gyógynövények tokaji aszú története unicum házasítás Riserva gyomorkeserű
Nincs olyan magyar, akinek be kellene mutatnom a hungarikumként számon tartott - méltán népszerű - gyomorkeserű likőrt, az unicumot. De azt talán már kevesebben tudják, hogy a nemzet védjegyévé avanzsált gyógynövényes csodát maga II. József, a "kalapos király" nevezte el egy egyszerű „Das ist ein Unicum!", vagyis „Ez egyedülálló!" felkiáltással.

A folyamatosan gyomorbántalmakkal küzdő uralkodót dr. Zwack - a Zwack család őse - kínálta meg a gyógynövényes itallal, amely immáron 227 éves múltra tekint vissza.

A sokak által kedvelt likőr valóban enyhítheti a gyomorpanaszokat, hiszen válogatott gyógynövényekből készül. Persze a mértékletesség nem elhanyagolható tényező!

Forrás: Zwack Unicum

A tekintélyes múlttal rendelkező Zwack család és az unicum története egybeforrt. Mindemellett a történelem őket sem kímélte: a II. világháború alatt gyakorlatilag porig rombolták a gyárat, amit 1948-ra ugyan renováltak, de egyben államosítottak is... A család azonban bravúros cselhez folyamodott, és hamis receptet adott át a szovjeteknek. Ezzel az életüket kockáztatták, de így megőrizték az eredeti receptúrát, és megelőzték azt, hogy a kommunista hatalom alatt az enyészeté legyen a családi ereklye. A pontos összetevőket és ezek arányát azóta is hétpecsétes titokként őrzik.

Az összetevők arányának fontosságát Zwack Sándor - akivel legújabb különlegességük bemutató estjén találkoztam - több ízben kihangsúlyozta. Majd mosolygósan hozzátette:

Forrás: Zwack Unicum

Sőt, azt is elárulta, miben rejlik a legfőbb csalafintaság:

Egyébként Sándor a kóstolóbizottság elnöke. Így teljes mértékig az ő felelőssége, hogy családi, baráti vacsoráink aperitifje mindig a megszokott ízvilággal örvendeztesse meg a fogyasztót.

A néhány nappal ezelőtti bemutató sztárja, a Zwack család legújabb büszkesége, az Unicum Riserva volt. Ennek egyedisége többek között abban rejlik, hogy dupla hordós érlelésnek vetik alá. Zwack Izabella gyorsan elmagyarázza a rejtélyt, hogy a hozzám hasonló egyszerű halandók is megértsék a kifejezést.

Forrás: Zwack Unicum

A 80 éves (még a II. világháborút is túlélt) hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a "dupla hordós" érlelés kifejezés. A legújabb fejlesztés a testvérpár erős kettősének verhetetlen alkotása, amibe mindketten tudásuk és az évek tapasztalatának legjavát beleadták.

Sándor a fűszereket és gyógynövényeket adta hozzá, míg Izabella a borok világából merített ihletet. Hiszen az Unicum Riservát Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek Tokaji aszúja teszi teljessé, ami a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.

Forrás: Zwack Unicum

Az érzékien édes Tokaji aszú komplex ízvilága lágyabbá, ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. A végeredményben pedig tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji csábító, mézes lényegével.

Nyitókép: Zwack Unicum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.