párkeresés romantika randi Császár Zsanett ismerkedés
Az utóbbi pár évtizedben megváltoztak az udvarlási szokások, de nem jó irányba. Úgy látom, hogy a mai nők rámenősebbek lettek, a férfiak pedig elkényelmesedtek, nem invesztálnak túl sokat egy találkozásba.

A fő problémát abban látom, hogy a digitális eszközöket használva megtanultuk kielégíteni a vágyainkat - villámgyorsan, szuperkényelmesen. Instant hedonizmussal hajszoljuk az örömöket, ami negatívan hat életünk számos területére, beleértve a párkapcsolatunkat is. Miért vesződnénk az offline ismerkedéssel, amikor a randi appok segítségével pillanatok alatt találhatunk magunkat valakit, akár csak egyetlen éjszakára is?

Minimális energiabefektetés, maximális élvezet - erről szól a 21. század randikultúrája.

Forrás: Shutterstock

Jó példa erre a legutóbbi beszélgetésem egy potenciális jelölttel:

- Szia Zsanett! Hogyan képzeled el az első randit?

- Valami kreatív és kevésbé kötött programot tudnék elképzelni, talán borkóstoló vagy túra a hegyekben.

Amíg a válaszra vártam, arra gondoltam, hogy illető biztos jó ötletnek fogja tartani. Aztán jött az üzenet, amitől eléggé kiakadtam:

- Nem akarok sokat költeni egy vadidegen nőre. Dumáljunk fél órát a kocsiban, elsőre ennyi elég.

Hát nekem ennyi nem elég. Még egy állásinterjú is tovább tart, és annak is jobban megadják a módját. Már ha komolyan gondolja az ember. Persze nem ez volt az egyetlen kudarcba fulladt történetem. A pasik, akikkel az utóbbi időben találkoztam, a második randin igencsak leeresztettek - mármint az udvarlás szempontjából. Elintézték egy hanyagul odavetett "Este átmegyek hozzád, és nézünk egy filmet, jó?" mondattal. Szerintem ennek semmi köze a romantikus udvarláshoz.

Nálam érzelmi síkon halad előre a történet. Amikor mindketten izgatottan várjuk a találkozást, amikor csak egymásra figyelünk, és kíváncsiak vagyunk a másik belső világára. Őszintén, tabuk nélkül, természetesen. Az én fejemben ezek határozzák meg a romantika fogalmát.

Forrás: Shutterstock

Tényleg az ellentmondások nemzedéke vagyunk?

A jelenségnek van egy másik vetülete is. Bátran mutogatjuk magunkat a közösségi médiában: hol nyaralunk, kikkel bulizunk, hogyan edzünk, mit reggelizünk stb. Ugyanakkor nem tudunk nyíltan beszélni az érzéseinkről, és képtelenek vagyunk felvállalni a tévedéseinket, gyengeségeinket. Mindent elsöprő szerelmet akarunk, és álmokat szövögetünk a tökéletes boldogságról. De ha az a valaki túl nagy terhet cipel, vagy nem felel meg mindenben az elképzeléseinknek, akkor pikk-pakk továbbállunk.

Bár vágyunk romantikára, összebújós sétákra, bensőséges, meghitt szerelmeskedésekre, mégis félünk megélni ezt a csodát. Félünk, nehogy fájdalmat okozzanak, kihasználjanak és összetörjék a szívünket. Talán ezért választjuk annyian a könnyebb utat. Jóval egyszerűbbnek tűnik, de zsákutca, ami sehová sem vezet.

És még egy gondolat a végére. Nem állítom, hogy a ma embere képtelen és alkalmatlan a romantikára. Szerencsére akadnak kivételek a fent leírtak alól, akiknek a vérében van ennek a művészete. Remélem, én is közéjük tartozom. És te?

Az udvarlás 5 egyszerű szabályahttp://www.she.hu/herself/20171030-udvarlas-szabalyok-ismerkedes-randi-parkereses-kekesi-laura.htmlAz udvarlás már luxus elvárásnak számíthttp://www.she.hu/herself/20170914-udvarlas-parkereses-ferfiak-viselkedes-csaszar-zsanett.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.