anyaság szeretet gyereknevelés felelősség Trux Béla
- Atyaég, mi volt ez? - A két asszony riadtan egymásra nézett a robaj hallatán.

- Klárikám, nem a te szintedről jött? - kapta a kezét a szája elé Magdi néni, miközben magához ölelte megszeppent unokáját, aki nála töltötte a nyár utolsó heteit.

Veszett kutyaugatás vette kezdetét, egyértelműen az alattuk lévő emeletről jött a hang.Klári néni közvetlen szomszédai két terriert is tartottak a lakásban.

- Jaj, istenkém! - a törékeny asszony a szívére tette a kezét. - Megyek is, megnézem. Ti csak maradjatok! Nehogy utánam gyertek Évikével!

- Hívjam a rendőrséget? Talán...

- Nem, nem! Csak a Gyuri lesz az! Csak a Gyuri.

Kilépett a lépcsőházba, és a korlátba kapaszkodva megindult lefelé, az alattuk lévő emeletre, ahol a fiával lakott. Még hallotta a barátnője aggodalmas hangját, de hátraintett neki, a kezével jelezve, hogy zárkózzanak be az unokával, biztos, ami biztos. Erős férfihangok hallatszottak odalentről, meg csörömpölés. Valaki éppen felforgatja a fiókokat odalent. Egy percig nem volt kétséges előtte, hogy Gyuri lesz az, meg valaki ismeretlen.

Gyurika már gyereknek sem volt éppen problémamentes. Az általános idején még csak-csak lehetett kezelni, de középiskolás korára egyértelművé vált, hogy balhés gyerek. Az állandó bulik a tanulás rovására mentek, azután napokra elmaradozott otthonról. Amíg élt az apja, jó sora volt a családnak. Imre fogorvos volt, jól menő magánpraxissal, sokat utaztak, külföldre jártak. Gyurika beleszokott a jóba.

Hiába magyarázták neki, hogy tanulni kell, ha meg akarja őrizni ezt az életstílust, mintha nem fogta volna fel. Két kézzel szórta a pénzt, mert megtehette... A szülei pedig szerették.

- Hadd szórakozzon! Hadd éljen, amíg fiatal! - mondta mindig Imre. - Megengedhetjük magunknak, elvégre van miből, nem?

Klári pedig hiába intette a férjét, hogy túlzottan engedékeny, a férfi szemet hunyt minden kihágás felett. Azután egy napon Imre meghalt. Hazajött a munkából, leült a vacsorához, hogy a következő pillanatban holtan csússzon be az asztal alá. Pénz sem volt többé. Csak hirtelen felszínre kerülő tartozások, az autólízing, a házra meg a nyaralóra felvett hitelek...

Klári hamarosan egy egyszerű lakásba költözött, majd nem sokra rá egy garzonban találta magát. Gyurika pedig az apja helyett az anyja szeretetét élvezte tovább. Mert szeretni csak kell valakit, különben mit ér az élet?

- Hát kit szeressen az ember, ha nem a saját gyerekét? - kérdezte az asszony minden olyan alkalommal, amikor valaki szembesíteni merte a valósággal.

Forrás: Shutterstock

Gyurika pedig hol eltűnt, hol ismét megjelent. Gyakran olyan részeg volt, hogy a barátai cipelték haza. Sehol nem találta a helyét. Munkát vállalt Hollandiában, hogy nem sokkal később hazaállítson, mert kirúgták. Állandóan pénzt kért, hogy fedezni a tudja a ki tudja, mit.

- Kellene száz rugó, anyukám! Esküszöm, megszázszorozza magát, majd meglásd! Duplán visszafizetem!

Klári néni egy idő után már nem hitte el, de csak előteremtette a pénzt. Igaz, a saját nem létező nadrágszíját kellett szorosabbra húzni miatta. Egy ízben még az is megtörtént, hogy hamisan tanúskodott a fia érdekében, csak hogy megmentse a börtöntől. "Talán ott észhez tért volna..." - zakatolt egyre a fejében, de elnyomta a hangokat. Nem valók az ilyen gondolatok egy anyához.

A fosztogatás hangjai zökkentették ki a tűnődésből. Az ajtaja felfeszítve, vagy tán berúgva... Mindenesetre a zárat ki kell majd cseréltetnie. Egy tagbaszakadt, kopasz férfi állt az ajtókeretben, éppen a televíziót cipelte kifelé.

- Az az én tévém, hogy merészeli?

- Nyugi, mama... - hallotta a fia hangját odabentről. - Laci velem van.

- A fia tartozik nekünk, mama - vigyorgott a Laci nevű férfi olyan ábrázattal, amivel egyértelművé tette, hogy jobban teszi, ha nem áll az útjába.

- Jövő héten visszafizetem - ígérte Gyuri. - Tudod... Kölcsönkértem, de kicsit megcsúsztam a határidővel.

Az asszony kérdésre nyitotta a száját, de már nem volt ott senki, aki felelhetett volna. Csak a kutyák ugattak még mindig a szomszédban, ő pedig ott maradt egyedül.

Még több cikk Bélától!

Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Béla stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy még többet olvass tőle. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.

Forrás: She.hu

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.