házasság válás gyerekszületés párkapcsolati probléma Dörök Vanda gyerekvállalás
Egy párkapcsolat ékköve a közös gyerek. Jó eséllyel előbb vagy utóbb vágyakozni kezdtek egy kisbaba után. Összebújva álmodoztok a tökéletes boldogságról és arról az örömről, amit a családotok jelent majd nektek.

A gyakorlat ellenben mégis azt mutatja, hogy a baba érkezése után egyre többet veszekednek, majd elhidegülnek egymástól a szerelmesek. Ha a kezdeti öröm után nálatok is egyre több a hangos szóváltás, azt ne vegyétek félvállról! Ugyanis ha nem kapcsoltok időben, könnyen előfordulhat, hogy a válási papírok szignózásáig fajulnak a dolgok. Be is furakodott a köztudatba, hogy ha a baba jön, a szerelem megy. Azonban a valóság ennél sokkal durvább: a szerelmetek azért hal meg, mert nemes egyszerűséggel elvágjátok a torkát.

A forgatókönyv szinte mindig ugyanaz: a negédes szerelmes szavak helyét átveszik az ordibálva sírós veszekedések. Aztán rátok telepszik az a fojtogató légkör, ami úgy mérgez, mint az anthrax. És persze mentegetitek magatokat egy darabig, hogy "Áh ugyan! Ez csak azért van, mert állandó fáradtak vagyunk."

Forrás: Shutterstock

Ráfoghatjátok az elhidegülést a szex hiányára is, de a valódi problémák valószínűleg nálatok sem ezek. Ezek mind csak kísérő tünetei egy jóval mélyebben megbújó, talán soha ki sem mondott, fel sem ismert problémának: eltűnt az intimitás a kapcsolatból.

Lábalj ki a válságból, amíg még nem késő! De hogyan?

Felejtsétek már el egymás állandó vádolását, nem ellenségek vagytok, hanem egymás bajtársai! Legyetek tudatosak! Például, amikor puskaporos a hangulat, ne álljatok bele a balhéba, inkább állítsátok le a veszekedést, még mielőtt kirobbanna! Az eddig átélt sérelmeket ne dédelgessétek tovább, inkább cseréljétek fel egy közös célra, arra, hogy megmentitek a kapcsolatotokat. Mert elrontani és megmenteni is csak ti tudjátok - senki más.

Tedd fel a kérdést: tulajdonképpen mi a jó fene történik veletek?

Sokak azt gondolják, biztos az a gond, hogy elmúlt a szerelem. De hidd el, nem múlt el! Ott van az, csak most épp nem érzitek olyan erősen, mert nem figyeltek rá. A párok zöme krízist él meg a gyerek érkezésekor. De ez teljesen normális, és nem szabad megijedned tőle, akkor sem, ha a válság véresen komoly. Ha felismered, hogy nem egymást utáltátok meg, csak egy kis bajban vagytok, kezdődhet a válságmenedzsment.

A válság idején azt tapasztalhatjátok, hogy a gyerek érkezésével az addig bevált hétköznapi rutin felborul. Nem is csoda, hiszen egy jól működő 2 személyes kapcsolatból egy jól működő 3 személyes kapcsolattá kell átalakulnotok. Már nem működik a régi élet, hiszen az már nem létezik, egy új élethelyzetbe léptetek be. Ez pedig nagyon kemény tud lenni.

Forrás: shutterstock

Mindennek a tetejébe, nemcsak az addigi életritmusotok és szokásaitok változnak, hanem a szerepeitek is. Szerelmes nő mellett anya is leszel, a hős lovagod pedig apa is. De nem engedhetitek meg magatoknak azt a luxust, hogy csak az új szerepekben brillíroztok, és teljesen megfeledkezzetek egymásról. Ilyenkor érzi a férfi azt, hogy ez a nő már nem is az, akit anno feleségül vett. A nő pedig úgy érzi, cserbenhagyja a párja, és teljesen egyedül maradt otthon.

Haragszotok egymásra, és ez a harag elfedi előletek a lényeget. Pedig ezek mögött bújnak meg a valódi érzések, amiket szinte sosem mondtok ki. Mert kockázatos kimondani, felfedni és védtelenné tenni magadat a legnagyobb anyázás közepette, azzal, hogy bevallod, hogy hiányzik a párod. Hogy a viselkedése fájdalmat okoz, hogy attól félsz, már nem vagy fontos.

Ilyen az, amikor elveszik az intimitás a kapcsolatból. És mivel az emberi természet irracionális, a hiányt veszekedésekkel pótoljátok. A veszekedések pedig nagyon jó intimitáspótlók. Heves érzelmeket éltek át, csak egymásra figyeltek, egy kiadós gyűlölködés közepén végre kettesben vagytok. Csak sajnos mégsem azt kapjátok meg, amit szeretnétek, mert a vége gyakrabban lesz sírás, mint békülős szex.

Hogyan tovább?

Újra alkalmazkodnotok kell egymáshoz és most már a babához is. Át kell beszélnetek az igényeiteket és a vágyaitokat. Meg kell állapodnotok az új élet játékszabályaiban, ahol mindenki megkaphatja, amit szeretne. Ráadásul meg kell beszélni a gyereknevelés feladatait is. De nyíltan, játszmák nélkül, empatikusan kimondva a legnehezebb mondatokat is. Képzeljétek magatokat a másik helyzetébe, és értsétek meg egymást!

Ezeket a témákat tilos a szőnyeg alá söpörni, különben évek múlva sokkal súlyosabb formában jelentkeznek majd. Beszéljétek meg, hogy a cél egy jól funkcionáló család felépítése, és keressétek meg közösen az ehhez vezető utat!

Ha úgy áll a helyzet, hogy ketten nem tudjátok megoldani a problémáitokat, kötelességetek segítséget kérni. Ennyivel tartoztok magatoknak és a gyermeketeknek is. Menjetek el családterápiára, mert az nem kínos, hanem tiszteletre méltó. Ráadásul pár alkalom is elég lesz, hogy érezzétek a pozitív változásokat.

Azt a munkát, amit a kapcsolatotokba fektettek, azt magatokba fektetitek. Az erőfeszítéseitek pedig garantáltan eszetekbe juttatja a szerelmet.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.