főzés mosás házimunka feleség takarítás háziasszony mintafeleség
„Előbb-utóbb meg kell tanulnod a háztartásvezetést!" - idejétmúlt elvárás, vagy tényleg minden nőnek előnyös lenne, hogy tudjon főzni, mosni, takarítani?

Úgy gondolom: nagyon szerencsések vagyunk, hogy nem a középkorba, vagy akár csak a század elején születtünk. Túl azon, hogy nálunk nincs se éhínség, se háború, sokat javult a helyzet a nők megítélésével kapcsolatban is. Legalábbis a fiatalabb generáció szemében. De a szüleink generációjával még más a helyzet.

Rám legalábbis az idősebb generáció még mindig furcsán néz, hogy nem tudok, és nem is áll szándékomban megtanulni főzni. Persze majd ha lesz gyerekem, biztos meglesz a motivációm is, hogy ne konzerv kaját tegyek elé, hanem foglalkozzak azzal, hogy rendes ételt kapjon. És a férjemet/páromat is meleg vacsorával várjam haza, kedveskedjek neki.

A baj ott kezdődik, ha ezt valaki nem szívesen teszi, hanem kötelességből.

Forrás: Getty Images/George Marks

Viszont még mindig rengeteg olyan nőt látok, akinek nincs komolyabb életcélja, mint mintafeleségnek lenni. Persze nem kell mindenkinek megváltania a világot, épp elég munka lehet összefogni egy családot, és felnevelni akár két-három gyereket úgy, hogy közben istenigazából foglalkozol velük - nem pedig csak ímmel-ámmal rájuk nézel az Xbox mögül.

Viszont hol van az megírva, hogy a gyermeknevelés és a háztartás kizárólag a nők dolga kell, hogy legyen? Szerencsére a klasszikus felállás - anya otthon van a gyerekkel, apa munka után megy a kocsmába - már kezd eltűnni, de a nyomai még megvannak.

Nem véletlen, hogy a legtöbb mai fiatal alig ismeri az apját, és ez sajnos vice versa igaz. Itt most nem arra gondolok, hogy nem tudja, mikor van a születésnapja, vagy melyik a kedvenc kocsija. Hanem, hogy ismeri-e a gondolatait, és néha beszélget-e vele azon kívül, hogy két percre felhívja, hogy megkérdezze: mi kell a boltból.

Az anya meg elvárja a lányától, hogy jó kislány legyen: egy konyhatündér, de azért minimum egy diplomával. És a lány le is diplomázik, majd gyereket vállal, akár kettőt is: elmegy 10 év az életéből, és már ki is pottyant a munkaerőpiacról. Mert 35 évesen alig van tapasztalata - legfeljebb kívülről fújja az összes gyermekmondókát.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Cyano66

És teljesen elfogadott az is, hogy a férfi adott esetben sokkal többet keres a nőnél, utóbbinak pedig elég valami ócska, csicska munka, idióta főnökkel. Persze ebben az esetben a nőnek azért illik minimum jól kinéznie a férje mellett - hisz' azért mégiscsak a csinos feneke alá van tolva a pénz. Nem irigylem őket, már csak azért sem, mert ezek a nők is keményen megdolgoznak a pénzükért - csak épp a munkaidejük este tíz és tizenkettő közé esik...

A helyzet persze nagyságrendekkel javult az elmúlt időkhöz képest: nem szoktatják át a balkezeseket, egyre kevesebben ellenzik a homoszexualitást, és az is egyre inkább elfogadott, ha egy nő nem konyhatündér. De még mindig van hova fejlődni, és ez tettek nélkül, ölbe tett kézzel ülve nem fog menni.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.