hazugság Lippai Flóra nemet mondani kifogás
Végre elérkezett a várva várt péntek délután. Lelki szemeid előtt már ott lebeg, ahogy agyhalott állapotban, csoki és popcorn hegyek között bámulod a kedvenc sorozatodat. De még el sem hagyod a munkahelyed küszöbét, a túlbuzgó barátnőd azonnal hív.

Csajos hétvége lesz, kihagyni tilos. Te pedig gondterhelten masszírozod a halántékodat. A kifogásokat és hazugságokat nem szokás reklámozni, de nem született még olyan ember, aki ne élt volna velük. Már csak azért sem, mert a "fáradt vagyok"-ot és a "nincs kedvem"-et senki sem fogadja el. Menj biztosra, a klasszikusokkal nem lőhetsz mellé!

A betegség kártya

Messziről bűzlő hazugság, ugyanakkor lehetetlen belekötni - ráadásul még igaz is lehet. A rutinosabbak már a gimiben is szereztek hamis orvosi igazolást, de az orvosnak általában elég előadni a hattyú halálát egy kis extra szabadságért. Persze, ha egy sima céges csapatépítő programot kell lemondani, a legokosabb egy jóféle gyomorrontást behazudni: garantáltan nem fog senki sem belekérdezni a részletekbe.

Vidékre utazom anyámékhoz...

Valószínűleg a kutya sem fogja felhívni anyádat, hogy tényleg hazamentél-e. Azt meg senkinek sincs szíve mondani, hogy ne látogasd meg a szüleidet. És amúgy sem voltál otthon már vagy fél éve (csak épp a múlt héten), ráadásul egyébként is megígérted nekik. Ó, és fáj a derekuk, a ház körül is sok a teendő, úgyhogy most pont nem tudsz bevállalni plusz egy napot a munkában.

Forrás: Shutterstock

A barátaimmal már leszerveztünk egy halom programot!

Az előző pont, csak épp megfordítva. Lehetőség szerint ne is élj vele - a szülőknek hazudni tényleg nem tartozik a legelegánsabb dolgok közé. Persze van, amikor a nagyszülők és a rokonság nem tudja értelmezni, miért nem utazol haza hetente 160 km-t vidékre. Ilyenkor kicsit komolyabb munícióra van szükség. A család szintén nem fog utánajárni, hol, kivel és mit csináltál. Legyen ez inkább a lelkiismeretedre bízva!

Bent kell maradnom munkahelyemen...

Azért lehetőség szerint ügyelj arra, hogy ne hallatszódjon át a telefonon a szeretőd "Drágám, kész a vacsi!" felkiáltása. Ezzel a hazugsággal a legprofibbak éveken keresztül képesek eltitkolni egy titkos viszonyt, de gyakorlatilag bármilyen szituációban felhasználható kifogás. Nem csatlakozhatsz az esti sörözéshez, ha elviekben még bent robotolsz a munkahelyeden.

+1 Repülőgép üzemmód

"Ne haragudj, lemerült a telefonom. Hát igen, a héten már harmadjára, bocsi." A lelki békéhez néha nem kell más, mint letiltani néhány embert és kikapcsolni a telefont. Persze öt perc után úgyis bekapcsolnád az Insta vagy a Facebook miatt, úgyhogy a legtökéletesebb megoldás a repülőgép üzemmód. Hihetetlen, de néhányan még mindig elhiszik, hogy egy átlag mobilfüggő 5 perc után sem veszi észre, hogy lemerült a telefonja. De hát, ha egyszer nem tudnak elérni, akkor ugyebár nincs mit tenni.

Hazudni persze nemcsak kockázatos, de főleg barátok, család vagy párkapcsolat esetén puha gerincet is igényel. Azonban mind tudjuk, egy erőszakos embernek nehéz beadagolni, hogy szükséged van egy kis énidőre. Szóval, ha mégis úgy döntenél, hogy kifogásokkal élnél, akkor minimum legyen annyi eszed, hogy nem posztolsz, mikor épp valahol nagyon máshol kéne lenned.

Még több olvasnivalóra vágysz?
Megértjük, és segítünk is neked. Ha idáig eljutottál, biztos Greta May írói oldala is tetszene, ahol rengeteg hasonló téma vár rád.Fotó: Pályi Zsófia

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.