stressz párkapcsolat Balogh Orsolya szex hiedelem
Szex egyenlő stresszforrás. Mindig is hülye voltam matekból, de ezt a képletet képtelen bevenni az agyam. Akárhányszor elmélyülök benne, beáll a kékhalál. Ez az a program, ami sehogy sem fut az elmémben.

Hát mégiscsak egy csodás, lélekemelő, gyönyörű tevékenységről beszélünk. Az a tevékenység, ami felrepít a mennyekbe, hogy a fészkes fenébe lehet stresszforrás?! Azt gondolom: egy tartós kapcsolatban a szex nem lehet stresszes. Legalábbis nem szabadna annak lennie. Számomra idegen a gondolat, de hát mások vagyunk.

A szex maga a főfogás, amelynek ízébe nem kerülhet bele savanyú, keserű adalék. Ahogy az azt megelőző előételnek (előjáték), majd a legvégén a desszertnek (utójáték) is csak édes íze lehet. Az, hogy valaki a kapcsolat elején rágörcsöl olyanokra: jó vagyok-e az ágyban, vagy mennyire tetszem neki, azt megértem.

Kezdetben sokakban vannak kétségek, még akkor is, ha hulla szerelmesek. Attól tartanak, nem elég jók, nem elég kívánatosak. De ezt jellemzően hamar levetkőzik az emberek, ha a két fél egymásra talál és működik a kémia. Akkor mi zavarhat bele a dologba?

A családi minták? Igen, akár ezek is. Amit a szüleinktől, nagyszüleinktől, vagy éppen az iskolában hallottunk a szexről. Hogy a lényege a nemzés, nem pedig az örömszerzés. Vagy hogy ez főleg a férfiaknak jó, és a nők dolga, hogy megadják nekik. Nos, ezek a hiedelmek, sztereotípiák valóban vágylohasztóak lehetnek. Emiatt gondolhatják azt sokan, hogy ez valami bűnös dolog, és emiatt alakulhat ki bennük gátlás.

És milyen lejárt szavatosságú hiedelem van még a kamrában? Például sokan ugyanazt a receptes könyvet használják évek óta. Szex: kell egy kis csókolózás, ölelés, simogatás, egyet rottyan, és kész is. Heti egyszer muszáj elkészíteni, mert ha nem, akkor baj van velünk. Halál ciki lesz, ha kiderül, nem élünk elég izgalmas nemi életet, vagy ha egy hónapban csak háromszor csináljuk.

Forrás: Shutterstock

Tessék, itt van a kutya elásva! Sokan rettentőn lusták, kényelmesek. Persze kifogásnak ott van a fáradtság, a gyerek meg az időhiány. Egyesek mindezt még azzal is megfejelik, hogy "összehasonlítgatóst" játszanak. Ha nincs meg a heti egy összebújás, akkor nyuggernek számítanak.

És jönnek a rémképek, hogy megcsalják vagy kidobják őket. Meg ott vannak még azok a hamis ideálok is, mint például, hogy csak akkor jó, ha van orgazmus, vagy ha elég hangosan élvezik. Ezek alapján nem csodálom, hogy egyesek számára a szerelmeskedés tényleg kényelmetlen téma.

Pedig nem kellene mást tenniük, csak felcsapniuk egy új "receptes könyvet". Azaz időt és energiát kellene szánni az intimitásra. Nem elég a simi meg a csók, beszélgetni is kell. Élményeket kell hozzá társítani. Például egy vacsit vagy mozit előtte. Új elemekkel és eszközökkel kell feldobni a házaséletet. De nemcsak a szexet, magát a kapcsolatot is. Hiszen az ágytorna akkor lehet csak felemelő, szabad és igazán élvezetes, ha egy működő és biztos kapcsolat öleli át. Ezért időnként le kell győzni a napi rutint, az otthonról hozott hiedelmeket, a környezetünktől kapott rémképeket és a félelmeinket.

Nem kell idegeskedni a szex miatt. Hogy atyaég, jut-e időm rá, vagy sem, mi lesz, ha nem bírom kielégíteni a partneremet, vagy nem fekszem le vele elégszer. Az intim együttlét nem működhet egy jól bevált forgatókönyv alapján. Igenis dolgozni kell azon, hogy létrejöjjön egy erotikus feszültség, amihez kell egy kis kíváncsiság, újdonság és távolság is.

És persze ezek csak fogódzkodók, mert valójában nincsenek szabályok. Legfeljebb annyi, amennyit egy pár felállít magának. De olyan sincs, hogy túl sok vagy túl kevés. Mindenkinek a saját íze szerint kell gondoskodnia arról, hogy ez a tevékenység élvezetes legyen. És a hangsúly a gondoskodni szón van.

A szex lényege az öröm. Ha valaki számára inkább stresszforrás, tennie kell arról, hogy ez megváltozzon és inkább az öröm forrása legyen. Tartós kapcsolatban ez nem mindig egyszerű, de csak rajtatok múlik. A testi szerelem nem lehet tabu, beszélni kell róla. Nemcsak azért, mert megkönnyíti a szerelmesek dolgát, hanem mert szükségszerű is. Egyedül így lehet rajta javítani.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.