karrier búcsú célok siker Nyiri Zsuzsi boldogság keresés
Végignézve eddigi életemen, az általános iskola felső tagozatában voltam a legsikeresebb. Már ha a "sikert" a kiemelkedő besorolásnak és a közösség figyelmének tartjuk.

A magyartanár kis kedvenceként tanulmányi versenyekre küldtek, jó jegyeim voltak, és néhány srác a suliból "belém volt zúgva" - jelentsen ez bármit is 12 éves korban. Ezután következett az elhúzódó kamaszkorom: jött az érettségi, aztán diplomázgattam, mindeközben egyedül önmagam körül pörögtem, mint egy búgócsiga.

Gondolataim 90 százalékát kitöltötték a szerelmeim, a határok feszegetése és az összes elérhető könyv-film-kiállítás-zene befogadása. Tehát csakis azzal foglalkoztam, ami engem a külvilágból érdekelt. Hála a szüleim pénztárcájának, megengedhettem magamnak ezt az izgalmas, léha életet.

A személyes sikerdobogóm második fokán az egyetem utáni évek állnak. Pillanatok alatt megszereztem az akkori álomállásomat. Elköltöztem otthonról, a nappalok boldog munkával, az éjszakák még boldogabb bulizással teltek. Szivacsként szívtam magamba a szakmai dolgokat, lelkesen - és térítésmentesen - túlóráztam, élveztem az életet. Egyedül az nem foglalkoztatott, hogy "hogyan léphetünk egyről a kettőre".

Hiába vagyok jól képzett és szívós munkaerő, a helyezkedésre sose volt se szemem, se orrom - fülem is csak akkor, ha híre jött, hogy a másiknak mennyire bejött ez vagy az. Számomra a munkám is "csak" egy belső utazás volt. Azért kellett, hogy tanítson nekem valamit - magamról. Kopogtatott a 30, és még mindig a saját búgócsigám volt a legizgalmasabb. Közben persze elhúztak mellettem azok, akik önérvényesítésre edzettek a munkahelyi ketrecharchoz.

32 éves vagyok. Már tudom: sosem leszek egy nagy multi kommunikációs igazgatója. Nem látom magam előtt, hogy zsírosra keresem magam, felhúzok egy medencés nyaralót a Káli-medencében, és tudásomat konferenciákon osztom meg a "hívekkel" - pedig folyamatosan képzem magam, és többnyire 10 órát dolgozom.

Forrás: Shutterstock

És ez megijeszt. Mert legyünk már őszinték önmagunkhoz: ki ne vágyna a sikerre? Ki ne akarná magának a kiemelkedő besorolást és a közösség figyelmét, amit a magas fizetés, a sok százezer követő és a szakmai vastaps jelentenek?

Mert hiába kaptam szeretetet és elismerést a főnökeimtől, sosem tudtam kitörni az "okos, vicces, de furcsa lány" dobozból. 32 év kellett hozzá, hogy rájöjjek: ennek a még mindig pörgő búgócsigám az oka. Ő felel az érzékenységemért és az elrugaszkodott ötleteimért, de ő gátol meg abban, hogy áttapossak másokon, és ő törli ki a rafinált taktikai döntéseket az agyamból.

32 éves vagyok. A multis vezetői fizunak és medencés nyaralónak már annyi (most egy Vas megyei viskóra gyúrok). De ha mérlegre kell tennem a személyiségemet, nem félek. Még mindig velem van, és egyre termékenyebb a belső búgócsigám. És ha arra gondolok, miben vagyok jó, és mi tesz boldoggá egyszerre, itt kell keresgélnem.

Sajnos csak mostanra értettem meg az igazi hivatás titkát. Mert egy-egy sikersztoriból sem az az izgalmas, hogy az illető hogyan szerezte meg a következő végzettségét - már ha egyáltalán van neki. Hanem, hogy hogyan tudott önmagából építkezni, és hogy lett a szenvedélyéből tudás, küldetés, egy egész élet.

És most térjünk vissza az felső tagozatos énemhez: menő volt akkori "jócsajnak" és "jótanulónak" lenni, de még menőbb volt megnevettetni a barátnőimet. És jól megbeszélni az olyan hatalmas apróságokat, mint az első csók, meg általunk készített képregényekben, történetekben feldolgozni, amit éppen akkor átéltünk. Meghallgatni, mesélni, megélni - azóta is pont ezek tesznek boldoggá. Talán 32 évesen ideje lesz végre tényleg azzal foglalkozni, ami igazán belőlem jön.

Ezt hívják megérkezésnek?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.