probléma problémamegoldás talpra állás
Az ember élete során számtalanszor kerül olyan helyzetbe, amikor úgy érzi, letért az útjáról.Én idővel rájöttem arra, hogy az ilyen hullámvölgyek elengedhetetlen részei az életünknek.

Ha pedig megtanuljuk kezelni őket, akkor kifejezetten hasznosak tudnak lenni. Szóval most elmondom, én hogyan csinálom. A talpra állásom 5 lépése:

Elterelés

Bármilyen problémás helyzetről legyen szó, a fejjel a falnak hozzáállás sosem helyénvaló. Ha eljutottál addig a pontig, hogy észrevetted, hogy valami nagyon nem jó, akkor már jó úton haladsz. Ilyenkor első lépésként a legjobb, amit tehetsz, hogy kiüríted az elmédet. Nem kell felesleges túlgondolás, rágódás és statisztikagyártás. Első körben (természetesen a helyzettől függően) ajánlatos pár órára vagy napra elvonulnod a problémás környezettől, hogy megnyugodj. Aztán amikor már higgadtan tudsz gondolkozni, akkor áttérhetsz a második pontra.

Forrás: Shutterstock

Elfogadás

Ha már nincs benned a probléma felismerését követő stressz, sokkal könnyebb lesz feldolgoznod azt, amivel szembe kell nézned. És mielőtt bármilyen lépést is tennél annak érdekében, hogy talpra állj, el kell fogadnod, hogy te most a földön vagy. Diétázó embereknél gyakori jelenség, hogy azért nem érnek a célba, mert útközben egyszerűen nem tudnak megbarátkozni a jelenlegi állapotukkal. Pedig ha nyugodtan akarod végigjárni az utad, és nem akarsz egy plusz táskát a hátadra, akkor muszáj leszel kiegyezni a jelennel.

Elosztás

Ha már rákészültél, hogy elindulsz a vakvágányról kivezető úton, akkor ideje megbarátkoznod a sebességgel. Kikerülhetetlen szabály, hogy egy probléma megoldásának ideje legalább annyi időt vesz igénybe, amennyibe az telt, hogy bekerültél az adott helyzetbe. Szóval csak szépen, lassan, fokozatosan kezdd el a probléma megsemmisítését! A kulcs a rendszerességben van.

Forrás: Shutterstock

Elrendezés

És ha már a rendszerességnél jársz, elkezdheted valóban betáblázni a napjaid. Hiszen sokkal könnyebb tartós eredményt elérni, ha a mindennapjaid részévé válik a probléma megoldása. Ha például egy új munkahelyen szeretnél változtatni azon, hogy ne érezd magad fekete báránynak a kollégáid között, akkor kezdj el rendszeresen kommunikálni velük! Elsőre hülyén hangozhat, de hidd el, ha minden reggel úgy mész be, hogy tudod, hogy a Katával 10-kor együtt kávéztok, délben pedig közös ebéded lesz a pénzügyes srácokkal, sokkal könnyebb lesz napról napra előrébb jutnod. Csak ne hagyd, hogy kicsússzon az irányítás a kezeid közül!

Elengedés

Ha pedig már úgy látod, hogy sikerült megoldanod a problémát, a befejezést se bagatellizáld el! Mikor már úgy érzed, minden rendben, állj meg egy pillanatra, és vedd számba, mit tapasztaltál, mit tanultál az esetből! Ez azért elengedhetetlen, mert így a jövőben, ha hasonló problémával találkozol, nem fog majd elönteni a forróság, hogy vajon most mitévő legyél. Pontosan tudni fogod majd, hogy mindig talpra lehet állni.

Ha van egy adag lócitromod, formázz belőle szívecskét!http://www.she.hu/herself/20171017-panaszkodas-negativ-hozzaallas-optimizmus-dosa-eszter.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.