halál kibeszélő magazin elmúlás művészet kultúra halottak napja festészet
Meglehetősen paradox a viszonyunk a halállal. Gyakran igyekszünk elnyomni ugyan tudatunkban, másrészről viszont naponta szembesülünk vele elrettentő felvételeken a filmekben és a TV-ben.A halál gondolata évszázadokon keresztül, minden időben foglalkoztatta az embereket, de a múltban - a járványok, háborúk és a mindennapokat meghatározó vallás miatt - egészen másként, mint manapság.Mivel senki sem tudja, milyen is igazából a halál, így a művészek is csak a fantáziájukra hagyatkozhatva alkothatták meg műveiket.

A művészetekben az évszázadok alatt, a halál ábrázolásmódja sokat változott. Gondolok itt a középkori haláltáncra, a barokk kor elmúlásra emlékeztető csendéleteire, a megszámlálhatatlanul sok keresztre feszítésre. De egy valami mégis megmaradt:

az ismeretlenség bűvölete - amit a halál az emberekre gyakorol!

Nézzünk meg, néhány kifejező művet a témakörben:

Bernt Notke - Haláltánc Forrás: Origo
A bázeli haláltánc a késő középkorból származik Forrás: Origo
Ismeretlen német festő a 18. századból - Haláltánc Forrás: Origo

A középkorban az emberek nagy része nem tudott írni-olvasni, ezért a szimbólumoknak fontos szerepe volt a képzőművészetben. A neves és névtelen művészek, mindenki számára jól érthető, képes beszámolókat készítettek "Ars moriendi" - a halál művészete címen.

Gustav Klimt - A halál és az élet Forrás: Origo

Hans Baldung Grien - A három életkor és a halál Forrás: Origo
Ferdinand Hodler - Felesége képmása a halottas ágyán Forrás: Origo

A halál legismertebben megszemélyesített allegóriája a kaszás, az emberi csontváz - legtöbbször kaszával és homokórával a kezében. A kasza a lelket választja el a testtől, miközben a homokóra az élet időbeli határát mutatja.

Max Slevogt - A halál és a lány Forrás: Origo
Egon Schiele - A halál és a lány Forrás: Origo
Pierre Puvis de Chavannes - A halál és a lány Forrás: Origo

A festészetben használt allegóriákhoz tartoznak az emberi élet mulandóságát és hiábavalóságát tükröző, úgynevezett Vanitas-szimbólumok is: a koponya, az elalvó gyertya, a homokóra, a hervadó virág, a pókháló, szappanbuborék, vagy egy romos épület.

David Bailly - Önarckép Vanitas szimbólumokkal Forrás: Origo
Arnold Böcklin - Háború Forrás: Origo
Albin Egger Lienz - Haláltánc Forrás: Origo

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.