Mi nem voltunk ilyen "szerencsések". Bár a herendi egy része megúszta, bennünk egy életre összetört valami. Két ember sérelmeinek és fiatalkori rossz döntéseinek kereszttüzébe kerültünk, ahonnan esélyünk sem volt menekülni.

Forrás: Getty Images/Martin Dimitrov

Édesanyám szeméből a könnyek szépen lassan kimosták a fényt, a bátyámat pedig a négy fal között elnyelte a virtuális valóság. Túléltük. De valami örökre megváltozott. A kötelék, ami (állítólag) örökre szól, a keservesen hosszú évek alatt felbomlott. Folyton nyugtattak:

Ezekből a sebekből sosem lesznek hegek, amik majd szépen lassan elhalványulnak. Ezek a sebek bizony újra és újra felszakadnak.

Minden éjszaka felszakadtak, amikor Anya kezét fogtam, míg ő álomba sírta magát, vagy minden sikertelen próbálkozásnál, amikor a bátyámat próbáltam kiszabadítani a virtuális fogságból.

Végül ott maradtam egyedül. Hiába küzdöttem, a négy emberből - akik egykoron egy családot képviseltek -, idegenek lettek.

Egészséges felnőtt egy ilyen helyzetből ritkán válik.

A kamaszkor küszöbén kezdődtek az igazi problémák. Érzelmileg kiszolgáltatottan álltam a felnőtté válás kapujában, és az erő, amit egy család nyújt, nekem nem adatott meg. Ott álltam a gimnázium hatalmas kapuja előtt, amely mögött már kiéhezve vártak a legsötétebb démonaim.

Vajon fognak szeretni? Mi lesz, ha nem leszek elég jó? Mondanom sem kell, a gyengeségem mágnesként vonzotta a hiénákat, akik az első év alatt ki is húzták a lábam alól a talajt.

Aztán pont úgy, ahogy a lányregényekben szokás, valamiért én lettem az osztály legmenőbb bikájának kiszemeltje. Persze mielőtt pezsgőbontásra kerülne a sor - ami a szegény lány mesébe illő megmenekülését ünnepelné -, szeretném leszögezni, hogy ezt a történetet nem más, mint az élet rendezte.

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs

Sóvárogtam a szeretetre, és ezért mindenre képes voltam, de arról, hogyan éljek egészséges kapcsolatban, fogalmam sem volt.

Ezért elővigyázatosság nélkül romboltam le minden falat, és építettem fel a naivitás mindent elbíró várát. Így aztán, mint egy emocionális vulkán robbantam, amikor megtudtam, megcsalt.

Pillangó-hatás

Hirtelen ott találtam magam az ismerős csónakban, és fájdalmasan hasított belém a felismerés, Anyukám mellé szólt a jegyem. Ekkor tudatosult bennem, mindkettőnket elhagytak, egy másikért.
Azt hinné az ember, egy ilyen kamaszkori csalódás csak egy apró szálka, ami felkészít a későbbi tüskék ellen, pedig nem. A fiatalkorban szerzett sérüléseink az évek során szárba szökkenhetnek, árnyékként mérgezve a jövőnket.

Sőt, olyan gondosan nevelte bennem a szeretetéhséget az élet, amely megtépázott önbizalommal és a gyermeki naivitással karöltve egyenes út volt a gödör mélyére.

Ékes bizonyíték volt erre a következő "tanulság" az életemben, aki, bár főnyereményként mutatkozott be, a végén mégis a pokol legsötétebb bugyrába nyújtotta a belépőjegyet. A rózsaszín felhőket kőkemény terror követte, aminek nemegyszer tettlegesség volt a vége. Mégis maradtam, mert végre újra tartoztam valahova.

Forrás: iStockphoto/South_agency

Azt hiszem, beletörődtem: Lehet, hogy nekem csak ennyi jár. Szép lassan saját magam ellenségévé váltam. Nem ettem, nem aludtam, és amikor a társam napokra eltűnt, az őrületbe kergettem magam.

Sírtam éjjel, sírtam nappal, a családom pedig tehetetlenül nézte, ahogy lassan, de biztosan tönkreteszem magam.

Három a magyar igazság

Édesapám akkor tért vissza az életembe, amikor kegyelmet nem ismerő oroszlánként kergette el ezt a dögevőt mellőlem. A szüleim akkor vették észre először, mekkora károkat okozott bennem, hogy elengedték a kezemet. Én pedig csak annyit láttam, hogy elvették tőlem mindazt, amit szeretek.

Ott voltunk a szakadék két szélén, és már alig hallottuk egymás segélykiáltó hangját.

A következő években a társam a magány lett. A napjaimat a főiskola és a munka töltötték be. Szépen lassan kezdtem rendbe tenni az életem, de mivel három a magyar igazság, a semmiből hirtelen megérkezett a harmadik, és egyben utolsó herceg jelöltem. Többé nem kerestem a családomat a szakadék másik felén, végre révbe értem.

Soha nem éreztem még ilyet, és nem is hittem, hogy létezhet ilyen. Tökéletes volt és örökre szóló. Legalábbis azt hittem. Ezt a kapcsolatot a kegyetlen valóság mérgezte meg.

Épp, mikor már újra nyugalomra leltem, egy családi tragédia törte meg a csendet. A harmatgyenge lábakon álló életem pedig kártyavárként omlott össze.

Forrás: iStockphoto/Ana Ado

Legyőzött vadként némán engedtem a megsemmisülésnek. Ő pedig harcolt értem egy darabig, aztán elengedett, és a sors egy utolsó utáni fintorának köszönhetően, szintén egy másikhoz menekült.

Végtelen történet

Ez a kényszeres szeretni akarás közel egy évtizedig kísérte az utamat.

Egészen addig hagytam az embereknek, hogy kivegyék belőlem azt, amire épp szükségük volt. A végén már nem volt mit elvenni. Az emberek a dolguk végeztével mindig eltűntek, és én ott voltam újra, egyedül.


Egyértelművé vált számomra, hogy mind a három fiúban az Apukámat kerestem. Olyan mélyen hiányoltam a kapcsolatomat vele, hogy az élet ezüst tálcán kínálta az alteregóit nekem. Premier plánból nézhettem, hogyan hagynak el egy másikért, ahogyan Ő hagyta el Anyát.

Majd kényszeresen meg akartam felelni valakinek, akinek sosem tudtam. Pont úgy, ahogyan neki próbáltam mindig. Végül a legkeményebb időszakomban hagyott el valaki, pont úgy, ahogy Ő. Amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá.

Nehéz elhinni, hogy van kiút ebből az érzelmi zsákutcából. Felszámolni a múltat kemény feladat, de a legjobb út az önbecsülés felé.

Persze azóta a falak áttörhetetlenül magasak, de talán egyszer rendbe jön minden. Bár még mindig gyenge lábakon állunk, ma már tudom, a családom mindig ott lesz, hogy a maguk módján felsegítsenek, ha újra megbotlom.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.