párkapcsolat anyáskodás Greta May menekülés anya beleszólás irányítás
Panna 34 éves. Reggelente korán kel: felébreszti és megreggelizteti a gyerekeket, kikészíti a ruháikat, majd uzsonnát csinál. Aztán felébreszti a férjét, Tamást, akinek szintén megcsinálja a reggelijét, kikészíti a ruháját, és szendvicset csomagol neki is...

Felvágottal és salátával - az utóbbit ugyan utálja a férje, de megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Márpedig Tamás munkája stresszes, 36 évesen pedig már veszélyeztetett korban van, szóval nincs mese, muszáj salátát ennie.

Miután elindul a család, egy puszi után elválnak. Tamás suliba viszi a fiút, ő pedig az óvoda felé veszi az irányt a kislánnyal. Délután csörög a telefon a munkahelyén, a férje hívja: egy sikeres projektet ünnepelnek, beülnének a kollégákkal valahová.

- Jól van, de kilencre gyere haza! - válaszol Panna. - 3 pohárnál ne igyál többet, tudod, hogy a múltkor is milyen rosszul voltál! Előtte pedig menj haza, és öltözz át! A legjobb inged van rajtad, még a végén leeszed... Bulizni jó lesz a csíkos is, ott van a szekrényben.

Este kilenc. Már lefektette a gyerekeket - épp zuhanyzik, mikor a férje hazaér. Meztelenül megy be hozzá a szobába, el szeretné csábítani, de mielőtt ágyba bújik, zsörtölődve felszedi Tamás földre hajított zoknijait. Majd vallatni kezdi, megette-e a salátát... Ezután már hiába simul hozzá, hamar kiderül, hogy ma sem lesz szex: Tamás fáradt. "Nem csoda, hiszen annyit dolgozik" - gondolja a nő, majd megnyugodva elhelyezkedik a tévé előtt.

Vajon mit él át eközben a férj?

Látszólag minden rendben van az életében, valahogy mégis azt érzi: egyre jobban unja a mindennapjait. Annak idején szerelemből vette el Pannát, aki a mai napig szexi: jó az alakja, figyel magára. Mégis, a közös élet egyre nyomasztóbb, szexuálisan pedig évek óta a padlón vannak. Nem tud úgy nézni rá, mint egy nőre - talán a folytonos egrecíroztatás, letolás miatt, amiben része van.

Tulajdonképpen olyan, mintha az anyjával élne együtt - ébred rá döbbenten. Mintha nem is felnőtt férfi lenne, hanem egy 13 éves kiskamasz, akit folyton kioszt és irányít az anyukája. Eszébe jut, hányszor mondja Panna társaságban viccesen: "Nekem nem két gyerekem van, hanem három. A férjem a harmadik..." Tamás egyre elégedetlenebb. Kezdi úgy érezni: menekülnie kell.

Forrás: Shutterstock

Miért tesszük ezt a férfiakkal?

Tamás és Panna története nem egyedi. Nagyon sok kapcsolat megy tönkre hasonló probléma miatt. Tény, hogy a nők többségében már genetikailag kódolva van a gondoskodásra való hajlam. Szeretik anyáskodással kifejezni a szerelmüket. Egy kapcsolat elején ez akár plusz ütőkártyaként is működhet, főleg egy kényelmes férfi esetében.

Hiszen milyen édes kis tündérkének tűnik az a nő, aki mindent megtesz helyette és körbeugrálja! Tisztára, mintha újra a szülői házban lenne, és az anyja kényeztetné! Egy ideig ez biztonságérzetet kelt a férfiban - úgy gondolja, egy ilyen kapcsolat csak jó lehet. Hagyja, hogy gyerekként kezeljék, a nő pedig egyre jobban belemerül. Látszólag mindenki azt kapja, amit akar.

Egyvalamiről azonban elfeledkeznek: a szerelemhez és a szexhez két felnőtt ember kell. Ha a férfi anyjaként viselkedsz, előbb-utóbb megölöd vele az esélyt, hogy nőként nézzen rád. Lehet, hogy törődéssel, féltéssel, gondoskodással viszonyul hozzád, hiszen "mindent" megteszel érte - egyvalamit azonban tuti nem fog érezni irántad: szenvedélyt. Sőt, egy idő már nem is érzi melletted férfinak magát. Ez pedig hosszútávon nem vezet jóhoz. Tamás és Panna esetében is válás lett a vége.

A férfi a válás után jött össze Lilivel. A nő szép volt és energikus, ahogy annak idején Panna. Hamar összeköltöztek. A férfi továbbra is szétdobálja a zokniját, leeszi az ingeit, és szeret időnként beülni valahová a kollégáival - kettejük kapcsolata mégis egészen más. Új párjának ugyanis eszében sincs megmondani reggelente, hogy mit vegyen fel. A zoknik szétdobálása miatt sem zsörtölődik - de a földről sem szedi fel őket...

Nem szab határokat, nem ad parancsokat, és semmit nem végez el a férfi helyett úgy, mintha az anyja lenne. Egy ideig több volt köztük a konfliktus, de végül összecsiszolódtak: kialakították a játékszabályokat, ami mindkettejük számára élhető. A szex is működik - hiszen úgy néznek egymásra, mint egyenlő rangú férfi és nő, akik szerelmesek...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.