internet függőség információ Facebook lelkiismeret-furdalás
Az az érzésem: nem is én döntök afelett, hogyan töltöm el az időmet, hanem a Facebook gépezete. Ő egy gigantikus időelszívó fekete lyuk. Könnyebb lenne nélküle? Lehet. De akarok én nélküle élni? Nem. Olyan ez, mint egy problémás párkapcsolat.

Mindig ugyanaz a lemez: "Már mióta keresek mosógépet... De nem tudom, hogy mi alapján válasszak." Ekkor beugrik az univerzális megoldás: megkérdezem a facebookos ismerőseimet.

Összeszorítom a fogam és megnyitom az oldalt. Fókuszálok: csak egy dolgot akarok csinálni, utána folytatom a munkát! Koncentrálok: "Nem fog magával ragadni az üzenőfal sodrása!".

Forrás: iStockphoto/© Ondine Goldswain

Olyan ez, mint az a videó a cicababáról, aki csak egy kenyeret és sminklemosót akart venni a bevásárlóközpontban, egy óra múlva mégis egy nagy halom cuccal találja magát körbevéve. Csak éppen két dolgot felejtett el beszerezni... Igen, a kenyeret és a sminklemosót.

Fellépek a honlapra és egy pillanat alatt elfelejtem, hogy mit is akartam. Felvillan Kláriék esküvői képe: "Nahát, már ő is megházasodott?". Nyomok egy like-ot, majd lecsekkolom a pasit. "Fú, tényleg, milyen rég nem hallottam róla!" - megnézem, mi van vele, azaz miket posztolt. Ott egy kép, amin Dórival koccintanak. Őt is milyen rég láttam! Írok neki, hátha van ideje összefutni!

Erről jut eszembe: apu múltkor kérdezte, hogy milyen filmet ajánlanék neki. Elküldök neki pár linket gyorsan. És a jogsit is meg kell hosszabbítanom, úgyhogy gyorsan megnyitom az okmányiroda honlapját is. Az információáradat még jobban szétzilálja az amúgy is rossz koncentrációs képességemet. Elkezdek dolgozni, de pittyeg a Messenger. Megnézem, hogy ki írt. Hátha Zoli az... Nem ő, mindegy, most már megnyitom és visszaírok. Visszatérek a munkához, de már elvesztettem a fonalat. És akkor újra pittyeg.

Forrás: Getty Images/Geber86

A harmadik után már keresem: hol lehet kikapcsolni a hangot? Jól eldugták - talán nem véletlen! A Facebook azt akarja, hogy egész nap csak vele foglalkozzak, mint egy figyeleméhes gyerek. Csak nagyon nehezen jövök rá: akár be is zárhatnám az oldalt, hogy nyugtom legyen.

Eddig csak a mobil app volt ilyen pofátlan a felugró chat-fejekkel: ha figyelmen kívül hagytam a csipogást, akkor sem hagynak békén az arcok! És ha meg is találom, hogy hol lehet kikapcsolni, valahol még sincs szívem, hisz' arca van az üzeneteknek. Olyan érzésem van, mintha a szeretteimet kapcsolnám ki...

Persze ugyanez van, mikor lenémítom a készüléket: feszültté válok, mert félek, lemaradok valami fontosról. Még lelkiismeret-furdalásom is van, hogy így kizárom és esetleg megváratom a barátaimat. Mintha kivonulnék abból a szobából, ahol az összes barátom ott ül! Antiszociális leszek...

A WC-n előkapom a telefont, csak egy picit szétnézek az oldalon.

Komolyan azt kezdem sejteni: direkt rakták úgy össze az appot, hogy megnyitáskor "véletlenül", csak egy pillanatra villan fel egy barátom bejegyzése, de aztán egy másodperc múlva már másik bejegyzés nyílik meg és úgy is marad.

Forrás: Getty Images/Eva Katalin Kondoros

Annyi idő alatt történt mindez, hogy fel sem fogtam, ki írt, csak az volt az érzésem: valami nagyon érdekes és fontos dologról maradtam le, így a feszültségtől hajtva elkezdek görgetni... Azon kapom magam, hogy teljesen beszippantott a portál és nem találom azt a hírt! Vagy már el is felejtettem, hogy mit keresek, - csak azt érzem: nyugtalan vagyok.

Persze, hogy nyugtalan vagyok, hiszen 10 perc alatt százféle információ ömlött az arcomba egy villogó képernyőről! Még mozog is és beszél is hozzám!

A hosszú nap után végre megérdemlek egy kis pihenést: felmegyek a Facebookra, csak úgy böngészni. Jól szórakozom: cuki képek gyerekekről, érdekes cikkek, elgondolkodtató üzenetek, izgalmas pletykák.

Észreveszem, hogy nem tudom abbahagyni. Észreveszem, mégsem megy! Nem bírom elengedni... Sikítani kezdek belül! Függő lettem.

Javaslataim a függőség elkerülésére:

- Kapcsolj ki annyi értesítést, amennyit csak lehet! Csak a tényleg fontosakat hagyd meg!


- Ha fel kell menned a Facebookra, ne a főoldalt nyisd meg, hanem valami olyat, ami kevésbé tereli el a figyelmed: például a saját oldalad! Valószínűleg azon már úgyis tudod, hogy mi van.


- A telefonodon kapcsold le a fényjelzést és a chat-fejeket! Ha lehet, még a Messenger hangját is. Ha sürgős lenne, felhívhat. Ha ír, tisztában kell lennie vele, hogy akár csak napok múlva fogod olvasni! Nem bunkóság később válaszolni!!!


- Ne vidd magaddal az ágyba és ne rakd ki a kocsmában az asztalra a telefont! Így nehezebb a többiekre figyelni és bizonyított, hogy a villogó képernyő negatívan befolyásolja az elalvás képességét.


- Szabj egy határt magadnak, például este 8 után nincs Facebook! Miről maradhatsz le, ha reggelig pihen az oldal? És miről maradsz le, ha nem pihen?

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.