szerelem válás Nagy X. Viktória szánalmas sérült döntés házasság
Egy napsütéses szeptemberi reggelen megkérdeztem a férjemet, hogy mit szeretne reggelire, mire ő: "Elválni." Megkövülten álltam, és arra gondoltam: nem válhatok el! Még csak 23 éves vagyok!

Anna története mindaddig szokványosnak mondható, amíg ki nem derül a kora. A reakciók általában ugyanazok: "Minek házasodtatok össze, ha ilyen hamar feladtátok? Végülis jobb, hogy nem később jöttetek rá." Furán néznek arra, aki manapság ilyen fiatalon elválik, és még furábban, ha később esetleg újra házasodna. Íme, a leggyakoribb reakciók, amelyekkel váláskor szembesít a környezeted!

"Fiatal vagy, hamar túl leszel rajta!"

Azaz lefitymálják a házasságodat, mert nem voltatok együtt évtizedekig. "Legalább fiatal vagy, gyorsan találsz majd valakit magadnak" - szól a verdikt, mintha ettől könnyebb lenne az érzés, hogy valakit elvesztettél. Valakit, akivel közösen kezdtetek felépíteni egy álmot, csak aztán kipukkant a buborék.

"Éretlen döntés volt, nem próbálkoztál eléggé."

Mihez képest? Mikortól számít valami megfelelő próbálkozásnak? Mondjuk, 35 évesen már beadhatod a válókeresetet? Egy válás önmagában is nagyon megterhelő érzelmileg, az ember teljes csődnek érzi magát. Jönnek a hivatalos papírok, ügyvédhez kell menni, fel kell boncolni az együtt eltöltött időt. Mitől lenne könnyebb huszonévesen?

Az ismerősök döbbent reakciója visszaüt rád.

Szép lassan elhiszed, hogy a válásod egy olyan új tulajdonságod, amit szégyellni és takargatni kell. Azt is elhiszed, hogy a saját stigmád égetőbb, mint a környezeté. Csak Hester Prynne A skarlát betűből viselt akkora szégyenfoltot, mint te. Embertársaid azonban mindig elítélnek valamiért, ezért nem érdemes arra pazarolni az idődet, hogy folyamatosan bukottnak érezd magad.

Fiatal, elvált = sérült áru

Előre rettegek attól, hogy hányadik randin kéne elmondanom: már elváltam - ez a félelmed a leggyötrőbb, hiszen aki elválttal randizik, azt óva intik. "Nem véletlenül vált el, valami nem stimmel vele" - mondják. Arra kíváncsiak: mi változott meg benned ilyen rövid idő alatt, hogy tudtál ilyen könnyen kiszeretni valakiből? Ehhez nem kell megvárni a középkorú kapuzárási pánikot, hiszen bármikor megtörténhet.

Forrás: Shuttertsock

Naivitás vagy éretlenség?

Naivitás, földrajzi távolság, hűtlenség, elidegenedés - számtalan oka lehet egy válásnak, kortól függetlenül. Egy közös van bennük: a felismerés brutalitása, hogy valami végérvényesen elromlott. Szociológusok szerint huszonévesen a válás nagyon messzinek tűnik, hiszen mindenki az örökkére készül. Néhány éves frigy után az ember fel sem fogja, mi történik vele, csak hirtelen szétreped az egész. Az egyik pillanatban még csüngtetek egymáson, majd egy nap úgy ébredtek fel, hogy nem is ismeritek azt az ágybitorló szomszédot.

A szülők úgy gondolják, a fiatalkori házasságok meggondolatlan bolondságok. Szakértők szerint az ember identitása a húszas éveiben még csak formálódik, 30 éves korig rengeteget változunk. Aki nem tud lépést tartani a másik változásaival, az úgy érezheti, elárulták.

Pedig a változást is szeretni "kell". Kultúránk része, hogy azt gondoljuk: a házasság gyógyír lesz minden problémára, pont az i-n, amivel nincsen több dolgunk. Az anyakönyvvezető előtt elcsukló hangon elrebegett igen azonban egy folyamat első lépése, amely bizony tartogat bőven megpróbáltatásokat.

Tedd fel magadnak a kérdést: a te házasságod mennyire tudja tolerálni az illúzióvesztést, az akadályokat? Huszonegy évesen még nem biztos, hogy tudod, ki is vagy te valójában, és ez a bizonytalanság magában hordozza a rossz választás lehetőségét. Önismeret és kommunikáció - a recept minden életkorban érvényes.

Az elvárások sosem azonosak, de ez nem feltétlenül probléma. Ha pedig mégis megtörtént a baj, két dologra gondolj: egyrészt jobban megismered magad egy válás után, másrészt a világodnak - ahogy ismerted - ugyan vége van, de a világnak azért nincsen.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.