kezelés tünetek téli depresszió lélek szezonális depresszió tanácsok
Tedd a szívedre a kezed: mit érzel most? Szomorúságot, szorongást, talán ürességet, reménytelenséget és pesszimizmust, jó adagnyi bűntudattal fűszerezve?

Netán értéktelenséget vagy tehetetlenséget? Miközben vészesen csökken az energiaszinted, és a fáradtságtól képtelen vagy bármilyen feladatot elvégezni? Legszívesebben mindig aludnál, és gyűlölöd, ha társaságba kell menned? Jóformán nem érdekel semmi? Még azok a dolgok sem, amelyek régebben örömmel töltöttek el?


Ráadásul egész nap csak eszel, tömöd magadba a szénhidrát- és kalóriadús ételeket - vészesen szűkülnek a ruháid -, és emellett még koncentrálni, emlékezni és döntést hozni sem tudsz?


Nos, ha a fenti tünetekből legalább hármat észlelsz, üdvözöllek a szezonális depresszióban szenvedők népes táborában! Télen nagyon sokan szenvednek ettől a tünetegyüttestől - ami a klinikai értelemben vett depressziónak egy fajtája, és súlyos hatást gyakorol az érintettek mindennapi életére.

A szezonális depresszió egy ciklikus, évről évre visszatérő, időleges állapot. A tünetek általában ugyanakkor jelentkeznek és múlnak is el minden évben.

Forrás: Getty Images/Martin Dimitrov

Oka többféle lehet:

  • napfényhiány
  • bezártság
  • a tél beálltával megemelkedő melatonin és lecsökkenő szerotonin szint

Mindenesetre a kellemetlen tüneteket komolyan kell venni és kezelni kell!

Mert a velejáró teljesítmény-csökkenés, a hozzá társuló szomatikus betegségek (fejfájás, emésztési zavarok, stb.), az öngyilkossági kísérletek, a nagyfokú szociális elszigetelődés, az esetleges szerhasználat (alkohol, drog, nyugtatók, szorongásoldók) miatt kialakuló függőség súlyosbítják a helyzetet.

Mit tegyek, hogy jobb legyen?

Ki a fényre!- Vagy ha nincs napsütés, elő a speciális lámpákkal!

A fényterápia a legtöbbet alkalmazott természetes eljárás, amely van olyan hatékony gyógymód, mint bármelyik gyógyszeres kezelés.

Kutatások igazolják, hogy emeli az agy szerotonin szintjét. Fényterápiában egy speciális, a Nap fényéhez hasonló színes fényt kibocsátó lámpa előtt kell napi pár órát eltölteni.

A fényterápia azonban nem helyettesítheti a természetes fény és a mozgás hatását! A fényterápia naponta legalább 2-3 órán át tartó alkalmazása már 1-3 hét alatt képes befolyásolni a melatonin háztartást. Ha reggel alkalmazod, egész napra feltölthet energiával, csökkentve a depressziós tüneteket.

Törődj a lelkeddel!

A pszichoterápia szintén hatékony kezelési lehetőség. Hasznos lehet a negatív gondolatok felismerésében és megváltoztatásában, segít a stressz kezelésében.

Forrás: Getty Images/Steve Debenport/Asiseeit

Gyógyszereket csak a legvégső esetben!

Súlyos esetekben alkalmazhatóak különböző antidepresszánsok, amelyek hatása csak napokkal később lesz érezhető, viszont nagy a hozzászokás veszélye.

Kapcsolódj ki!

Adj időt magadnak! Legalább hetente egyszer engedd meg, hogy félretolva a gondokat, csak olyasmivel foglalkozz, ami boldoggá tesz!

Aludj eleget!

Ez az egyetlen biztos módja annak, hogy szervezeted regenerálódni tudjon. Ha körülményeid megengedik, akár napközben is lopj magadnak 20 percet egy kis szunyókálásra!

Mozogj eleget!

Sétálj, biciklizz, tornázz a friss levegőn legalább napi fél órát - ez természetesen pluszban, a napi megszokott teendők mellett értendő!

Forrás: iStockphoto/Li Zhongfei

Sportolás közben erősödnek az izmaid, ízületeid, ellenállóbbá válsz a fertőzésekkel szemben, javul a szerveid oxigénellátása, oldódik a feszültség és javul a közérzeted.

Étkezz változatosan!

Ilyenkor a hidegben szervezeted szinte kívánja a nehezebb ételeket, amelyek kalóriadúsak és magasabb energia bevitelt biztosítanak. Ne számolgasd megszállottan a kalóriákat, csak arra ügyelj: olyan ételek kerüljenek a tányérodra, amelyeknek magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma!

Nevess sokat!

A nevetés javítja általános egészségi állapotodat, jó közérzetet biztosít, ellenállóvá teszi szervezetedet a kórokozók támadásaival szemben és csökkenti a stresszt.

Sírj, ha kell!

Ne fojtsd magadba a feszültséget - ha kikívánkozik -, engedd szabadjára az érzéseket!

Törődj magaddal!

Végy egy lazító, forró fürdőt, menj el kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz!

Forrás: Getty Images/Vetta/Asia Images

Használj a közérzetedet pozitívan befolyásoló színeket és illatokat!

  • Narancssárgát, ami a szeretet színe, élénkít, felmelegít és derűsebbé tesz.
  • Sárgát, ami energiát ad és javítja a kedélyállapotot.
  • Rózsaszínt, ami megnyugtat, ellazít, oldja a görcsöket és a szorongást.
  • Pirosat, ami energetizál, vitalizál és emeli a vérnyomást.

Keress új kihívásokat!

Tűzz ki új célokat! Persze ne akarj rögtön teljesíthetetlen feladatokkal megbirkózni - alkalmazd a fokozatosság elvét! Kis lépések, kis sikerek, de pozitív élmények várnak.

Higgy!

Higgy abban, hogy minden jóra fordul – képzeld el, amit szeretnél, és ne légy rest tenni is érte!

Segíts másokon!

Rendkívüli erőt ad, ha sikerül félretolni a saját problémáidat, elfeledni a saját testi-lelki kínjaidat, és képes vagy másokon segíteni.

Szeress, és hagyd, hogy szeressenek!

Tölts minél több időt a szeretteiddel - hiszen minden nélkülük eltöltött pillanat pótolhatatlan és vissza nem hozható!

Járj társaságba!

Mozdulj ki, légy részese az életnek, és ismerőseid, barátaid mindennapjainak!

Forrás: iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund

Légy őszinte és becsületes!

Minden egyes füllentés lelkiismeret-furdalást okoz, ami megmérgezi a mindennapokat. Ha nehezebb is az őszinteség, mégis simább utat járhatsz be, mint kisebb vagy nagyobb csúsztatásokkal.

Arról nem is beszélve, hogy nincs megalázóbb érzés, mint amikor lelepleződik a hazugságod. Kerüld el az ilyen helyzeteket, és boldogabbak lesznek a napjaid!

Végezetül pedig: Tarts ki! Nemsokára itt a tavasz, és sokkal szebb fényben fog feltűnni az egész világ!

Faar Ida

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.