magazin család kibeszélő hűség párkapcsolat Forgács Léna boldogtalanság boldogság nevelés házasság
Még nem sikerült eldöntenem, jól vagy rosszul neveltek-e a szüleim. Hűséges vagyok. Lojális. Tisztelem a páromat, elnézem a botlásait, elfogadom az elvárásait, próbálok megfelelni az igényeinek. A kérdés: hol vagyok én a közös történetünkben?

Talán nem is a nevelésemet cseszték el, csak egyszerűen félreértettem valamit. Az a része átjött, hogy igyekezni kell boldoggá tennem azt, akit szeretek - csak arról maradtam le, hogy magamat sem ártana... Az eredmény pedig: egy kapcsolat, amiben fuldoklom, ahelyett, hogy színt vallanék. Akárcsak a szüleim, akiktől egész életemben ezt a példát láttam.

A rosszul értelmezett odaadás jegyében szinte mindenről lemondtam, hogy megfeleljek a párom elvárásainak. Olyan dolgokról, amik boldoggá tettek: továbbtanulás, szórakozás, nőiesebb ruhák - és legfőképpen: emberi kapcsolatok. Ő persze elégedett volt, amiért ennyi mindent megtettem érte, és értékelte, jutalmazta is a maga módján.

Én azonban itt állok boldogtalanul, bár kívülről tökéletesnek tűnik az életem - mindeközben pedig látom magam előtt a boldogság és a lehetőségek kapuját. Ha jól számolom, 15 éve halogatom, hogy belépjek rajta... Egyszer-egyszer elképzeltem ugyan, hogy milyen lenne egy másik férfival, de a csalódástól való félelem miatt - és persze, mert tilos! - mindig elvetettem az ötletet. Most viszont laza akarok lenni!

Ki akarom kapcsolni magamban a kényszert, hogy megfeleljek az elvárásoknak. El akarok venni mindent, amit egy másik ember adni tud, és csak azzal akarok foglalkozni, ami nekem örömet okoz.

Forrás: Shutterstock

Hogy a párom ettől boldogtalan lenne-e? Persze. Biztosan - de én boldog lennék. Kiegyensúlyozott. Nyugodt. Még akkor is, ha bűntudatot éreznék, amit nyilván le kellene valahogy győznöm. Persze, tudom, hogy többféleképpen is elsülhet egy ilyen döntés: talán csak egy harapást kapnék a tiltott gyümölcsből.

De legalább megtapasztalnék új dolgokat - még ha ettől nem is változna meg a hétköznapi életem. Mondjuk, ez nagyon gyáva dolog lenne - azt hiszem, undorodnék magamtól...

A másik lehetőség, hogy - a történtektől megerősödve - végre lenne elég erőm, hogy szem előtt tartsam a saját érdekeimet, hogy továbblépjek és élni kezdjem a saját álmomat. Már tudom: a hűség nem azt jelenti, hogy akkor is együtt maradsz a másikkal, ha az már rossz neked.

Voltaképpen csak egyetlen valódi rossz döntés létezik: ha nem teszek semmit. Mert akkor továbbra is egy élő robot maradok, aki egy sekélyes programnak engedelmeskedik - kitartóan ugyan, de boldogtalanul.

Forgács Léna novellája

Az örök hűség nem érzelem, hanem egy döntés!http://www.she.hu/herself/20170208-szerelem-valentin-nap-kapcsolat-en-romantika-celtudatossag-orok-huseg.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.