életvitel Baranyai Kata mártír egészséges önzés
A világ kifordult önmagából. Az egyik pillanatban ömlik rád, hogy légy önzetlen, gondolj másokra, míg a következőben, hogy csapj az asztalra, és váltsd meg a világot. Hogy egy legyintéssel mondj búcsút a lelkiismeretednek, és éld meg a vélt vagy valós vágyaidat.
  • Ha nő vagy, akkor legyél harcos amazon, és ne hagyd magad elnyomni!
  • A másik véglet, hogy igenis, csak és kizárólag abban az esetben lehetsz NŐ, ha mindent feláldozol az anyaság és a család egységének oltárán.

Nem biztos, hogy népszerű leszek a következő gondolatmenettel, de nyugi, nem is gyúrok rá. Először is, tegyél rendet a fejedben! Találd ki, hogy neked, mint érző embernek - függetlenül attól, hogy mit hordasz a lábad között - mi a fontos! Ha ez megvan, akkor barátkozz meg a gondolattal, hogy létezik egészséges önzés. Fontos, hogy ez a két szó párban járjon, ne csak önmagában az önzés! Nem kell egyből végletekben gondolkodni, és eldönteni, hogy innentől kezdve senki és semmi nem számít saját magadon kívül.

Forrás: Shutterstock

Viszont a másik oldal sem szerencsés. Nem kell folyton mártírhalált halni! Nem leszel attól szentté avatva, hogy mindent és mindenkit magad elé helyezel. Te pedig ott kullogsz a leghátsó sorban, és várod a csodát. Hiszen ha te nem vagy önmagadnak fontos, akkor másnak miért lennél az?

Íme, az élet 3 olyan területe, ahol szükség van egészséges önzőségre:

1. Család

A legfájóbb pont. Nem véletlenül tettem az első helyre. A család egy csodás egység, de mint minden közösségben, itt is ki kell vívnod a helyed. Bármilyen szerepben is vagy jelen. Főleg anyákra jellemző, hogy azt hiszik, megállna nélkülük az élet. Hidd el, hogy néhány magadra fordított órától még nem fog összeomlani a ház! Sőt, az ÁNTSZ sem fog bekopogtatni hozzád, ha nem porszívózol fel minden nap. Lazulj el egy kicsit, és vedd észre, hogy a családodnak nemcsak a robotolásodra, de a lelki békédre is igénye lenne!

Forrás: Shutterstock

2. Munka

Jó érzés szidni a főnököt, természetesen csak a háta mögött, és felelőssé tenni, hogy nincs egy szabad perced sem. Árnyaltabb a helyzet, ha önmagad főnöke vagy, ahogy ez mostanában már elég sokaknak megadatik. A képlet rohadt egyszerű, de a gyakorlat kínkeserves... Meg kell tanulni nemet mondani, akkor is, ha eleinte úgy érzed, mintha jól irányzottan gyomorszájba vágtak volna. Tudom, hogy fáj, és szinte látod, ahogy a sejtjeid tiltakoznak ellene. Félsz, hogy kirúgnak, nem lesz újabb megrendelésed, és felkopik az állad. Megeshet. Badarság lenne ezt figyelmen kívül hagyni. De talán az még nagyobb hülyeség, ha a félelmeidtől hajtva túlhajszolod magad, és a szervezeted egyszer csak felmondja a szolgálatot.

3. Párkapcsolat

Az ember társas lény. Vágyik a szeretetre, a kapcsolódásra, az összetartozás érzésére. Ráadásul manapság nem is könnyű párra találni, és ha megvan, akkor szeretnél mindent megadni a kedvesnek. Sokszor erődön felül. De attól, hogy megtaláltad a társad, még nem kell megszűnnöd egyénnek lenni. Legyen az életednek egy szelete, ami csak rólad szól! Ha szeretsz egyedül lenni, esetleg néha pár napra egyedül utazni, akkor tudasd ezt a kedveseddel! Lehet, hogy először furcsa lesz számára - főleg, ha nem ezt szokta meg -, de idővel meg fogja érteni, hogy neked szükséged van erre, hogy jól érezd magad. És ez neki is a hasznára fog válni.

Az egészséges önzés nem arról szól, hogy rajtad kívül senki más nem számít. Azt jelenti, hogy ismered magad, a határaidat, és tudod, hogy mikor kell nemet mondanod, mit kell, vagy nem kell tenned ahhoz, hogy jól érezhesd magad a bőrödben.

Énidő: fogadjunk, hogy rosszul csinálod!http://www.she.hu/nofilter/20170208-enido-eletmod-belso-harmonia-eletkedv-feltoltodes-magunkra-forditott-ido.htmlLájfhekk: Ismerd fel a boldog pillanatokat!http://www.she.hu/herself/20171011-boldog-pillanat-lajfhekk-enido-futo-rita.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.