anyaság Percze Ágnes tapintatlanság anya tapintatosság kérdések gyereknevelés
Tapintatlan kérdések és tolakodó megjegyzések kísérik egy nő útját a szingliségtől a gyerekekig - és tovább! Mert az emberek sokszor úgy érzik, simán belepofátlankodhatnak mások életébe...

- "Nincs komoly udvarlód? Mikor lesz az esküvőd? Mikor jön a gyerek? A második? Lesz harmadik?" És ha "teljesítetted" a gyerekek számával kapcsolatos elvárásokat, akkor jönnek a nemeken kukacoskodók.

- Óh, de aranyos! Kisfiú?

- Nem. Kislány.

- Nem baj! Majd a következő fiú lesz!

Sokan úgy érzik: ha találkoznak egy babakocsit tologató anyukával, azonnal szóba kell hozni a gyerekek számát vagy a nemek arányát. Sajnálni kell apukát, ha csak lány gyerekei vannak, vagy hősnek kell beállítani anyukát, ha csak fiú gyerekek születtek a családba.

- "Egyesek szerint sajnálatra méltó az, hogy kislányunk van - szám szerint három. Ennél már csak az rosszabb, mikor magyarázni kezdem - mert tök magyarázkodásként hangzik, és még jobban sajnálni kezdenek -, hogy nem azért lett harmadik gyerek, mert fiút szerettünk volna, hanem mert GYEREKET szerettünk volna. Egy harmadik babát. Nem fiút vagy lányt! Gyereket!" (Egy háromgyerekes anyuka)

- "Negyedikre egy kisfiú?"

Mit számít, hogy fiút vagy lányt szerettünk volna elsőre, másodikra, harmadikra? Hiszen csak addig szeretnénk valamilyen nemű gyereket, míg az első néhány pocakos hónap után meg nem tudjuk, mi lesz valójában. Onnantól már ŐT várjuk! A fiunkat vagy a lányunkat, és egy percig sem kételkedünk abban, hogy úgy tökéletes minden, ahogy van.

Forrás: Shutterstock

- "Ahol elfér kettő, ott elfér három is!"

Ahol három elfér, ott elfér... Nem! Nem fér el! Ilyeneket csak azok mondanak, akiknek egy gyerekük van. Vagy egy sincs. De ha el is férne, az az én magánügyem lenne. Megalázva érzem magam, ha azt gondolják rólam, hogy nincs is más életcélom, mint egész életemben szülni - csak mert már világra hoztam 2-3 gyereket. Nem mintha bármi baj lenne azzal, ha valaki az anyaságban találja meg élete legfontosabb és legkiteljesítőbb feladatát, és akár 4 vagy 5 csemetét is bevállal - de lehet, hogy én mást is szeretnék még mellé.

- "Szegény apuka, annyi nő között!"

Nem! Apuka nem depressziós, mert "csak" lányai, vagy mert "csak" fiai vannak. Búskomorság helyett inkább imádja őket. Imádja, hogy királylányok veszik körbe csacsogva, vagy vagány kis krapekok ugrálnak a fején. Anyának sem rossz, ha mindenki fiú a családban, hiszen ő az egyetlen hercegnő, amit rengeteg szeretettel hálálnak meg a fiai.

- "Véletlenül becsúszott?"

Ha van már fiad is meg lányod is, akkor evidens, hogy azonnal befejezed a gyerekgyártást. Kizárólag csak "becsúszhat" a harmadik. Kicsit sem tapintatlan a kérdés. Ja, de!

Bónusz, ami mindent visz:

- "Egy apától vannak?"

Hát még ez is előfordulhat jobb körökben. Tudom, sokan válnak el, és három gyerek egy apától ritkaságszámba megy már manapság, de aki nem ismer annyira, hogy tudja rólam, a gyerekeim egy apától vannak vagy sem, annak azt hiszem, nincs is semmi köze hozzá!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.