öngyilkosság Sándor Mária bátor nő bocsánatkérés öngyilkossági kísérlet
Sándor Mária, a fekete ruhás nővér feladta a harcot. Persze a címlapok csak azt emelik ki, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. De szerintem nem ez a leglényegesebb pontja a történetnek!

Nagyjából másfél éve kérdezték tőlem, hogy szerintem kik azok a nők a mai magyar valóságban, akik példaképnek tekinthetők. És nálam Mária volt a listavezető.

Mert ő nem sztár, vagy egy ünnepelt művész volt, hanem egy olyan nő - ember -, mint te, vagy én. Neki nem volt menedzsere, PR tanácsadója, se szponzorai, de különösebb kapcsolati tőkéje sem.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Neki - gondolom - lakáshitele, kimerítő, alulfizetett munkája, létbizonytalansága és soha véget nem érő háztartási teendői voltak.

Ezek azok a dolgok, ami miatt mi, átlagemberek örülünk, ha túléljük a hetet, a hónap végét, az ünnepeket és úgy általában az egész életünket. Ezek azok a dolgok, amik miatt végül nem teszünk semmit, ami előrébb vinné a dolgokat. Nem marad rá energiánk... És inkább félrenézünk, ha igazságtalanságot látunk. De Sándor Mária vett egy nagy levegőt, és talált magában még annyi erőt, hogy kiálljon az igazáért! Az ápolók, az orvosok, a betegek, az emberek igazáért. József Attila szavaival élve:

Bevallom: én lájkoltam, osztottam a róla szóló cikkeket. Megnéztem a tv-ben a vele készült riportot. Romkocsmák félhomályában vitatkoztam az egészségügy helyzetéről, de...

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

De amikor részt kellett volna venni egy demonstáción vagy egy megmozdulásban, ami az egészségügy helyzetére hívta fel a figyelmet, nekem épp más dolgom volt. Csekkeket fizettem be, elintéztem a régóta húzódó nagytakarítást (örültem, hogy végre időt tudtam erre szakítani), vagy csak pihentem – mert hát azt is kell valamikor! Én nem tudom, hogy Sándor Mária kikre céloz, amikor azt nyilatkozza, hogy kihasználták, kik azok, akik felemelték és eldobták. De én szeretnék bocsánatot kérni tőle.

Mert az én passzivitásom is hozzájárult ahhoz, hogy ez a bátor nő most ott tart, hogy feladja a szélmalomharcot, amit értem is vívott.

Remélem, hiszem, hogy vannak még Sándor Máriák, akik mellett majd nem felejtünk el kiállni!

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.