gyereknevelés gyerekkor Greta May elhanyagolás szülők
Zsuzsával a strandon beszélgetek, közben az ötéves ikerlányai homokvárat építenek a közelünkben. Gyönyörű kiscsajok, nagy szemekkel, dús hajzuhataggal. Vízzel locsolják a homokot, a fürdőruhájuk csupa sár.

Lehetek indián? - kérdi az egyikük. Zsuzsa bólint, mire a kicsi nevetgélve magára keni a sarat. - Nekem nem volt gyermekkorom - fog bele Zsuzsa a történetébe, miközben a lányaira mosolyog. - Négyévesen már fotózásokra, szépségversenyekre hordtak. Az egyetlen jó az volt az egészben, hogy egy Barbie babát mindig magammal vihettem a fellépésekre.

Miután felöltöztettek, és megcsinálták a frizurámat és a sminkemet, néha órákig is kellett várni rá, hogy sorra kerüljek, és addig játszhattam. Persze, csak szépen, egy helyben ülve, nehogy leessen a ruhámról egy flitter, vagy megsérüljenek a hullámok a hajamban. Utáltam, hogy anyám még ilyenkor is folyton odaugrált hozzám, igazgatta a ruhámat, vagy csipkedett, hogy húzzam ki magam.

Rosszul voltam a hajlakk szagától, a sütővastól pedig féltem, mert nem egyszer megégették vele a fülem és a nyakam... De hamar megtanultam, hogy sírni tilos - hiszen mi van, ha épp akkor figyel fel rám egy fotós, de a vörös szemeim miatt nem fényképez le?

Anyám mindenhová benyomott, ahová hasonló korú kislányokat kerestek, így folyton egyik helyről a másikra rohantunk. Reklámfotózások, filmes castingok, divatbemutatók... Hatéves koromra úgy be voltam idomítva, hogy még álmomban is a színpadi mosolyt gyakoroltam.

Ha a gyerekkoromról kérdezel, leginkább az a kép ugrik be, ahogy különféle díszletek közt ülök. Kattog a gép, villognak a fények, a fotós pedig kiabál: "Ügyes kislány vagy, ez az! Most nézz csodálkozva! Kerekítsd a szemed! Nagyszerű... Most légy durcás, képzeld azt, hogy elvették a babádat!"

Forrás: Shutterstock

A legrosszabb emlékem? Az is egy fotózás. Az első tíz percben nevetgélnem kellett, mintha ajándékot kaptam volna. Aztán kitalálták, hogy megható, sírós képekre is szükség van. Próbáltam eljátszani, hogy zokogok, dörzsöltem a szemem, műkönnyet is tettek az arcomra, a fotós mégsem volt elégedett.

Akkor anyám egy perc szünetet kért, odajött hozzám, és azt mondta, apa telefonált, hogy Zoli cicát elütötték a ház előtt. Ezután visszaültettek a díszlet elé, a gép újra kattogni kezdett, én pedig csak sírtam és sírtam... Mikor végeztünk, anyám megnyugtatott: "Apa tévedett, egy másik cicát ütöttek el, nem a tiédet." Évekkel később jöttem csak rá, milyen kegyetlen hazugsággal csikarta ki belőlem a könnyeket...

11 éves koromban aztán anya meghalt, mi pedig apával hazaköltöztünk Magyarországra. A vidéki osztálytársaimat nem érdekelte, mennyi díjat nyertem külföldön, vagy hogy milyen videóklipekben szerepeltem. Csupa olyasmit játszottak, amihez nem értettem: fára másztak, görkoriztak, úsztak... Évekbe telt, mire sikerült beilleszkednem - addigra gyakorlatilag vége lett a gyermekkoromnak.

Tudom, hogy a lányaim szépek. Sokan kérdik, miért nem viszem őket válogatásokra, de szerintem fontosabb, hogy fogócskázzanak, hemperegjenek a homokban, vagy játsszanak a többi gyerekkel. Szépségversenyre járni, modellkedni ráérnek majd, ha idősebbek lesznek. Nem akarok olyan lenni, mint anyám volt. Eszembe sincs elvenni a lányaimtól a gyermekkorukat.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.