esküvő válás elköteleződés házasság
Elég hosszú jegyességben élek a vőlegényemmel. Természetesen össze szeretnénk házasodni, hiszen szerintünk az eljegyzésnek ez a lényege. De a közös háztartás kialakítása volt az első, aztán valahogy lelassultak a dolgok a munkával és a családi vállalkozással kapcsolatos teendők mellett.

Emiatt kapjuk is a kéretlen jó tanácsokat a házassággal kapcsolatban:

  • Akik pártolják, azok szerint a házasság azért van válságban, mert az emberek manapság nem képesek elköteleződni, és inkább az élettársi kapcsolatot választják.
  • Az ellenzők szerint viszont nincs értelme összeházasodni, mert a házasság rosszul működő intézmény, és amúgy is a 60%-uk válással végződik. Kicsit körülnéztem, mi is a helyzet.
    Forrás: iStockphoto/mofles

Az elköteleződéssel nem áll meg az élet

Valóban sok embernél jelent problémát az elköteleződés. Több kapcsolatot láttam már tönkremenni azért, mert az egyik fél "még élni akart". Jól tudjuk, hogy ez egyetlen dolgot jelent:

"Még a fél város ágyába be akarok bújni, mielőtt életem végéig csak ugyanazzal fekszem le."

Azonban ezzel a felfogással általában már el sem jut az ember a házasságig. Egyre elterjedtebbek az olyan párkapcsolatok, amikből kizárják az egy személy melletti elköteleződést (pl. poliamoria).

Holott szerintem az elköteleződés nem feltétlenül jelent monogám szexet - ha a pár így egyezik meg. Bár nálunk nem merült fel, vannak, akik a mások iránti vágyaikat együtt is meg tudják élni. Szerintem a lényeg az őszinteség és a bizalom: hogy nem a másik háta mögött csinálják.

A monogám szex elutasításán kívül nem látok más indokot a "még élni akarok" mögött. Mivel házassággal sem áll meg az élet, nem tilos bulizni, csajos/pasis estét tartani, utazni, tanulni, új munkát, új kihívásokat keresni - bármit, ami előtte jól esett. Persze nem árt, ha a párom is ugyanabban az életszakaszban van, mint én, és ugyanazt várjuk a házasságtól és a közös élettől.

Forrás: iStockphoto/Vitaliy And Mikle Shpenic

Egy élettársi kapcsolat sem jár sokkal kevesebb elköteleződéssel. Mivel mindketten sokat fektetünk a közös életünkbe, ennek felrúgása nem sokkal könnyebb, mint egy válóper lebonyolítása.

Házasságot akarsz vagy csak egy esküvőt?

Manapság ez nem teljesen egyértelmű. Néhányan odavannak egy menő esküvő gondolatától, mintha csak egy jó bulit szerveznének, de nem igazán gondolnak bele, hogy mi jön azután. Főleg azoknak van kevés fogalmuk a következményekről, akik még senkivel nem éltek együtt huzamosabb ideig, vagy nem szembesültek még komolyabb nehézségekkel. Nekem valójában semmi szükségem az esküvőre, maga a házasság érdekel. De ha valaki fordítva ugrik bele, lehet, hogy hamar megbánja.

Statisztikai anomália

A házasságot ellenzők sokszor hivatkoznak arra, hogy a házasságok 60%-a válással végződik. Ennek a megállapításnak a hibáira tanulmányaim során több családjoggal és statisztikával foglalkozó szakember is felhívta a figyelmünket.

Hiszen ugyan azonos időszakból, de nem azonos házasságokról veszi az adatokat. A házasságok és válások éves aránya pusztán annyit mutat meg, hogy egy évben hány házasság és hány válás van. A kettőt pedig ugyanabban az évben lebonyolítani képtelenség, így egyértelműen nem ugyanazok a házasságok bomlanak fel, amik akkor köttettek.

Az, hogy most arányaiban több egy évben a válás, annak a következménye, hogy kevesebb a házasságkötés, mint akkor, amikor a most elválók házasodtak. A valóshoz közelítő statisztikát csak úgy lehetne készíteni, ha ugyanazokat a házasságokat tudnánk követni évtizedekig.

A környezetemben nem látok sok válást. Gyerekkoromban kifejezetten ritka volt az olyan osztálytárs, akinek elváltak a szülei, a baráti körömben a mai napig az együtt élő szülők a jellemzőek. Sok ismerősöm házasodik, sokan pedig tartós élettársi kapcsolatban élnek, azzal a szándékkal, hogy majd összeházasodjanak. Nyilván nem reprezentatív minta, és nem lehet ebből sem statisztikai következtetést vonni, de valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy én még hiszek a házasságban. Igazság szerint a 2010-es mélypont óta újból emelkedik a házasságkötések száma, tavaly pedig 20 éves rekordot is döntött, ami ad némi reményt arra, hogy az intézményt nem kell még leírnunk.

Sáray Dorottya

Az élettársi kapcsolat az új házasság! Vagy mégsem?http://www.she.hu/nofilter/20161012-elettarsi-kapcsolat-joghatas-hazassag-regisztralt-szerelem-igazolvany-hatosagi-eljaras.htmlFérfivélemény: én hiszek a házasság intézményében!http://www.she.hu/herself/20161115-hazassag-papir-vallas-fogadalom-templom-szerelem-feleseg.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.