gyermek apa Greta May apaság gyereknevelés nevelés
Megfigyeltem, hogy a macsó típusú apukák egy része - akiknek száma szerencsére eltörpül a gondoskodó, "normális" apukák mellett - kifejezetten retteg attól, nehogy a fiából félénk, tutyimutyi emberke legyen. Ennek megelőzésére - szinte már a gyermek totyogós korától - beindítja a "majd én férfivá nevelem" nevű projektet.

Él a fejében egy kép a belevaló kisfiúról: aki sosem sír, ha megsérül, aki nem engedi elvenni a homokozó lapátját, és csibészes mosollyal adott frappáns válaszaival bármikor elbűvöli a felnőtteket.

És akkor jön az első pofon - egyelőre képletesen. Apuka kapja, egy majdnem kialakuló gutaütés kíséretében, amikor a gyerek lerombolja az álombéli fiú képét. Mondjuk, fellökik a játszótéren, és ő bömböl, ahelyett, hogy mini GI Joe-ként revansot venne. Nem mer végigmászni a kalandpályán, és szégyellősen lesüti a szemét, mikor a helyes pultos néni viccelődik vele.

Apa előtt pedig lepereg addigi élete, hogy aztán elkeseredetten kérdezze magától: "Mit rontottam el? Enyém egyáltalán ez a gyerek? Kemény vagyok, igazi alfa, égessem magam egy ilyen puhapöccsel? Biztos az asszony hibája. Elkényeztette. Nem normális, hogy esténként nyuszikákról meg tündérekről mesél egy ötéves kölyöknek!"

Felrémlik valami homályos kép, talán egy amerikai akciófilmből, ahol az anyámasszony katonája típusú főszereplőből idővel kemény legényt képeztek. "Ami nem öl meg, az erősít" - gondolja apuka. "Megedződik a kölyök, csak keményen kell bánni vele."

És akkortól ordít. A kalandpályán: "Mi az, hogy félsz a magasban? Csak a pisisek félnek. Ne is álmodj róla, hogy lejöhetsz! Tiszta szégyen, nézd meg, már a túloldalon is rajtad röhögnek!" A játszótéren: "Hogyhogy elvette? Miért hagyod? Mi vagy te, kislány? Adjak rád szoknyát? Azt akarod, hogy mindenki hülyére vegyen? Menjél utána, és rúgd sípcsonton, te szerencsétlen!"

Forrás: Shutterstock

A pultos néni előtt: "Elvitte a cica a nyelved? Böfögjél már vissza valamit, ha szólnak hozzád! Sosem fognak veled szóba állni a lányok, ha ilyen beszari vagy. Gyerünk, meséld el azt a viccet, amit tegnap tanítottam!" Mindezt esetleg büntetésből igazi pofonok is követhetik. "Ezt azért kapod, hogy megtanulj kemény lenni. Ha nagy leszel, hálás leszel érte. Az élet ennél sokkal nagyobb pofonokat oszt, jobb, ha időben megszokod."

A gyerekben pedig rögzül, hogy mik azok a szituációk, amikben képtelen megfelelni. Kiskora ellenére érzi, hogy elégedetlenséget és csalódást okoz - nem nehéz kitalálni, hiszen apa egyértelművé teszi a viselkedésével. Ezért aztán minden olyan helyzetben, mikor elvárások nehezednek rá, egyre félénkebbé és ügyetlenebbé válik.

Macsó apu igyekezete fordítva sül el: magabiztos, férfias kiállású fiú helyett "mulya", önbizalomhiányos emberkét nevel.

Persze van, hogy a fenti bánásmód hatására egy gyermek megtanul megfelelni, fogait összeszorítva, keserűséggel a szívében. Ez azonban hamis siker. Egy ilyen fiú sosem lesz valójában magabiztos, csupán erőszakossággal leplezi rettegő, szorongó énjét. Félelmei máshol törnek elő: éjszakai bepisilésben, körömrágásban...

Jó eséllyel gyermekpszichológusnál köt ki, aki szomorúan konstatálja, hogy valójában nem is a srácot, hanem a szülőt kéne kezelni. És megpróbálja megértetni macsó apuval, hogy magabiztos gyermeket nyugodt, biztonságot adó támogatással lehet csak nevelni - mert a durvaság és a megalázás még sosem adott igazi erőt senkinek.

Mi a véleményed az ilyen apukák viselkedéséről?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.