szerelem Pónya Papp Andrea időskor emlékek levél
Ült a kiürült ebédlőben, és a sokadik levelet írta Mártinak. A papír még üresen feküdt előtte, csak a tetejére írta fel nehézkes, kacskaringós betűkkel "Drága Mártikám!"

Aztán nem folytatta. Ült csukott szemmel, és várta, hogy egészen élesen lássa azt a képet, amit a szívében őrzött róla.

Tavasz volt, egy régi április. Talán ötven éve. Ragyogóan sütött a nap, de fújt a szél is. A napfény pajkosan játszott a nyírfa halványzöld levelein, és hófehér szirmok hullottak a cseresznyefáról. Az egyik lakásból zongoraszó hallatszott - talán Chopin. Márti pedig ott állt az udvaron egy egyszerű kék ruhában, kibontott hajjal. Arról beszélt, hogy nincs ennél szebb a világon, mint amikor így hullanak a szirmok a fáról. Olyan, mint a hóesés, de ez szebb, mert reménnyel meg élettel teli. Ilyesmiket mondott.

Nézte a nőt, és boldog volt, hogy része lehet ennek a tökéletes pillanatnak. Kimondhatatlanul szépnek látta. A fény, a színek, a zene... Csordultig telt szerelemmel. Sem előtte, sem utána nem érezte többé ugyanezt, de minden levelében ezt a pillanatot, ezt az érzést szerette volna leírni. Szavakba önteni valahogy azt a túláradó boldogságot, amit akkor érzett.

Kinyitotta a szemét, és lázasan írni kezdett. Nehezen engedelmeskedett a keze, a sorok girbegurbákká, a betűk ákombákomokká váltak. A gondolatai pedig minden sorral egyre kuszábbak lettek. Letette a tollat, és mérges volt magára, amiért a szobájában hagyta a szemüvegét. De ha most bemenne érte, a szobatársai mérgesek lennének rá, amiért megzavarja a pihenésüket. Karcsi talán megdobná a papucsával, és megint azt mondaná rá, hogy "vén bolond". Utálta ezt a szót, nem érezte magát bolondnak, csak elveszettnek. A papírra nézett, de már elfelejtette, hogy mit írt eddig, csak azt tudta, hogy valami nagyon-nagyon fontosat. Mártinak.

Forrás: Shutterstock

Hátradőlt a széken, és a tenyerébe temette az arcát. Sírni kéne - gondolta -, zokogni. Hagyni ezt a férfiúi büszkeséget, ami meggátolja ebben. Végtelenül sajnálta magát. A szemüveg miatt, az olvashatatlan írása miatt, a kusza gondolatai miatt és a múlt miatt. A múlt miatt, mert már csak múlt. Vagy talán meg sem történt. Ez a gondolat fájt a legjobban. A bizonytalanság. Ez az üresség, ami ott van a valóság és a képzelet mezsgyéjén, és szép lassan felzabálja a gondolatait, aztán a szemébe költözik, hogy az egész világot üresnek lássa maga körül.

Meglepődik, amikor megszólítja az egyik ápoló. Eddig nem is vette észre, hogy ott van.

- Levelet ír, Józsikám? - kérdezi.

- Mártinak.

- Azt sejtettem - mosolyog rá -, minden nap ír neki.

- Minden nap írok neki? Akkor Márti valóság?

- Valóság - nyugtatja meg az ápoló.

"Az ebéd ma igazán finom volt. Pista bácsi mellett ültem. Te vagy az egyetlen biztos dolog, Márti. Meg az a tavasz. Szeretlek. Józsi"

Odaadja az ápolónak a levelet, s egészen addig néz utána, amíg az el nem tűnik az aprócska nővérszobában. Megkönnyebbülten sóhajt. Az ápoló is sóhajt, de az ő sóhaja fájdalomból születik, ahogy a szekrény tetejéről leemeli a dobozt, amire még egyszer régen ő írta piros filctollal: K. J. Levelek Mártihoz.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.