iskola típus anyuka Szabó Mariann
Nyakunkon a téli szünet, az első félév végéhez közeledünk, már bőven a hátunk mögött hagytuk a tanévkezdési pánikot. Egy picit fellélegezhetünk, lazábban, rutinosabban kezeljük a hétköznapokat.

Így marad időnk megfigyelni a környezetünket, és lám-lám, teljesen új dimenziók nyílnak meg előttünk az iskola folyosóján. Talán eddig nem is vettük észre, hogy mennyire szórakoztató a sulis reggeli forgatag. Íme, 5 anyukatípus, akikkel egészen biztos, hogy te is találkoztál már az iskolában:

1. Az aggódó

A tanterem ajtajáig kíséri gyermekét, akinek cipője minden reggel makulátlanul tiszta. Felvértezi őt papír zsebkendővel, kézfertőtlenítővel, haját még tizenhatszor megigazítja. Csekkolja, hogy tűhegyesek-e a ceruzák a tolltartóban, gondosan tanulmányozza a faliújságot, és pontos időt jelöl meg a délutáni érkezésére. "Jöttömre 15:05-kor számíts, kicsim, kelet felől!"

Forrás: Shutterstock

2. A lázadó

Jó, ha becsengetésre odaérnek a suliba. Kabátja még télen is nyitva, de nem fázik, mert rohan, aggodalmat tettet, de valójában felhőtlenül vidám. Léptei gyorsak, zsebpénzt ad a gyereknek uzsira, mert már megint nem volt idő csomagolni. A csengő hangjára felkapja gyermekét, megpuszilja, megpörgeti, és kifelé menet a kapuból kiált vissza: "Imádlak, gyerek, te vagy a legjobb!" - két kezéből szívecskét formálva.

3. A bölcsész

Tudományosan jegyzetel a faliújságról, miközben telefonjába rögzíti az olvasottakat, és emlékeztetőket kreál. Szemüvege mögül szúrósan figyeli gyermekét, ahogyan a váltócipő fűzőjével bajlódik, és rövid elméleti oktatást tart neki, hogyan lehetne még hatékonyabb. Búcsúzáskor a gyermek vállára teszi a kezét, majd leszed egy láthatatlan szöszt a pulóveréről, köhint kettőt, majd kellemes és hasznos időtöltést kívánva távozik.

Kezdődik a suli. Most sírjak vagy nevessek?http://www.she.hu/herself/20170823-iskola-kezdes-siras-nevetes-logisztika-farago-patricia.html

4. A ráérős

Legalább két kistestvér van vele minden reggel, akik még nem tankötelesek, ezért gyakorlatilag az iskolában élnek. Szinte mindig elsőnek érkeznek, ő mindenkit ismer, még a takarítónőt is név szerint. Csacsog a szülőkkel, tanárokkal, gyerekekkel, beáll a tanterem ajtajába, hogy a többi érkező gyerek csak oldalazva fér be tőle, miközben a kistesók lebontják az iskolát. Nem is megy haza csengetés után, megvárja az első szünetet, hadd fáradjanak le addig a lurkók az udvaron.

Forrás: Shutterstock

5. A fontos

Általában szülői munkaközösségi tag. Időben indulnak reggelente, hogy legyen idő az igazgatóval és az osztályfőnökkel egyeztetni minden fontos dátumot és momentumot. A faliújságot gondosan átrendezi, felszed a földről néhány rajzszöget, rendet rak a talált tárgyak között, megigazítja a tanáriban az összes párnát a székeken. Név szerint köszön el mindenkitől, majd eszébe jut a gyereke, visszalohol a tanteremhez, puszit nyom a gyermek homlokára, és búcsúzóul a lelkére köti, hogy tartsa tisztán a környezetét, és buzdítsa erre a társait is.

Szabó Mariann

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.