Lengyelország zurek wawel bigos ételek krowka jellegzetesség pierogli céklaleves édesség
Aki járt már Lengyelországban, biztosan osztja a véleményemet, miszerint ez az ország sok szempontból csodás! Nem véletlen, hogy népeink már évszázadok óta országos cimborák. A táj gyönyörű, a városok sokszínűek és folyamatosan fejlődnek, az emberek kedvesek, és még tengerük is van. Na, de a KAJA! Az mindent visz. De komolyan.

Én, ha nem a negyediken laktam volna - ahova 100 lépcsőfok vezetett, és lift persze nem volt - akkor az ott töltött egy hónap alatt, tutira minimum 5 kiló pluszt felszedtem volna. A lengyeleknél egyébként rengeteg konyha remekei megtalálhatóak, egészen a bolgártól az indiaiig, de most szorítkozzunk az ország jellegzetes ételeire!

A legtipikusabbak

Kezdjük talán a legismertebb lengyel tésztafélével, a pierogival! Ez a derelye szerű finomság általában hússal vagy káposztával van töltve, de a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt.

Forrás: iStockphoto/Richard Rudisill

Őszintén bevallom, hogy ez az egyetlen lengyel kaja, amit én nem szeretek, de mentségemre szóljon, hogy a tortellini, a gnocchi és a ravioli sem jön be.

Ott van viszont a bigos! Ez egy olyan egytálétel, ami leginkábba mi székely káposztánkra hasonlít, csak a savanyú káposzta mellett van benne fejes káposzta is. Na, ez nagyon bejött nekem - főleg, hogy pont akkor ettem, amikor már igencsak honvágyam volt.

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Gyógyír másnaposságra

A zurek a lengyelek legkedveltebb gyógymódja macskajajra. Ez nem más, mint egy rozsliszttel savanyított leves, melyben húsok, fehér kolbász és főtt tojás van. Ez a kedvencem, valami mennyei az íze! Alig várom, hogy újra visszatérhessek Lengyelországba, az ízlelőbimbóim táncot fognak lejteni örömükben!

Forrás: Radakovics Viki saját képe

A másik nagyon jellemző másnapos étel a céklaleves.Lengyel barátaink alapból is sok céklát fogyasztanak, hát miért pont levest ne készítenének belőle? Na, de nem úgy van ám az, hogy csak a céklalé, aztán csókolom! Tesznek bele hússal töltött kis gombóckákat - ezt csak a cékla miatt bocsátottam meg nekik, mert a gombóckák nagyon hasonlítanak a pierogira.

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Saláták minden mennyiségben

A salik közül nem emelnék ki egyet sem, mert egyszerűen annyi kombináció létezik, hogy valami elképesztő. Számomra a zurek mellett ez volt a másik hatalmas pozitív csalódás: meggyőződésem, hogy a lengyelek verhetetlenek salátában!

Szerintem a meglepő és innovatív párosításokban rejlik a titkuk. Például egy sárgadinnye, avokádó, gránátalma, juhtúró kombóról te gondolnád, hogy milyen eszméletlenül finom?

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Az édesszájúak Mekkája

A lengyel édességekről minden bizonnyal a Krowka és a Wawel jut először eszedbe, ám desszertjeik jóval túlmutatnak a fincsi karamella rudacskákon és a csokin. Rengetegféle süteményt próbáltam, de amik a legjobban bejöttek, azok a palacsinták.

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Ezekből is a Manekin franchise-ban kaphatod a legjobbakat - ha Lengyelországba mész, mindenképpen nézz utána, hogy az adott városban van-e, és ha igen, nehogy kihagyd!

Forrás: Radakovics Viki saját képe

Ja és persze, a pia!

A lengyelek elsősorban a vodkájuról híresek, ami nemcsak finom, de marha olcsó is. Vodka alatt ne csak a sima vodkát értsd, hanem annak minden válfaját!

Az én kedvencem a Zubrowka, ami bölényfüves vodka, és ezen belül is a tölgyfakéreg és gyógynövény ízesítésű - sokkal finomabb ám, mint amilyennek hangzik! De a kocsmákban lehet kapni mindenféle szörppel és sziruppal ízesített vodkát is - ezek nekem túl édesek. Viszont tisztán is piszok jók - Picasso szerint is a 20. század három legjobb dolga közül az egyik a lengyel vodka!

Forrás: iStockphoto/SarapulSar38

A másik nagyon király alkohol Lengyelországban a sör. Ebből is van egy halom ízesített verzió, ami bevallom nekem nagyon bejött. De akik a markánsabb ízeket kedvelik, azok se csüggedjenek, mert ugyan a lengyeleknél is a világos lágersörök dominálnak, de itt is fellelhető a sűrű fekete sörtípus: a balti porter.

Ha a fentiek alapján nem döntöttél úgy, hogy most azonnal felcsapod az internetet, keresel egy lengyel utat és befizetsz rá, több lehetőséged is van, hogy lengyel ételeket és italokat próbálj ki.

  • Az egyik például, hogy ellátogatsz a Gdasnk Könyvesbolt-ba - ami a neve ellenére egyben kávézó is - hiszen lengyel sörök és ételek is fellelhetőek náluk.
  • A másik, hogy recepteket keresel a neten és az alapanyagok beszerzése után, elkészíted azokat saját magad. Én idáig még nem jutottam el, de a cikk írása közben felidézve az imádott ízeket, mégis kedvet kaptam.

Lehet, hogy legközelebb egy lengyel gastro cikk érkezik? ;)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.