munkanélküli Baranyai Kata szégyen feleség párkapcsolat hazugság titok házasság
Elméletben mindenki tudja, hogy az élet nem egyszerű. Számolni kell a buktatókkal és a nem várt pofonokkal. Sokáig azt hittem magamról, hogy én legyőzhetetlen vagyok. Nincs az a nehézség, ami megtörhetne.

Hiszen az apám vasszigorral nevelt, nem egyszer nadrágszíjjal is elvert. Nem hibáztatom érte, mert abban a korban ez nem volt ritkaság. Elfogadtam, hogy ez volt a sorsom. És ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor ez még segített is az életem során. Tudtam, hogy hol a helyem, de azt is, hogy nincs az a fizikai fájdalom és lelki gyötrelem, amit ne bírnék ki.

Most mégis ültem az alkeszek között, és senkiházinak éreztem magam. Egy mihaszna léhűtőnek, egy két lábon járó csődtömegnek. Egy szarházinak, aki még a feleségének sem mer színt vallani. Képtelen kinyögni, hogy "Anyukám, kirúgtak, mint egy rühes macskát."

Ennyit ért a megszámlálhatatlan túlóra, az éjszakázás és a sok átdolgozott hétvége. Rohadtul igazad volt, hogy nem szabadna, nincs értelme. Mégsem hittem neked. Most meg képtelen vagyok eléd állni. Pedig jólesett volna hozzád rohanni. Szerettem volna sírni. Igen, negyvenöt éves férfi létemre vágytam arra, hogy sós könnyek gördüljenek az arcomon. Akartam, hogy kijöjjön a fájdalom, hogy legalább egy kicsit engedjen a mellkasom szorítása. De gyáva voltam, nem mertem hozzád fordulni. Nem akartam anyám asszony katonája lenni a szemedben. Most meg már teljesen reménytelennek érzem, hogy megértsd: nem akartam hazudni.

Forrás: Shutterstock

Nem akartalak becsapni, de mégis megtettem, és megteszem újra. Minden reggel felkelek, és elindulok, mintha munkába mennék. Aztán kora este hazamegyek, mintha munkából jöttem volna. Még jó, hogy már dohányfüstmentesek a csehók, ahol az időmet töltöm. Az könnyen lebuktatna, de még így is bármikor megtörténhet. Mégis várom a csodát. Voltaképpen várom, hogy felébredek, és kiderül, hogy ez az egész csak egy lidércnyomásos álom volt.

Mindemellett azzal a kevés pszichológiai tudással, amit az egyetemen magamra szedtem, tudom, hogy ez egy viszonylag normális állapot. (Nyilván nem a hazugság.) Analizáltam magam. Tök normális, hogy ki vagyok borulva, hiszen kihúzták a lábam alól a talajt. Egyik pillanatról a másikra lettem dolgos emberből haszontalan. Egy olyan valaki, aki nem hasznos tagja a társadalomnak. Egy tanult semmirekellő, ahogy az apám mondta, amikor otthagytam az egyetemet. Nem lettem diplomás ember. Habár az ő szemében így se, úgy se értem túl sokat. Most legalább igaza lett. Talán onnan fentről még mosolyog is a bajsza alatt. Már, ha van mennyország.

Több vagy, mint a munkád!http://www.she.hu/herself/20170623-munka-elet-eletcel-jellemzo-tulajdonsag-motivacio-erettsegitalalkozo.html

Mindig azt mondta, jót akar nekem, azért ver, hogy erős ember legyek, bírjam a terheket. Ennek a mai napig őrzi a nyomát a hátam. Mégsem lettem olyan ember, amilyet faragni akart belőlem. Egy olyan középkorú lett belőlem, aki még a feleségének sem meri elmondani, hogy nincs állása. És azt sem tudja, hogy valaha lesz-e újra. Hiszen ki akarna alkalmazni egy papír nélküli közgazdászt?

Nézem az órámat, és tudatosul, hogy haza kell mennem. Be kell lépnem a házba, a közös otthonba, ami hetek óta hazugságok tömkelegét gyűjti magába. Ahol mesélek neked a napjaimról, a sok elvégzett és még elvégzendő feladatról. Vagy fáradtságra panaszkodva hamar túllendülök a munkahely témakörén. Mindig azt hiszem, hogy na, ez lesz az a pillanat, amikor átlátsz rajtam. Szerettem volna, ha lebuktatsz. Ha nem nekem kell magamtól felvállalnom, hogy egy gyáva alak vagyok, akit maga alá temethet egy létszámleépítés. De te nem láttál át rajtam, én pedig képtelen voltam felnőni a feladathoz. Így aztán szép lassan már nemcsak kívülről szemlélem az alkeszek világát, hanem egy lettem közülük.

A történetet Baranyai Kata jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.