házasság válás Ferencz Gabriella gyáva gyávaság boldogság
Ha nagy egy ház, nemcsak a boldogságnak ad hatalmas teret, hanem az elidegenedésnek is. Hiszen a házastársak így az otthonuk két legtávolabbi pontjába húzódhatnak, hogy minél messzebb legyenek egymástól.

Ám mit tudhat mindebből a külvilág? Főleg, ha a férj magas pozícióban lévő, köztiszteletben álló személy, akiről azt hiszik, hogy tökéletes... Pedig dehogy! A családi képeken folyton mosolyog, de ha valaki jobban odafigyel a részletekre, láthatja, hogy csak rutinból teszi. Ugyanúgy megy ez neki, mint lélegezni, enni-inni. Már nem is tudja megmondani, mikor vált szokásává az öröm és a vidámság megjátszása - mikor vált képmutatássá az egykor őszinte érzés...

És mi van, ha a nagy ház nemcsak összezár, de be is engedi a kísértéseket? Mély érzelmet, szenvedélyt, szerelmet - csakhogy nem egymás, hanem egy harmadik személy iránt. Aki nem sejt semmit, csak remél: szép közös jövőt, boldog nevetéseket, szoros öleléseket. Mert a feleség már csak papíron létezik, a házasság kihűlt - annyira, hogy hamarosan a válóper is meglesz.

A lány elhiszi, mert szerelmes. Vár, de valahogy az ígért nap sosem jön el. Az idő múlik, a kétség pedig nő: "Miért nem? Mi lehet az oka?" Folyton keres, és válaszok után kutat. Kérdez, de a férfi terel, témát vált, és másfelé fordítja a tekintetét.

Úgy tesz, mintha nem is hallaná a kérdéseket. Úgy tesz, mintha nem hazudna: magának, a szerelmének és a feleségének. Pedig pontosan tudja, hogy sosem fog lépni. Szeretne, de gyáva, mert húsz év nagy idő, ahogy a közben szerzett tapasztalatok is sokat jelentenek.

Lehet, hogy a felesége nem szólt - vagy nem mindig -, de attól még tudott a nőkről, akik a férje életét megédesítették, miközben az övét keserűséggel töltötték meg. Tudta, hogy kivel, mikor és meddig tartott a viszony - ahogyan azt is, hogyan állítsa le a férfit. Elviselt mindent, mert a közös név és a látszat fontosabb volt számára minden másnál.

Forrás: Shutterstock

Aztán valami megváltozott: a férje tekintetében az igaz szerelem ritka fénye csillogott, és ez félelemmel töltötte el. Csak a megfelelő pillanatra várt, mikor az összes elfojtott dühét a nyakába zúdíthatja. Porig akarta alázni a férfit, aki életében először igazán mélyen érzett.

Aki sokszor eljátszott a gondolattal, hogy megszökik a lánnyal, és új életet kezd, olyat, amilyenre mindig is vágyott. Nem akart hazudni a szerelmének, csak időt nyerni, hogy rájöjjön, hogyan oldhatná meg a helyzetet - úgy, hogy közben ő maga ne sérüljön. Igen, bármit is érzett, önmagát jobban szerette és féltette. Jobban, mint a lányt, aki naivan élete szerelmének hitte. Egy napon aztán színt kellett vallania, mert a lány megunta a feszült várakozást.

- Mikor leszünk örökre együtt? - kérdezte.

- Házas vagyok, meglehetősen rövid pórázon tartva. Ezen kívül felelősségteljes, egész embert kívánó munkám van. Imádlak, és sokszor meg szeretnék szökni veled, de nem tudom a megoldást.

- Én igen - mondta ki végre a lány, amit már régen kellett volna. - Nem fűszer akarok lenni a kapcsolatunkban, hanem alapanyag. Olyan, ami nélkül az egész nem létezhet. A fűszer csak jobb ízt ad neki, de lehet nélküle élni. Többre tartom magam annál, hogy sorban álljak, amikor meg sem kérdezted: egyáltalán akarom-e?

Nem leszek huszadik, ha valakinél első is lehetek! Ha ez ennyire fontos számodra, akkor legyél házas, de szívvel-lélekkel, egész testeddel. Én pedig boldog szingli nő leszek. Akinek lehetősége van arra, hogy valaki valóban értékelje.

A szavak elhangzottak, a döntés megszületett. A lány hozta meg, a férfi csak elfogadta, mert rájött: könnyebb így élnie. Egyszerűbb továbbra is a külvilágnak játszani, hamis mosolyt az arcára varázsolva hazudni, mint felvállalni ország-világ előtt, hogy boldogtalan. A ház pedig úgyis nagy, és vastagok a falak...

Ferencz Gabriella novellája

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.