blog önismeret Nyiri Zsuzsi lélek blogolás közösségi média
Itt az évfordulója, hogy végre összeszedtem magam, és elkezdtem blogolni. Korábban annyit tudtam, hogy szeretek írni, és nagyon izgat a test, a lélek és az étkezés kapcsolata.

De mint mindenhez, a blog indításához is kellett egy "jó sztori" - és ez mi más is lehetett volna a netes kihívások évtizedében, mint egy ilyen megmérettetés? Döntöttem: négy hónapon át csak növényeket eszem, közben pedig alaposan megfigyelem a külső-belső történéseket,és közvetítek. Mindenről. Ebből lett az Éhes Joló blog.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

A szülinap alkalmából pedig végigpörgettem, mi az, amit a blogolás tanított nekem - magamról.

1. Van egy belső szobám!

Ha éppen mindentől és mindenkitől égő tűszúrásokat érzek az agyamban, leülök írni. A gondolkodás és az összpontosítás csodát tesznek ezzel a szervünkkel - érdemes gyakran alkalmazni őket! Az írástól megnyugszom, feltöltődöm és a puszta lézetés sem olyan már, mint végtelenül körözgetni az utolsó éjszakai buszon. Mindenkinek javaslom, hogy találja meg a saját belső szobáját, és matasson ott, amennyit lehet! Én például itt tervezem meg a heti menüt, a következő posztot, itt kísérletezem ételekkel, itt fotózok, videózok, vágok, szerkesztek, és innen posztolok.

2. Áhá, hogy ez én vagyok?!

Van úgy, hogy nincs ötletem, miről is szóljon a következő szöveg, csak leülök a billentyűzet elé, és nemsokára engem is meglepő humor vagy ötlet érkezik a virtuális papírra. De van olyan is, hogy hosszú percekig bámulom a képernyőt, miközben a fejemben egy neon színű "SEMMI" felirat vibrál. A tartós ötlettelenség legjobb ellenszere, ha nem is akarjuk megoldani a helyzetet: ilyenkor kell körbefutni a hegyet, tölteni egy fröccsöt vagy hódolni mindenki kedvenc hobbijának, az alvásnak. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, holnapra úgyis minden a helyére kerül: lesz ötlet, lesz lendület, lesz eredmény.

Forrás: iStockphoto/serg3d

3. Ja, hogy ez nem én vagyok...

Ez az önismeret sötét oldala: amikor egy bizonyos kabát túl szűk vagy túl nagy, de mindenképpen rossz viselni. Én például nem vagyok az az ügynök típus, aki még a kopasz tengerimalacnak is eladja a villanyborotvát. És bár ebbe az "egészségtudatos blogger" szerepbe beleférne, én mégis képtelen vagyok mindenkinél az örök élet receptjével házalni. Pedig a szélsőségek és a kizárólagos megoldások könnyebben kapnak címkéket és találnak elszánt követőkre.

Én mégis maradok a csendes hang, aki egyedül saját magán kísérletezik, és hisz a személyre szabható megoldásokban.

Forrás: iStockphoto/Neustockimages

4. Közösségi média - másképpen

A blognak az Instán is létrehoztam egy saját profilt, amivel a posztoláson túl az azonos érdeklődésű felhasználók körül sündörögtem. Egy kis idő után teljesen új arcát mutatta a felület: erős közösségeket és tehetséges bloggereket találtam. Nemcsak a tudás, hanem a szeretet is áramlani kezdett felém - és mindenki más felé is, aki posztjaival becsatlakozott ebbe az online párbeszédbe. Lehet ezt felszínesnek nevezni, de könyörgöm: az embernek nem csak lelkizős gyerekkori barátokra van szüksége!

Értékes idegenektől is jólesik a megerősítés és a biztatás. Az Instás bloggerektől pedig csak egy ugrás volt a YouTube, ami egy év alatt első számú portálommá lépett elő.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

5. Ó, az a mindig elfolyó idő

Elismerem, hogy egy év alatt a blogból sokkal több mindent ki lehetett volna hozni - de másfél munkahely, rendszeres sport és a magánéletem mellett ennyi fért bele. Megtanultam to-do listával indítani a napot, amin a bloggal kapcsolatban olyan egyszerű tételek szerepelnek, mint "borsót venni az esti poszthoz" vagy "válaszolni XY-nak". Óriási eredmény, hogy mindenhol tartani tudom a határidőket, a barátaim még felismernek, és a pasimmal sem felejtettük el, milyen beszélgetni egymással. Másfelől pedig nagyon rossz, hogy kismillió ötletem van a bloggal kapcsolatban, és csak egy töredékére jut idő.

+1 Amit szenvedélyből csinálsz, az mindig valami jót hoz

Itt persze nem a káros szenvedélyekről van szó, hanem arról, ha valamit szeretetből és rendszeresen csinálsz, akkor vele kapcsolatban egy csomó jó lehetőség megtalálhat. És általában meg is talál! Ez nemcsak üres közhely, hanem a blogolás tényleg közelebb hozhat a legmerészebb álmaidhoz: többek között a blognak köszönhetem a SHE.hu-t is...

Addig írj, amíg el nem múlik a fájdalom!http://www.she.hu/nofilter/20170221-irasterapia-naplo-blog-iras-gyogyito-ero-fajdalom-feldolgozas.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.