buli szilveszter sláger zene dallamok ajánlás feldolgozások
A szilveszteri házibulik komoly vitáknak engednek terepet: önjelölt DJ-k ölik egymást, hogy milyen zene szóljon. Általában két táborra szakadnak: az egyik az örökzöld slágereket preferálja: mert azokat mindenki szereti. A másik csapat szerint azok már rém unalmasak, sőt már-már idegesítőek.

De szerencsére nekünk van egy zseniális Levink, aki megtalálta a járható "arany középutat".

Íme, 7+1 sláger, amit új köntösbe bújtattak! Így kiszolgálják a nosztalgia iránti igényt, mégse kaparja majd senki a falat az unalomig ismételt dallamoktól!

1. Rihanna: Umbrella - a The Baseballs feldolgozásában

Mit is mondhatnék a The Baseballs nevet viselő német bandáról, akik az 50-es és 60-as évek rockabilly hangulatát újra visszahozták a köztudatba? Talán csak annyit, hogy instant levettek a lábamról, amikor először meghallottam az Umbrella feldolgozásukat. Az a fajta dal, ami azonnal képes spontán zenés-táncoseszméletvesztéssé változtatni a legbealvósabb házibulit is. Ez pedig egy olyan fegyvertény, amit Rihanna eredetijéről nem lehet elmondani.

És akkor a klipről még egy szót se szóltam. Ilyenkor mindig az az érzésem támad, hogy későn születtem.

2. Katy Perry: Roar - a Russkaja feldolgozásában

Katy Perry dala a klipjével együtt eléggé tarzanos hangulatba tudja juttatni az embert, de itt meg is áll a történet. Mert még ha szórakozóhelyeken, plázákban vagy rádióban halljuk is, nem igazán érzünk leküzdhetetlen vágyat az éneklésre.

Bezzeg, ha meghallgatjuk a Russkaja változatát, és megnézzük hozzá akár csak egyszer is a klipet! Első hallgatásra elvarázsol, másodikra elkezded énekelni. Ezzel bizonyítottnak érzem a tételt, hogy minden sokkal jobb lesz, ha kap egy kis rézfúvós támogatást. - Gondoljunk csak Lusta Dick produkciójára a Macskafogóban!

Visszatérve a Russkajára, ez a bécsi illetőségű orosz Turbo Polka Metal formáció annyira lelkesen adja át a dalt, hogy az embernek szinte kedve támad egész alakos állat jelmezeket keresni magának és barátainak.

3. A-ha: Take On Me - a Reel Big Fish feldolgozásában

Ki ne ismerné a norvég A-ha legnagyobb - és egyetlen igazi- sikerszámát? Főleg a képregényes-élőszereplős klip miatt, de már ha meghalljuk az első akkordokat, azonnal tudjuk.

Ezen az állapoton változtatott a Reel Big Fish nevű amerikai ska punk csapat, akiknek sikerült új formába rázni az ismert szerelmi sztorit, feldobni rézfúvósokkal az eredeti szintipop dalt, illetve a klipben három percig sétálni egy végtelen metróaluljáróban. Vagy alagsori karbantartó folyosón. Ezzel az új változattal már bátran nekiindulhatunk barátainkkal az éjszakának!

4. Neil Diamond: Red Red Wine - a UB40 feldolgozásában

Bevallom, én erre a dalra nagyon sokáig azt hittem, Bob Marley énekli. Egyszerűen annyira reggae, amennyire egy dal csak lehet. Egy amolyan lazulós, nyugis, - minden rendben van a világgal -, dal.

Az eredetije, amit Neil Diamond jegyez, sokkal szomorúbb. Egy olyan személyről szól, akinek már csak a vörösbor segít a feledésben. A country szerelmesei bizonyára az eredeti, balladásabb hangvételű dal mellett maradnak.

Nekem viszont jobban bejön a könnyedebb változat. A UB40 dala könnyed, a kertben vagy a teraszon beborozós nyári estékre való, és ennél nem is akar többet.

5. Against Me!: True Trans Soul Rebel - Miley Cyrus és Laura Jane Grace feldolgozásában

Ezt a dalt eredetileg az amerikai Against Me! punk rock banda követte el, és a gyermekkora óta tartó nemi identitás zavarából transzgender nőként coming outoló - és a születési nevét elhagyó - Laura Jane Grace írta a szövegét, és voltaképp erről a döntésről szól maga a dal.

Ezt később Miley Cyrus és Laura Jane Grace újra feldolgozta, és egészen máshogy szól, mint az eredeti rock szám. A feldolgozás dallamosabb, kevésbé rockos, miközben a dalszöveg ugyanolyan erős és a dal mondanivalója ugyanannyira aktuális.

6. Teddybears ft. Mad Cobra: Cobrastyle - a Robyns feldolgozásában

A svéd Teddybears és a jamaikai Mad Cobra száma kivételesen magával ragadó, és önkéntelenül is gyorsabban kezdünk lépkedni rá. A klip pedig... ööö... érdekes, de legalább egy pillanatig se kell komolyan venni. Összességében majdnem annyira menő, mintha a Bombfunk MC S Freestylere szólna a világ hátterében.

Robyn változata ennél lágyabb, de dinamikájában mit sem változott. A klip meg felkelti az emberben azt a gyermeki vágyat, hogy fehér falakra és fehérbe öltözött emberekre különböző színű festékeket applikáljon. Elismerem, hogy ebben az esetben pillanatnyi hangulatom alapján választottam a két változat között.

7. No Angels: Daylight in your life - Az Audiosmog feldolgozásában

Nem mondom, hogy a No Angels változata a dalból rossz lenne, csak éppen nem annyira jó, mint az Audiosmog feldolgozása. Az eredeti könnyed, egyszerű és nem akar semmi csavart vinni az életünkbe.

Hát a feldolgozás? Nos, nézzétek meg magatok! Itt már a klipnek is van értelme, hiszen hol máshol szórnak szét a hálás publikum között 10.000 dollárt egy furgon tetején koncertezve? Na ugye! Ilyenkor mindig elgondolkodom, nálunk miért nincsenek ilyen akciók?

+1 Helloween: Dr. Stein - a Helloween feldolgozásában

Ez az a helyzet, amikor a ráadás egyben a kakukktojás is a listán. Ugyanis a Dr. Stein mindkét változatát a Helloween jegyzi, csak épp az eredetit 1988-ban vették fel, és a Keeper of The Seven Keys Part 2 című albumukra. Power metal a javából, a banda talán legismertebb dala.

Aztán 2009-ben gondoltak egyet, és a fennállásuk 25. évfordulója apropóján felvették újra, ezúttal jazz-rock stílusban.

És meglepő módon így is működött. Sőt!

Jó bulizást és Boldog Új Évet Kívánok! ;)

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.