sport Hepp Gréta hasznos káros futás
Görgeted a Facebookot, nézed az Instát, olvasod a fitnesz blogokat. Minden második poszt arról szól, hogy ki hány kilométert, mennyi idő alatt és hol futott le.

Pár kilótól neked is jó lenne megszabadulni, vagy csak szeretnél jobb formába lendülni, ezért te is kedvet kapsz. Mi sem egyszerűbb, ugye? Nem kell hozzá különleges hely, nem kell hozzá pénz. Felveszel egy sportcipőt, bedugod a fülhallgatót, és elindulsz. Először megteszel egy-két kilométert, másodszorra már hármat. Egyre többet és gyorsabban futsz.

Majd egy kis idő múlva jönnek a térd-, csípő- vagy derékfájdalmak, majd az internet önjelölt tanácsadói: "Jól bemelegítettél?" "Lenyújtottál?" "Biztosan túl sokat futottál... vagy éppen túl keveset." "Esetleg a porccal van a baj, szedj porcerősítőt!" "Fuss tovább, majd elmúlik." "Fuss rögzítőben vagy térdszorítóban, használj kompressziós zoknit!" Ismerős?

Forrás: Shutterstock

De azt senki sem kérdezi meg, hogy a futás tényleg neked való-e? A tested felkészült-e rá? Elbírják az ízületeid azt a terhet, aminek kiteszed őket? Megfelelően erősek az izmaid? A szíved fel van készülve a hirtelen megnőtt terhelésre? A futásnak rengeteg pozitív lelki és élettani hatása van, azonban ez az egyszerű és ártalmatlannak tűnő mozgásforma is tud kárt okozni a szervezetedben. Nincs rá jó recept, hogy kinek való a futás, és kinek árt. Azonban, ha az alábbiak közül akár csak egy is igaz rád, érdemes fontolóra venni, hogy ez a sport tényleg neked való-e:

Túlsúlyos vagy?

Mivel futás közben körülbelül háromszor akkora erő hat a lábadra, mint séta során, ezért túlsúly esetén sokkal nagyobb terhelést kapnak az ízületeid, mint amit elbírnak. Keress olyan mozgásformát, ami kevésbé veszi igénybe az ízületeidet!

Merev izomzattal rendelkezel, lúdtalpad van, az ízületeid nem stabilak, vagy nincs meg a teljes mozgásterjedelmük?

A szervezet nem tudja megfelelően elnyelni vagy átadni az energiákat, hiszen az izmok nem tudnak kellő mértékű terhelést átvenni, így az ízületekre még több erő hat. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem is fogsz tudni futni! Keress fel egy szakembert, aki az állapotodnak megfelelő feladatokat ad, és meg tudod előzni a sérüléseket!

Túl gyenge a farizmod?

A farizom kulcsfontosságú a futás során, hiszen biztosítja a törzs stabilizációját. Megfelelő erősítéssel gyorsan és könnyen fel lehet építeni a szükséges izomcsoportot, így ez csak átmenetileg okozhat problémát.

Kényelmetlenül érzed magad?

Bármennyire is furcsán hangzik, nem mindenkinek a testét teremtették hosszútávfutásra alkalmasnak. Például a szélesebb csípővel rendelkező nőknél a térdre nagyobb terhelés esik, ami hosszú távon térdfájdalomhoz vezet. Ha nem érzed komfortosnak ezt a sportot, ne fuss! Próbálj ki más mozgásformákat, biztosan megtalálod a hozzád illőt!

Forrás: Shutterstock

Fájdalommal jár?

Ha futás közben visszatérő fájdalmat tapasztalsz, legyen az ízületi, izom vagy keringési tünet, jó mélyre rakd el a futócuccod, és azonnal fordulj orvoshoz!

Nem élvezed?

A futás nem az egyetlen olyan módszer, amivel elégetheted a felesleges kilókat. Ha stresszként éled meg ezt a mozgásformát, hagyd abba! Számtalan más sport létezik, ami kikapcsol és feltölt energiával. Ami a barátnődnek bevált, nem biztos, hogy neked is!

Ha ezek után kétség sem férhet hozzá, hogy a futást neked találták ki, vedd fel a cipőd, és hajrá! Azonban, ha elbizonytalanodtál, keress fel szakembert! Csináltass állapotfelmérést! Nézesd meg, mit bír a tested, hogy mivel kezdj, hogyan láss neki. Mi a neked való mozgásforma, esetleg milyen kiegészítő feladatokat tudsz csinálni annak érdekében, hogy megelőzd a sérülést.

Hidd el, megéri!


Hepp Gréta

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.