boldogság Lippai Flóra modern világ panaszkodás fejlődés elégedetlenség boldogtalanság elégedettség
Fáj, hogy csúszik a pizzarendelés? Csak 3 műkörmös van a városban? Szerintem inkább maradj csendben...

Nehéz értékelni a jót, ha már nemhogy beleszoktál, de a fejed búbjáig elmerültél benne. De nyugi, ez nem a te hibád, egyszerűen még nem jött divatba a látókör kiszélesítése és a tájékozódás. Szóval, hadd tegyelek kicsit boldogabbá azzal a ténnyel, hogy az emberiség történelmének egyik legszerencsésebb szereplője vagy.

1. Már nem élnél!

Kezdjük rögtön a legpozitívabbal: még nem haltál meg. A középkorban születettek harmada-negyede nem érte el az egyéves kort. Ha a századforduló körül éltél volna, akkor a 15. születésnapodon igazán nagy bulit kellett volna csapnod: az akkori gyermekek fele ugyanis már nem tehette ezt meg. Ha már igazi túlélőként mégis eljutsz a családalapításig, hát, sok szerencsét... A szülésbe nem volt nehéz belehalni, hiszen a császármetszést nagyjából senki sem élte túl - ám ha mégis, akkor pedig elvitt a pestis vagy akár egy egyszerű tüdőgyulladás.

2. Balkezes, meleg, vörös.

Az egy dolog, hogy a középkorban tisztátalannak és ördögtől valónak gondolták a balkezességet. Az érdekes inkább az, hogy a jobbkezességre való átszoktatásnak nagyjából úgy mára lett vége. Hány 40 feletti, bal kézzel író ismerősöd van? Nekem egy sem.

A homoszexualitást szinte mindig is elítélték. A 18. századtól kezdve egy saját neméhez vonzódó embert már "csak" betegnek, és nem bűnösnek, vagy ördögtől valónak tekintettek. Ám az "új szemlélet" se sok jót hozott a melegeknek: mivel betegségnek gondolták, ezért azt hitték, hogy gyógyítható. A páciens választhatott elektrosokk, műtét vagy hormonterápia közül. Érdekesség viszont, hogy a két világháború között Magyarországon a melegek gyakorlatilag szabadon élhettek, mindenféle megbélyegzés nélkül.

Ha pedig épp az volt a bűnöd, hogy vörös hajjal születtél, akkor aztán bárminek nézhettek: boszorkánynak, vámpírnak, farkasembernek. Ritkább esetben ugyan, de a vörösek szoros barátságba kerültek a máglyahalállal.

Forrás: Shutterstock

3. Bejárhatod a világot.

Az megvan, hogy Európa legtöbb fővárosába egy retúr repjegy kijön 20 ezer Ft-ból? Ha nem a Hiltonban akarod elkölteni a svédasztalos reggelidet, akkor a szállás is megfizethető. De sok esetben csak elég meglátogatni a kint élő rokonokat, barátokat, hogy olcsón megúszd. Persze ehhez kell repülő, de legalábbis autó. Ami nagy átlagot vonva alig idősebb, mint a nagyszüleid. Régen a legtávolabbi úticélod valószínűleg a szomszéd megye lehetett volna...

4. 100% kényelem

Télen nem fagysz meg, mert vár a fűtött lakás. Este 8 után nem áll meg az élet, csak mert sötét lett.. Ha éhes vagy, csak kiveszed a tegnapi kaját a hűtőből, és berakod a mikróba. De ami bemegy, az ki is jön, csak a mi korunkban már nem gőzölög két hétig a ház mögött. Ezt ezúton is köszönjük meg Széchenyi Istvánnak!

5. Internet

Az elektromosság után a legnagyszerűbb találmány. Ha nem csak macskás videókra és Instagram pörgetésre használod, már megérte előfizetni. Gyakorlatilag végtelen mennyiségű információ birtokosa lehetsz. Nélküle hatalmas telefonszámlád lenne, és már nem kell megvárnod az este 9 órát a kedvenc sorozatodhoz.

+1 Szabadság

Tetszik a srác, akit múltkor a gyrososnál láttál? Kár, mert ő már 3 éves kora óta el van jegyezve valamelyik főnemes kiskorú lányával. Az önmegvalósítást, mint kifejezést, nyugodtan kitörölheted a szótáradból: a következő 20 évedben terhesen fogsz rohangálni a harmadik-negyedik gyereked után. Ha szeretnél elmenni szavazni, esetleg tetszik egy egyetem, a kapuban csak egy buksisimit fogsz kapni és egy "jaj de aranyos vagy, menjél vissza a konyhába" mondatot. Pedig ehhez elég csak 100 évet visszamennünk az időben.

Szóval, hadd késsen csak még 10 percet az a pizza...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.