megfigyelés előítélet reakció kivétel ítélkezés következtetés
Nyugi, nem kell megölelni azt a fószert, aki egy sötét sikátorban, késsel a kezében, csatakiáltásra megindul feléd! Mindenki előítéletes. Még ez a mondat is. De tényleg.

Van, aki próbálja visszafogni magát, és vannak olyanok, akik úgy szelektálják az embereket, mintha összesen tízféle lehetséges típus létezne a földön. Mivel az előítélet alapvetően az a túlélési ösztönünk, ami által felkészülhetünk egy lehetséges eseményre, ezért kizárt dolog, hogy teljesen el tudjuk hagyni. És nem is kell! Csak meg kell tanulni normálisan kezelni, nyeregben maradni, és nem átesni a ló túloldalára.

Mondom ezt azért, mert én már voltam ott, és hidd el nagyon gáz, ha ott maradsz... Tudod, azon az oldalon, amikor mindenki csak olyan típus lehet, amilyet már ismersz. Az elő sem fordulhat, hogy a veled szembejövő ember olyan személyiséget rejtsen, amilyennel még nem találkoztál. Mert, aki gazdag, az adót csalt. Aki szegény, az lusta. A szép nő hülye picsa, ha pedig még okos is, akkor biztos, hogy pszichopata.

Forrás: iStockphoto/Highwaystarz

Aztán amikor éppen nem volt rajtam zakó, és mondjuk egy zuhanyzás után belenéztem a tükörbe, elgondolkodtam: egy állig tetovált, kopasz férfi, aki nem mellesleg úgy megy, mintha ő szarta volna a spanyolviaszt (mert mindig figyelj a testtartásodra!), vajon milyen választékos jelzőket kapna saját magától, vagy másoktól? Aztán közben meg egy női magazinnak írok. Érted?

Szóval, akkor hogyan legyél előítéletes?

Először is, mindig nézz tükörbe! Mert ez a legfontosabb lépés afelé, hogy megtanuld: mindig vannak kivételek. Tudod, például, mikor vasárnap hajnalban a padlót kaparva másztál be az ajtón, akkor mit gondoltál volna, ha látod magad kívülről? Na, ugye! Ezért a legfontosabb, hogy jó erősen beleépítsd a tudatodba, hogy nem minden fekete és fehér. Ez pedig tényleg úgy a legkönnyebb, ha saját magadat kezded el elemezni, és szépen lassan észreveszed, hogy mik azok a dolgok, amik az állandó részeid, és mik azok, amiket csak egy helyzet akasztott rád.

Ha sikerült visszafogni magad, akkor a következő lépés, hogy megtanulj jól ítélkezni. Ehhez pedig ezt a három lépést ajánlatos követni:

1. Figyelj!

Figyeld meg jó alaposan azt, akit meg akarsz ítélni! Ne csak a felszínt kapargasd, miközben keresed a választ arra, mik azok a vonások a megjelenésén, amelyeknek köze lehet a személyiségéhez. Csak azért, mert valaki miniszoknyát hord, még nem biztos, hogy kurva. Sőt, az esetek többségében önmagában a megfigyeléssel nem mehetünk biztosra. Ezért kell a következő lépés.

2. Kérdezz!

Ha igazán tudni akarod, hogy kivel állsz szemben, kérdezd meg őt! Nem olyan nagy dolog ez. Egy beszélgetésből már többet megtudsz, mintha csak a ruháját csekkolnád. A kettő együtt pedig már közel állhat a valósághoz. De még mindig tartsd észben: nem vonunk le szélsőséges következtetéseket! És, hogy a tettek mérvadóbbak a szavaknál.

Forrás: Getty Images/poba

Persze, a kérdések után már nyugodtan szűkítheted a lehetőségeidet, de azért várd meg a következő lépést! Mert előfordulhat - nem is olyan ritkán -, hogy a miniszoknyás csaj, aki végig hülyeségeket beszélt, egyébként egy jólelkű, becsületes ember. Csak épp nem zseni. Na és?

3. Reagálj!

Bizony ezért van az, hogy ha okosan ítélkezel, akkor nem támadsz, hanem reagálsz. És ezért ez az utolsó pont: mert itt már leszűkítetted a lehetőségeket, látod magad előtt, hogy milyen végkimenetelekre számíthatsz. Aztán itt kell okosnak lenni és kivárni. Ne keverd össze a szavakat a cselekedetekkel! Sőt, olyan esetekkel is találkozhatsz, ahol végigmentél az első két lépésen, majd a harmadik után egy olyan észrevétellel leszel gazdagabb, ami felülírja az egész addigi elképzelésed.

Ha pedig minden ponton alaposan végigmentél, akkor alkothatsz egy képet magadban. De egy jó tanács a végére: mindig gondold át jól, hogy megéri-e!

  • Jobb lesz neked vagy bárkinek attól?
  • Van valami célod azzal a személlyel?
  • Veszítesz valamit, ha csak simán figyelmen kívül hagyod?

Mert, ha egyik kérdésre sem tudsz igennel válaszolni, akkor feleslegesen jár az agyad. Akkor csak simán menj tovább! Ha viszont tetszik az a miniszoknyás csaj a pultnál, akkor most már tudod, hogyan használd az előítéleted.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.