betegség család szeretet gondoskodás anya Törőcsik Edit leépülés lánya
- Elmentek - állapította meg a néni. - Nem tudom, hogy kik ők, de most nincsenek itt. Jobb így, legalább azt csinálok, amit akarok. Igen, tegnap is bundás kenyeret csináltam reggelire, aztán főztem egy jó kis borsófőzeléket.

Kimentem a temetőbe biciklivel, aztán meg mentem óvodába a gyerekért. Ma meggyes pitét sütök, mert dolog van. Én nem vagyok haszontalan. Csinálni kell. Még akkor is csinálni kell valamit, amikor nézem a tévét. Szerencsére az ingyen van az ilyeneknek, mint én. Egyszer majd kiszámolom, hogy mennyit spóroltam ezeknek. Jó az öregasszony a háznál!

Legközelebb pedig majd fiatal orvoshoz megyek. Azok jobbak, haladnak a korral meg a tudománnyal, nemcsak a pénz érdekli őket, hanem a fejlődés. Vagy mégsem... Az öreg orvos a jó. Tapasztalt, a kisujjában van a tudás, mert már többet látott. Kell, hogy legyen végre megoldás a vakságomra! Vagy csak nekem nem árulja el senki? Nem akarnak meggyógyítani? Szólok anyukának, hogy hozza ide a telefont, időpontot kérek.

Reggel hét óta ül a kanapéján, és mondja - gondolja a néni lánya csüggedten. - Hogy tegnap mit főzött, merre járt a biciklivel, és hogy ment az óvodába a gyerekért. Az is jó, hogy végre egyedül van, azt csinál, amit akar, nem akadályozza őt senki. Három órája hallgatom... Kezében a botja, arra támaszkodva akar menni.

Annyira rá akar állni a lábára, hogy hol közelebb helyezi a botot magához, hol távolabb, közben lyukat nyom a parkettába. Mondja, nyomja a botot, csinálni akarja, de nem mozdul. Az a jobb, amikor ezt nem veszi észre, mert képzeletben mindent tud: fejben főz, fejben biciklizik, fejben él. Ha időnként rájön, hogy egyedül már mozdulni sem képes, akkor kiabál, mérges. Rám haragszik érte. Nem ismer már meg, azt sem tudja, ki vagyok.

Forrás: Shutterstock

Ha közel megyek, elzavar. Szemét vagyok, aki csak a pénzét akarja, és most azonnal vigyem haza, mert "anyuka" várja. Azt sem érti, egyáltalán hogyan került ide. Miért rángatják el őt furcsa ismeretlenek idegen helyekre? Éhes is, majdnem mindig enne. Egy kis levest, meg kenyeret, valami édeset, aztán meg sósat. Nem bírom már, hiába az anyám...

Pár percig nyugalom van, aztán egyszer csak már nem akar itt ülni, mert a szemébe süt a nap. Kiabál nekem: "Anyuka, anyuka!" Milyen vak már az, akinek a szemébe tud sütni a nap?! Gyorsan rakok a teájába egy egész Xanaxot.

Már megint ez a néni - gondolja fáradtan az orvos. - Kéthavonta hozzák hozzám. Én vagyok a "fiatal orvos", aki halad a korral. A másik hónapban az öreg dr. Szabóhoz viszik, mert az meg a tapasztalt. Hárman kísérik. Tolószékbe nem ül, mondta, hogy a múlt héten is itt volt, és felszaladt a lépcsőn, úgy emlékszik. A lánya meg az unokája kétoldalt támogatják, hátulról a fia tolja. Minden alkalommal megvizsgálom, és elmondom: az elmeszesedett látóideget nem lehet feléleszteni, hogy újra működjön. "Lehet még áttörés a tudományban" - válaszol.

Ráhagyom. Igen, ez lehet akár már holnap is. Igen, mi orvosok segíteni akarunk. Igen, azért van ez a kórház, hogy meggyógyítsuk. Igen, sokan kutatják, hogy ez a betegség mitől alakul ki. Azt mondja, tébécés lett a szeme. Mert amikor tizenöt volt, a családban sokan lettek azok, nagyrészük meghalt, és ahogyan ezt végignézte, neki meg a szeme lett beteg. "Igen, van ilyen" - mondom. Nyújtja a borítékot, elteszem, az ajtónál visszaadom a lányának.

Míg kifelé mennek, tűnődve nézek utánuk. Nem tudom eldönteni, melyiküknek lehet nehezebb - az idős nőnek, aki szellemileg már teljesen leépült, vagy a fiatalabbnak, akinek naponta el kell viselni a zavarodott anyja látványát...

Dilis, vén mamóka lettem, aki üres tekintettel mered a levegőbe...http://www.she.hu/herself/20190306-dilis-ven-mamoka-lettem-aki-ures-tekintettel-mered-a-levegobe-greta-may.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.