anyaság feladatok dolgozni gyerek otthoni munka babázás Barok Eszter gyerekvállalás
Ahol lelkes nagyszülők vagy más rokonok vannak a közelben, ott valószínűleg nincs szükség az alábbi megoldásokra. Egyéb esetekben viszont az anyák kénytelenek tökélyre fejleszteni a multitaszkolást - főleg, ha dolgoznak vagy tanulnak a kicsi mellett.

Az én módszereim a következők:

Google Drive és telefon

Nem, ez nem termékelhelyezés, csak egyszerű tény: a gyerekedet semmilyen méregdrága fejlesztő játék nem érdekli tizedannyira sem, mint a laptop. Ezért - az otthoni munkát propagáló kisfilmekkel ellentétben - a gépet csak limitáltan tudod használni, amikor ébren van. Marad a teló, amely persze a második helyen áll a kedvencek listáján... Viszont remekül elfér a kezedben szoptatás közben, vagy amikor rajtad alszik a kicsi. Szóval, dolgozz mindig Google Drive-ban, és kapd elő a telót, amikor csak teheted!

Játszóház

A játszóház - vagy bármilyen egyéb közösségi tér - azért jó, mert az ember csak leteszi a 6-12+ hós örökmozgóját, és utána elég, ha látótávolságban marad. Békében dolgozhat: hiszen itt semmi nincs, amit a gyerek megehet, lenyelhet, magára boríthat vagy tönkretehet. Mégis összehasonlíthatatlanul több az inger, mint otthon. Na jó, viszonylagos békében, hiszen azért muszáj követni a kicsit. Ám még így is le lehet zavarni egy komplett 2000 szavas szakfordítást a játszóházban - főleg nyitás után, mikor nincsenek sokan. Ezt tapasztalatból mondom...

Séta

A séta előnye, hogy a gyerek a babakocsiban vagy a hátadon van. Ezért nem kell utána futni, és nem is nyafog, hogy vedd fel. Ilyenkor érdemes meetingeket, értekezleteket, ötletbörzéket tartani, interjúkat csinálni, találkozókat szervezni. Fontos, hogy bírja a lábad! Mert ha megállsz, a kölök rögtön felébredés/vagy méltatlankodni kezd, az pedig nem csak a flow-ból szakít ki, de rendkívül szakmaiatlan is...

Utazás

Ahogy a nagy bölcsesség szól: az út a fontos, nem a cél. Ha van ismerős, rokon, aki egy-két órányira lakik, kapd fel a gyereket, és hajrá, látogasd meg az illetőt! A távolsági buszokon és vonatokon még az olyan - notóriusan nem alvó - gyerekek is elszunnyadnak, mint az enyém. Akkor aztán lehet dolgozni: míg a ded az öledben durmol, csend van és nyugi.

Forrás: Shutterstock

Hasznos, ha előbb-utóbb megtanulsz bal kézzel is írni, mert az egyik kezed tutira foglalt ilyenkor (és meglehet, hogy épp a jobb az). A balkezesek értelemszerűen a jobb kezük munkáját igyekezzenek tökéletesíteni! Ha pedig célba értek, lehet, hogy még 20-30 perc gyerekfelügyeletet is kapsz, míg elintézel egy fontos hívást az erkélyen.

Kiszervezés

A kiszervezés nem szégyen, egyszerűen muszáj vele élned, ha nincs segítséged! A legkönnyebb a kaja kiszervezése (legalább húsz cég szállít napi menüt jó áron, ráadásul a futár csengetés helyett a kilincsre teszi a csomagot). A legnehezebb pedig a gyerekmegőrzés. A takarítás valahol a kettő között van. Aknázz ki minden lehetőséget, amit csak lehet - különben meg fogsz őrülni!

Kikapcsolódás

"Hogy jutna nekem időm ilyesmire?" - teszed fel a - jogos - kérdést. Ha a kicsi alszik vagy matat, dolgozol. Ha elviszik egy-két órára, takarítasz. Ez valami vicc?! Pedig a kikapcsolódásra muszáj alkalmat találni, ez nem alku tárgya. Két formája lehet: gyerekkel vagy gyerek nélkül. Számomra az előbbi a túrázás a természetben, az utóbbi pedig a buli.

Jó, még csak háromszor jutottam el ilyesfajta eseményre, de a tendencia hatarozottan javul. Ne feledjük persze, hogy a segítség nélküli lét a párkapcsolatra is rányomja a bélyegét! Ezért, ha már kettesben nem tudtok elmenni valahová, legalább külön-külön tegyétek meg! Otthon pedig bújjatok össze egy jó film előtt, vagy igyatok pár sört a konyhában!

Végezetül pedig: türelem! Mindenki azt mondja, hogy a gyerekek egy szempillantás alatt felnőnek, és csak az első év ilyen kegyetlen. Ha pedig mélyponton vagy, irány a játszószőnyeg - a csemetéd önfeledt nevetése tutira ad egy kis plusz energiát!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.