hatalom önbecsülés nemet mondani kapcsolatfüggőség rábólintani mindenre
Abban megegyezhetünk, hogy minden gyerek első szavai közt szerepel a "NEM" szó. Sokszor ez az első szó, amit megtanulnak a picik. A gyerekek őszintén, minden gátlás nélkül közlik a világgal, ha valamivel nem értenek egyet, ha valamit nem akarnak, vagy nem tetszik nekik.

Aztán szépen lassan a felnőttek megtanítják a gyerekeket arra, hogy a jó gyerek nem mond nemet... A jó gyerek szót fogad, engedelmes! Szülők és pedagógusok együtt tanítják meg a gyereknek, hogy a NEM-nek káros következményei vannak. Sokan megrekednek ezen a gyermeki kiszolgáltatott szinten. Ott, ahol NEM-et mondani bántó, bűnös, rossz dolog.

Ahogy szokták mondani: a hülye megismeri a hülyét!

Akad a barátnőim között olyan, aki évek óta szenved ettől a megrekedt állapottól! Hamar felismerem: én is ilyen voltam. Nem szégyellem bevallani, már jócskán elmúltam 30 éves, mikor ráébredtem, hogy én is azok közé tartozom, akik nem tudnak NEM-et mondani.

Forrás: iStockphoto/Lucidsurf

Egy kapcsolatom ébresztett rá, amiben szó nélkül mindenre igent mondtam a páromnak. Még akkor is, ha teljesen idegen volt tőlem, amire percekkel előtte rábólintottam! Miért csináltam? Mert biztos voltam benne: ha nemet mondok, elveszítem. Elveszítem a szeretetét, a belém vetett bizalmát. Csalódást okozok neki, és az egész az én hibám lesz. Hiszen Ő annyira szeret!

Ma már tudom: az önbecsülés alapja, hogy az ember tudjon NEM-et mondani! A társ, aki azért szeret, mert mindenre bólintok, az igazából nem is engem szeret. Hanem a saját hatalmát szereti felettem!

Hogy is szerethetne engem, mikor nem is ismer? Nem ismeri a véleményem a világról. Csak a saját véleményét ismeri, általam visszatükrözve. Az persze, hogy tetszik neki! A saját véleményét nagyon is szereti!

A stressz az, mikor a gyomrod azt mondja: NEM! SOHA! A szád pedig azt: Igen, máris!

Minden nőismerősöm, akiről tudom: nincs birtokában a NEM szó erejének, frusztrált, bizonytalan, tehetetlen, és kapcsolatfüggő. Tudom, mert pont ilyen voltam én is! Össze voltam zavarodva, és bénultam figyeltem a saját életemet kívülről. Aki nem tud nemet mondani, az stresszes, feszült. Nincs békében önmagával és a világgal sem. Lássuk be, ez nem a sikeres és boldog élet kulcsa!

Forrás: iStockphoto/© Rido

Aki nem tanul meg idejében nemet mondani, azt az élet rákényszeríti, hogy felismerje a helyzetét! Lehet az munkahely, család, egy főnök, egy társ, vagy a gyermeke, de akár kaphatja ezeket mind egyszerre!

Ha az élethelyzetek nem nevelnek rá ösztönösen, akkor tudatosan kell megtanulni a NEM-et kimondani!

A visszautasítás művészete

Az első és legfontosabb, hogy felismerd a problémát!

- Hányszor mondtál igent, mikor legszívesebben nemet mondtál volna?

- Hányszor vállaltál túlmunkát, csak azért mert féltél: ha nemet mondasz kiesel a főnököda kegyeiből?

- Hányszor szervezted át a saját programodat, csak azért, mert a család előbbre való?

- Gyötör a lelkiismeret-furdalás, ha nemet mondasz?

Ha felismerted, hogy problémát okoz NEM-et mondanod, kezdj el gyakorolni! Először csak kis dolgokra mondj nemet! Tét nélkül. Pédául mondj nemet egy ismeretlennek! Mondjuk a call centeres hölgynek, aki csak neked, csak most, kihagyhatatlanul kedvező hitelt tud ajánlani. Ugye? Hányan hallgattuk már végig az ilyen telefon hívást csak úgy, pusztán udvariasságból?

Akik nem tudnak NEM-et mondani, nem csak az IGEN után érezhetik rosszul magukat. Az "igenembereknek" ha esetleg NEM-et mondanak valamire, vagy valakinek, sokszor lelkiismeret-furdalással kell megküzdeniük!

Mert úgy gondolják: elutasításukkal megbántották a másikat.

Félsz a NEM-ed következményeitől? Félsz a megítéléstől?

Sokan kényszerítik magukat bele szerepekbe, csupán azért, mert ezt várják el tőlük. Félnek: ha nem mutatják magukat eléggé önfeláldozó családanyának, vagy nem tesznek meg mindent másokért, akkor elítéléssel kell szembenézniük.

Forrás: iStockphoto/m-imagephotography

Hányszor szervezted át a saját programodat, csak azért, mert a család előbbre való? Mert megkért a gyerek, hogy menj érte előbb a suliba. Vagy, mert a párod közölte: mégsem tudsz elmenni az esti tornára, mert ő még beugrik a haverokkal valahova...

És te bólintottál:

Belül pedig szétfeszített a tehetetlenség érzése... Tanuld meg, hogy nem a manipulatív embereket kell hibáztatnod, ha kihasználnak! Hanem neked nem szabad felkínálni magad a manipulációra! Tanuld meg, hogy az önkifejezés a legmagasabb szint szükségleteid piramisán! Tapasztald meg, a NEM hatalmát, és általa legyél képes egyenrangú partneri kapcsolatot/kapcsolatokat kialakítani!

Vedd a kezedbe az életedet most!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.