magazin továbblépés kibeszélő bezárkózás magány hazugság Filep Dávid egyedüllét
Ha a 21. század hozott bármilyen változást is a párkapcsolati trendekben, akkor az biztos, hogy az a kötődéssel kapcsolatos. Mert bizony ki kell mondani: a hamis viszonyok és a társfüggőség világát éljük. Láncra vert emberekét, akik egyszerűen képtelenek a változtatásra, az elengedésre. De miért van ez így?

Egyre gyakoribb, hogy az emberek nem tudnak - vagy inkább nem akarnak - megállni a saját lábukon. És ez elsősorban nem anyagilag, hanem érzelmileg igaz. Persze régen is voltak akaratgyenge emberek, akiket nem zavart, ha csak mások segítségével voltak képesek egyensúlyban tartani magukat. De ma egyre többen vannak, akik kényszeresen foglaltak szeretnének lenni. Mert egyedül lenni rossz, nehéz, és különben is ciki.

Forrás: Shutterstock

Természetesen vannak olyanok, akik valóban értékes párkapcsolatot ápolnak, ám sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk olyanokkal is, akik csak úgy taposnak a híg szarban - ki ezért, ki azért. Néhányan működésképtelen viszonyokban csücsülnek, mert félnek a kiugrással járó fájdalmaktól és a bizonytalan helyzetektől.

Ezért inkább a megszokott rosszat választják, mert ott legalább tudják, hogy mire számíthatnak. Van, aki egy korábbi szerelmét nem tudja érzelmileg elengedni - pedig már rég nem alkotnak egy párt. És ahogy telik az idő, még arról is meggyőzi magát, hogy nem is volt annyira rossz együtt - már annak az emléke is elhalványult, hogy egyszer-kétszer elcsattant egy-egy pofon. Nem tudnak továbblépni még akkor sem, ha lenne kivel.

Olyan is akad, aki reménytelenül szerelmes valakibe, aki nem lehet az övé. De még csak nem is próbálja meg kiverni a fejéből. Inkább felépíti magában a soha be nem teljesülő szerelem fantáziájával teli téves világát, és azt szorongatja. Mert így még mindig kevésbé érzi egyedül magát.

Forrás: Shutterstock

De miért jó ez?

Mert ez az állapot ad egy védőburkot. Egy olyan burkot, ami bár keserűséggel van tele, de legalább mindig visszabújhatsz mögé, ha szükségesnek látod. A régóta nem működő kapcsolatba, ha mégsem válik be a srác, akivel titokban randizol. A múzsádhoz, akit csak távolról szerethetsz, vagy kesereghetsz még egy kicsit az exed miatt.

Ez pedig azért igazán zseniális, mert ez egy tökéletes módszer, amivel a teljes üresség felé haladhatsz. Csak elég erősen a szívedre kell billogozni azt, hogy "foglalt", és már azzá is válsz. Foglalt és elzárt leszel a többi szív elől. Képtelenek leszel önfeledten randizni egy jóízűt, belefeledkezni a világba és átadni magadat az embereknek. Mert ott ül a szíveden az a kis billog, ami belépő a már megszokott keserű világba.

De gondolj vissza arra amikor még gyerek voltál. A homokozóban, még mindenki szabad volt. A cikázó tekintetű gyermekek szívei bátran fogadták egymást, önfeledten, még ha nem is ismerték az érzéseket. Néha azt gondolom, csak gyerekként voltunk igazán szabadok.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.