párkapcsolat frusztráció munkakapcsolat otthon pasid a főnököd munka szabályok
Amikor gyerek voltam, apukám és anyukám egy munkahelyen dolgoztak. Évekig minden este az hallgattuk a nővéremmel, ahogyan megbeszélik, mi történt aznap a munkában. Akkor megfogadtam: én soha nem fogom hazavinni a munkát.

Ehhez képest jól megviccelt az élet: én nem hazaviszem a melót, hanem otthon dolgozom, ráadásul azzal, akivel együtt élek. Hétfőtől péntekig, 8-tól 4-ig. Itt most biztos hangosan felsikítanak a hasonló cipőben járók, hiszen az otthoni munka sem egyedül, sem párban nem hétköznap 8 és 16 óra között szokott zajlani.

Úgy néz ki a valóságban, hogy vasárnap este 9-kor jut eszébe a páromnak egy S.O.S. szerződés megírása. Vagy például a nyaralás alatt jön a kihagyhatatlan ajánlatkérés, amire ha nem válaszolsz azonnal, már el is vesztetted a még meg sem szerzett munkát...

Forrás: iStockphoto/demaerre

Persze, nem vagyok bolond, én sem így terveztem. Gyes után szépen elmentem dolgozni, de a párom gyorsan felismerte, hogy azt a munkát, amit másnak végzek, végezhetném neki is. És miért tolnám más szekerét, ha a közöset is lehetne? Ki mondott volna erre nemet? Álommelónak tűnt otthonról dolgozni úgy, hogy a gyermekem apja a főnököm. Gondoltam, ő majd biztosan megérti, ha beteg a gyerek, vagy éppen vásárolni kell mennem munkaidőben. De aztán gyorsan jött a kiábrándulás.

Először is, olyan tulajdonságait fedeztem fel, amiket addig nem ismertem. Gondolom, ez fordítva is igaz. Az addig kedves, szerelmes férjből utasításokat osztogató főnök lett, a tündibündi feleségből pedig hibát hibára halmozó alkalmazott. Az alá- és fölérendelt viszony, ami egy munkakapcsolatban természetes, az egy párkapcsolatban nem éppen egészséges.

Nekem kötelező lenne elfogadnom, hogy ő a vállalkozásának atyja, neki pedig kötelező lenne elfogadni, hogy én nem egy utcáról felvett alkalmazott vagyok. Ő utasít, én háborgok. Én háborgok, ő sértve érzi a tekintélyét, és mérges. Nem kell magyaráznom, milyen frusztráló ez az ördögi kör...

Forrás: Getty Images/Geber86

Lassan és észrevétlenül jutottunk el odáig, hogy már nemcsak munkaidőben (ami nincs), hanem bármikor megengedtük magunknak a főnök-alkalmazott viszonyt. Utasításokat adott: "Diktáld be a gázórát!", "Vegyél mosószert!" Néha odabiggyesztett az utasítások elé "légy szívest", vagy "kérleket". Én pedig már bármiért képes voltam tiltakozni - jó alkalmazotthoz híven.

7-8 évet éltünk így - egy örökkévalóságnak tűnt. Közben pedig a romantika a nagyon távoli messzeségbe távozott. De nem adtam fel. Keményen dolgoztam a kapcsolaton és magamon is, hogy működjön - és megérte. Igyekeztem kihívásnak tekinteni a helyzetet - mert tudtam: közös a célunk.

Első lépésként igyekeztem kiharcolni a munkaidőt. Felállítottuk a szabályokat, és apró lépésenként elkezdtem az önmegvalósításhoz vezető utamat keresni. Én szerencsés vagyok, mert úgy látszik, hogy sikerült megtalálni azt a közeget, amiben jól érzem magam - így nem kellett letérni a közös útról. Ennek eléréséhez küzdelmes hosszú évek kellettek, amire egy percig sem buzdítanék senkit!

De ha van olyan, aki már nyakig benne van, őt csak biztatni tudom: ne adja fel! A közös munka rengeteg buktatóval jár, de tapasztalatból mondom: nem csak rombolni tud, hanem összekovácsolni, sőt, inspirálni is új kihívásokra!

A szabadúszók “aranyélete”…http://www.she.hu/herself/20170412-szabaduszo-munka-otthon-dolgozni-szabadsag-hatarido-magad-ura-elonyok-hatranyok.htmlNem vagyok munkamániás, csak túlterhelt! - Na, persze...http://www.she.hu/nofilter/20161112-munkamania-workaholic-munkaholizmus-tulterhelt-tippek.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.