betegség család kibeszélő felemészt Molnár Kitti halál rák
Fáradtan rogyott a fotelba. Haja csapzottan, nedvesen lógott az arcába. Egy percig csak a sötéten ásító TV képernyőjét bámulta. Egy vékonyka hang rántotta ki a révületből.

- Anyu, színezel velem? - Hanga egyik kezében egy marék ceruzával, másikban egy színezővel kérdőn pislogott az édesanyjára.

- Anyu nem ér rá, Szívem - hallotta Áron hangját a konyhaajtó felől. - Segítesz nekem tojást törni?

Eszter hálával teli, fáradt pillantást küldött a férje felé, aki viszonzásul egy még álmosabb mosolyt erőltetett az arcára. Aztán eszeveszett kopácsolásra lett figyelmes, majd recsegő kiabálásra. Összeszorított szájjal indult a nagymamája hálószobája felé. Vérnyomása a kopácsolás ütemére egyre nőtt.

Egyre nehezebben emlékezett vissza, hogy milyen volt régen. Még halványan élt benne az éjszaka, amikor az anyja otthagyta a nagyanyjának, és soha nem jött vissza érte. Könnytől nedves arcát a mamája gyűrött rongy zsebkendővel törölgette, és azt hajtogatta: "Nincs baj, Kedvesem, megoldjuk együtt!"

És megoldották. Az asszony stabil hátországként létezett a kislány életében. Biztosította szeretetéről, de hagyta szárnyalni unokáját - az életébe ritkán szólt bele. Csak helyeslően bólogatott, amikor a lány felnőtt és az egyetemről, az első munkahelyéről és a szerelméről beszélt. Bízott unokája döntéseiben.

Egy éve azonban a határozott fellépésű nagyi összeomlott - a dohányzástól gégerákot kapott. A betegség következtében csak recsegve tudott beszélni, és a nyelési nehézségek miatt csak pépes ételeket vehetett magához. Kezdetben még felvette a harcot a kórral: magának készítette el a pépeket, szépen adagolta a gyógyszereit, és időben ment a kezelésekre is.

Ám néhány hónapja derült ki, hogy a rák átterjedt a gyomorra is. Eszter nem gondolkodott sokat, maga mellé vette a lassan tehetetlenné váló nagymamáját, hiszen amúgy is otthon volt Hangával. Az elején még szörnyen hálás nagyi azonban kifordult önmagából.

Folyton becsmérelte az unokáját, hogy mindent rosszul csinál - nem jól pépesíti az ételt, nem jó gyógyszert ad neki, rosszul cseréli a pelenkát. Mikor a lány szóvá tette a személyiségváltozást a kezelőorvosnál, ő csak annyit mondott:

- Sajnos ez a súlyos betegségek egyik velejárója. Próbáljon meg türelemmel lenni iránta. Ha pedig minden kötél szakadna... - És az orvos diszkréten egy hospice ház telefonszámát csúsztatta a kezébe.Eszter dühében ki akarta hajítani a cetlit, de Áron elvette tőle, és ennyit mondott:

- Jól jöhet még.

Forrás: Shutterstock

Legszívesebben üvöltött volna a férjével, hogy ő sosem dugja be a nagyiját egy ilyen helyre haldokolni, ő szeretetben fogja ápolni.

A fémkanál kopácsolása a vas konvektoron visszarántotta a valóságba. Az idős asszony úgy nézett ki, akár egy összeaszott múmia, és irdatlan nagy, vádló szemekkel vizslatta őt.

- Nem cseréltél pelenkát! Használhatatlan vagy! Ez a hála, amiért felneveltelek?! - recsegte.

A szobába lépve lesújtva konstatálta, hogy a pár perce kicserélt ágynemű újra mocskos. Elsírta magát. A szitkozódásra Áron is megérkezett, és finoman kitessékelte feleségét a hányásszagú szobából.

- Drágám - ölelte magához szelíden a zokogó feleségét. - Szerintem most szakadt el a cérna.

- Nem akarom! Hiszen ő nevelt fel! Gondoskodnom kell róla! - suttogta.

- És mi lesz a te életeddel? A lányunk minden este megkérdezi, hogy anyu is beteg, mint a nagymama? Felemészt téged ez az egész.

Szipogott. A férjének igaza volt. Már három hónapja nem foglalkozott Hangával, mert minden idejét az ápolás töltötte ki. Még mindig imádta, még mindig hálás volt a neki, de a férjét és a lányát is szerette. Megdörgölte az arcát, és vörös szemmel a férjére nézett.

- Ideadnád a hospice ház számát?

Néhány nap múlva üveges tekintettel figyelte, ahogy a mentősök betolják a folyamatosan szitkozódó nagymamát a hospice házba. A családjára gondolt és arra, hogy ezzel a döntésével a saját életüket mentette meg.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.