motiváció akarás Lippai Flóra siker életút maximum élet kitartás
Mivel ma már mindenki coelho-i bölcsességgel bír az élet valamennyi területén, így a "Hogyan legyél sikeres 8 lépésben?" című történetet most inkább ejteném. Ezek ugyanis - általában - nem segítenek hosszú távon.

Vannak észveszejtően bugyuta könyvek, melyek szerint csak erősen koncentrálnod kell a célodra, hiszen a pozitív energia révén simán bevonzod az életedbe. Én egy luxusjachton szerettem volna ébredni Don Alfonzóval, de valahogy mégis minden reggel az ágyamban találtam magam.

A következő szint, amikor a könyv vagy az előadó elmagyarázza, hogy ezért bizony kőkeményen meg is kell dolgoznod. Ez eddig csodás meglátás lenne, ha nem hunyna szemet afelett, hogy a törtetéshez sokszor bizony át kell verni másokat. Persze nem állítom, hogy minden tehetős ember másokon átgyalogolva gazdagodott meg, de azért sokak számára ismerősen cseng a mondás: "a cél szentesíti az eszközt..."

Ami vitathatatlan viszont, hogy a motivációs videók/előadók/könyvek adnak egy löketet, és ez jó. Valahogy el kell indulni. A baj az, hogy ez csak az első lépcsőfok a több százból. Utána kifogy a szufla. Veszel egy másik könyvet, beülsz egy másik előadásra, újra feltöltik az elemet, aztán megint kimerül. És megint. És megint.

A kitartás része már rajtad múlik, és ez messze nem olyan könnyű, mint elsőre tűnik. Az élet olykor ugyanúgy a nyakadba fogja önteni a szart, de attól még teljes gőzzel kell küzdened, és ebben el lehet fáradni. Ám ezzel nincs baj, ha újra fel tudsz állni - ehhez viszont olyan környezet és társ kell, akinek nem fáj a világ, vagy legalábbis nem csak vegetálás a célja. Enélkül nem megy.

Forrás: Shutterstock

Gondolj bele: egy nap mennyi teendőd van, amivel megküzdesz és energiát fektetsz bele: heti 40 óra - plusz utazás - csak arra megy el, hogy ne halj éhen. Az ehhez kapcsolódó rutinnál - fogmosás, tusolás, öltözködés stb. - mi sem természetesebb. De tartozol magadnak annyival, hogy nemcsak egy robot módjára élsz, aki eleget tesz a napi kötelességeinek, hanem fordítasz a saját vágyaidra is ebből a rengeteg energiából.

Nagyon buta, egyszerű példa: ha szakmát szeretnél váltani, mert pályát tévesztettél, szépen elmész az esti iskolába, még akkor is, ha este mozdulni sem bírsz a fáradtságtól. Szar lesz, ki fogsz néha borulni, de jössz ennyivel a saját életednek. Vagy ha éppenséggel szereted a munkád, és jobb akarsz lenni benne, akkor bizony kőkeményen dolgoznod kell magadon.

De megéri, hiszen csak annak lehet sikerélménye, akinek célja is van.

Ami nekem még bejött (de ez csak egy tipp, ami szerintem beválhat), az a negatív példa. A sok panaszkodó, céltalan felnőtt. Ha nem teperek, ilyen leszek. Ennél rosszabbat nehezen tudok elképzelni, főleg, hogy azt vallom: mindenki a saját szerencséjének kovácsa. És hidd el, az új cél erőt is ad - ami néha el fog fogyni. Na jó, sokszor. Akkor jöhet bármi, ami téged felhúz: a barátaid, egy videó, egy félnapos séta a parkban.

De neked is szükséged van arra az emberre, aki lenni akarsz. Tervezd meg a hozzá vezető utat, ehhez tényleg rengeteg segítséget találsz az interneten. És valamennyire meg kell, hogy változz. A célodnak fontosabbnak kell lennie az esti pihenésnél.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.