választás vita szerelem személyiség barátok párkapcsolat
Azzal, hogy kitolódott az elköteleződés ideje, egyre többször fordul elő, hogy 30 fölött még keressük a párunkat. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a kialakult baráti körünktől függetlenül - vagy ahhoz csak kevés szálon kötődve - ismerkedünk meg valakivel.

Természetesen a megismerkedéskor eszünkbe sem jut, hogy a külön baráti társaság konfliktushelyzetek sokaságát vonhatja maga után.

Én például egy kezemen meg tudom számolni: hány barátom maradt az elmúlt 12 évben, és hány barátja maradt a páromnak. A harmincas éveink végén kerültünk össze, kiforrott személyiséggel és értékrenddel, s azt hittük: kiforrott barátságokkal... Aztán az idő megírta a maga véleményét a személyiségünkről, az értékrendünkről és leginkább az őszintének hitt barátságainkról. Végül megvívtuk a csatákat, és helyére került minden. Csak az "igaziak" maradtak.

Forrás: Getty Images/Maciej Laska

- Berta Bulcsú

Sok férfi, mikor egy új kapcsolatot kezd, elragadja magával a nőt. Teljesen egyértelmű számára, hogy onnantól kezdve a nyaralásokat, szilvesztereket, szülinapokat és bulikat az ő baráti társaságával töltik.

A legtöbb nő alkalmazkodik és igyekszik idomulni a friss ismeretségekhez. De előfordulhat az is: nem fogadják be, vagy épp ő az, aki inkább kívülálló szeretne maradni! Akadhatnak a barátok közt olyanok, akiket egyáltalán nem szívlel... Ezekkel a barátokkal (plusz a feleségeikkel és a gyermekeikkel) felszabadultnak és közvetlennek lenni - miközben legszívesebben a háta közepére kívánná őket -, komoly megalkuvást jelentene. Ilyenkor a nő szépen elkezdi fúrni a barátságokat, bojkottálni a találkozásokat, és mindent megpróbál, hogy távol tartsa magától, az otthonunktól és az életüktől ezeket az embereket.

Persze ez fordítva is igaz lehet: a férfi is utálhatja, ha a barátnője a még mindig szingli barátnőjével ül be csevegni egy kávézóba, vagy együtt mennek edzésre, moziba, esetleg szórakozni.

Forrás: iStockphoto/monkeybusinessimages

Talán mert fél, hogy a barátnő "rossz hatással" lesz az asszonykájára? Ilyenkor ő is mindent megtesz, hogy még inkább maga mellé láncolja szerelmét. Ha pedig ez sikerül, akkor a hoppon maradt barátnők a hirtelen sokktól csak kapkodják a fejüket! Sértődötten figyelik az eseményeket, és joggal érzik nélkülözve magukat. Az idő múlásával pedig egyre több szemrehányás keveredik a barátnők közös beszélgetéseibe - ezzel elindítva a lejtőn a hajdan szép napokat megélt öribari vérszövetséget...

Ahogyan barátaidat kezeled, kíméletlen tükre személyiségednek!

Hacsak nem akarunk - kettecskén - teljesen elmagányosodva élni, meg kell tanulnunk elfogadni egymás barátait! És azt is, hogy a közös életünkön kívül is volt és van világ, mely nem jelenti feltétlen a kapcsolat hanyatlását!

A párom és én végül megtaláltuk a kellő egyensúlyt. És végül a jóban-rosszban megmaradt barátaink észrevétlenül beépültek kapcsolatunk szilárd alapjába. Barátok, akikről tudjuk: csak a mieink! Néhány jó barát, akiknek különleges szerepe van az életünkben, akikkel megosztjuk titkainkat, akik nélkül érzelmileg sokkal szegényebbek lennénk.

Forrás: Getty Images/Portra

Kutatások igazolják, hogy az idő múlásával egyre kevesebb barátja van az embereknek. A 26-35 év közötti korosztályba tartozók körében megfigyelték, hogy a barátok száma folyamatosan csökken az évek előrehaladtával.

A barátságokat ápolni kell, pont úgy, mint a partnerkapcsolatokat! Simogatni, locsolgatni, szeretgetni. Igazítani kell aktuális élethelyzetünkhöz, és tudni kell alkalmazkodni, ha épp a másik megy keresztül sorsdöntő változásokon. Egy jól működő partnerkapcsolatban ez nem okozhat konfliktust. Ha viszont okoz, akkor vívd meg a csatát! Megéri!

Miért van szükség a barátokra egy jól működő párkapcsolatban?

Például mert vannak témák, amiket szívesebben beszélek meg a barátnőimmel, mint a párommal. Vagy, mert valószínűleg a páromnak is vannak gondolatai, amiket őszintébb érdeklődéssel hallgatnak a haverok, mint én.


Sosem kényszeríteném a párom egy csajos, sírós, romantikus film megnézésére, de én sem megyek el vele az Alien vs. Predator 215. részét megnézni!


Szeretek programokat csinálni a barátnőimmel és a gyerekeikkel - apukák nélkül. Olyankor felülünk az összes értelmetlen pénzbedobós gyerekjátékra, fagyit eszünk vattacukorral és megvesszük a legcsiricsárébb hajdíszt, műanyag gyűrűvel és hercegnős nyaklánccal.


Nem utolsó sorban: a külön programok megtanítanak bízni a partnerünkben.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.