boldogság valóság látszat álca mosoly
Az emberek nem hisznek már a boldogságban. Azt hiszik csak látszat, és a látszat csal. Nem örül senki a másiknak, mert úgysem igazi a boldogsága. Milyen szörnyű világ lenne, ha ez valóban így volna...

Gondold csak végig: te képes vagy kedvesen visszamosolyogni, ha egy barátod arról mesél, mennyire boldog az új párjával? Szívből örülni neki? Vagy inkább csak az arcodra erőltetsz egy félmosolyt, miközben arra gondolsz: "Na, ezeknek sem adok két hétnél többet!"

  • Mi is indokolná az optimizmusod? A kétkedés nem ok nélküli, hiszen eddig a te kapcsolataidnak is mind szakítás lett a vége.
  • Hogy szerethetné valaki teljes mértékben a munkáját, ha te azt érzed, hogy tökéletes munka nincsen, és azt hiszed "Ez is csak magával akarja elhitetni, hogy élvezi, amit csinál."
  • Miből gondolhatnád, hogy egy anya tényleg élvezi az anyaság minden pillanatát, hogy nem csak a gyerek kedvéért és a saját józan eszéért tartja fenn a tökéletesen kisimult anya képét?
    Forrás: Getty Images/BraunS

Az élet arra tanít, hogy kemény légy - pláne, ha nő vagy. A társadalom már nem viseli el a régimódi háziasszony hozzáállást. Dolgozni kell, ezer területen megfelelni. Jót tenni a barátunknak, a szüleinknek, a munkatársaknak. És közben mindenhez jó pofát vágni.

Erre lettél idomítva - csak talán észre sem vetted.

Ehhez jön még plusz adalékként a szociális élettér és a közösségi média, ahol nem lehet lemaradni a tökéletes boldogság versenyében. Erről pedig már egyre többen tudják, hogy nem a valóságot mutatja. Csak azt a képet, amilyennek szeretnénk, hogy mások lássanak minket. Mint minden jó önéletrajz, amibe egy feljavított képet raksz - ami nem is hasonlít a hétköznapi énedre - és tele van ferdítésekkel.

És ha ez így van, akkor miért is ne gondolnád jogosan, hogy mindenki álarcok mögött él? Hogy hihetnéd el jó szívvel, hogy a barátnőd tényleg boldog, mert megtalálta az igazit? Már forgatod is a szemed, ugye? Sokat tapasztalom, hogy amikor azt mondom "Minden jól megy, köszönöm, nagyon boldogok vagyunk", a beszélgetést kis szünet, és a másik fél néma várakozása szakítja meg. Reméli, hogy mondok még valamit, ami hihetővé teszi azt, amit épp hallott.

Forrás: iStockphoto/Gpoint Studio/Anna Bizon

Ilyenkor kényszeredetten hozzáteszem: "Persze megőrjít, hogy a szennyes tetejére teszi a koszos ruhákat, és nem bele. És persze 5 év után már nem számít nagy, romantikus kalandokra az ember. A szákolt halat már nem etetik a férfiak!" Nevetgélem el a végét már én is. Oldani próbálom a helyzetet azzal, hogy besározom kicsit a saját életem. Pedig közben nem érzem azt, hogy bármi rossz lenne.

És frusztráló, hogy mentegetned kell magad, amiért jól vagy. Mert nincs éppen munkahelyi krízised vagy párkapcsolati zsákutcád. A szüleid is egészségesek, és mindig van egy kis pénzed pihenni, és nyaralni járni a Balcsira. Persze ez nem azt jelenti, hogy régebben nem történt valami rossz dolog veled. De azon már túltetted magad, és ez nem zárja ki azt, hogy a jelenben jól érezd magad, és boldog életed legyen. Mindenki csak a saját boldogságának lehet hű mércéje. Nem akarom, hogy erre tartson a világ, hogy az emberek nem hisznek már a boldogságban. Hogy ne higgyék el, hogy valaki őszintén jól van.

Ha megkérdezik, hogy vagyok, bűntudat nélkül akarom azt mondani: "Minden rendben!" Kétkedő tekintetek nélkül. Nem lehajtott fejjel, nem halkan suttogva. Nem félve az irigységtől vagy a hitetlenkedő kérdésektől. Legalább addig a határozott ideig, amíg a boldogság éppen megadatik.

A nagy boldogságcsapdahttp://www.she.hu/herself/20170601-boldogsag-keresese-celok-elet-kuzdelem-elvezni-az-eletet.htmlBoldog házasságban élsz? Ááá, csak magadnak is hazudsz...http://www.she.hu/herself/20170703-boldog-hazassag-valas-hazugsag-megcsalas.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.