Tóth Ágota home office rejtett hátrányok
Amikor a főnököd ragyogó mosollyal tájékoztat: az a megtiszteltelés ért, hogy havonta 4-6 alkalommal home office-ban dolgozhatsz, akkor lehet, hogy csak a dolog előnyeit látod.

Persze normális, hogy örülsz neki, hiszen ezentúl nem kell annyi időt tömegközlekedési eszközön töltened. Így több időd lesz otthon, biztosan rendbe tudod majd tenni a gardróbot még munkakezdés előtt. De van néhány olyan nehézség, ami csak menet közben bukkan fel:

Arra számítanod kell, hogy - főleg eleinte - a főnököd gyakrabban fog ellenőrizni, szigorúbban nézi majd, mikor jelentkeztél be, mennyi szünetet tartasz. Figyelj oda ezekre, légy még precízebb, mint valaha is voltál, bizonyítsd be, hogy felesleges az aggódás!

Forrás: Shutterstock

További problémát jelenthet, ha az embernek családja van. Ha a gyerek(ek)et vinni és hozni kell vagy bevásárolni a nagymamának, könnyen rád háríthatják ezeket a feladatokat mondván: "Te úgyis ráérsz!"

Azt tanácsolom, már az elején tisztázd: attól, hogy otthonról dolgozol, még ugyanolyan munkát végzel, ugyanannyi időd van rá. Rendben, előfordulhat, hogy kivételesen átvállalsz egy-két feladatot, vagy játszóterezhettek abban az időben, amikor különben még éppen csak hazafelé metróznál. De csak óvatosan!

Nagy csábítást jelent az ebédszünet is. Itt két véglettel találkoztam eddig:

  • azzal, aki gyorsan, a gép előtt ülve kanalazta be az ebédjét, aztán már el is kezdett dolgozni
  • azzal, aki elugrott egyet teniszezni, mert olyan szép tavaszi idő volt

Az igazság valahol a kettő között van. Az ebédszünetedben át tudsz ugrani a szemben lévő kisboltba, esetleg ki tudsz teregetni, de a legjobb, ha arra szánod az időd, amire való és nyugodtan, békességben megebédelsz.

Ha már a szünetekről van szó, lehet, hogy te is azoknak a csoportjába tartozol, akiknek nehezükre esik szünetet tartani munka közben. Az irodában folyton történik valami: jön egy telefon, a kolléga kiönti a kávét, mesél a bonyolult szerelmi életéről, vagy a szemben lévő társasház erkélyén félmeztelenül kortyolgatja a kávéját egy nem túl szép és nem is túl fiatal lakó...

Ha otthon vagy, ezek az ingerek kimaradnak, és ha hajlamos vagy rá, könnyen beszippanthat egy olyan állapot, amikor nincs idő megállni egy pillanatra sem. Nekem volt olyan kolléganőm, aki ilyenkor rendszeresen túlórázott, annyira belemerült a munkába.

Figyelj erre oda! Hiába vagy otthon, ugyanannyi szünetet kell tartanod!

Forrás: Shutterstock

Saját tapasztalatom, hogy egy home office-ban töltött nap után nehezebben mozdulok ki otthonról. Ennek az is lehet az oka, hogy intenzívebben, elmélyültebben tudok ilyenkor dolgozni, és jobban elfáradok. De a lustaságon kívül más, praktikus okai is vannak: ha a jóga óra a munkaidőd után fél órával kezdődik, és pont az iroda melletti utcában van, elég kevés az esélye, hogy otthonról is időben odaérsz. A kevesebb tömegközlekedéssel töltött perc itt hátránnyá változik. Ezt is vedd figyelembe, és ha tudod, tervezz úgy, hogy hamarabb kezdj el dolgozni!

A home office gyönyörei anyaként http://www.she.hu/herself/20170601-home-office-szabaduszo-anya-gyerekneveles-nehezsegek.html

Végül pedig számolj azzal, hogy kicsit kikerülsz az irodai társasági életből! Ha kimarad a közös cigiszünet vagy a kávé, csak később értesülsz a pletykákról, friss információkról. De persze ezen is tudsz segíteni: tudatosabban kell szervezned azokat a napokat, amikor az irodában dolgozol. Beszélj meg rövid összegzéseket a közvetlen feletteseddel, és kérdezz sokat a bent lévő kollégáidtól!

Ha erre a pár dologra odafigyelsz, máris tudsz a home office egyéb örömeire figyelni: nyugodtan megihatod a teádat macinaciban ülve a kanapédon.

Tóth Ágota

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.