gyilkosság asszonyok Férj és férj megölés méregkeverő méreg
A férjed sérült, beteg, részeges? Tedd el láb alól! "Mit kínlódsz vele?" Ez volt a jelszó jó néhány magyar faluban régen. És voltak asszonyok, akik gatyamadzaggal vagy arzénnal "segítették" jobb létre szenderülni a terhessé vált személyt. .

Még a legegyszerűbb falusi népek is megtalálták már a módját, hogy észrevétlenül gyilkoljanak. Hazajött a férj a háborúból, sérülten, betegen, hát kinek kellett már akkor? Különben is, az otthon maradt nők közül sokan szerelmi viszonyokba keveredtek a hadifogolytáborokban levő külföldi férfiakkal. Így a régi ember feleslegessé vált.

Ilyen hírhedt falu volt Nagyréve is, melyet csak a halál falujaként emlegettek, hiszen talán itt fordultak elő a legnagyobb számban rejtélyes halálesetek.

Fazekas Gyuláné, a nagyrévi méregkeverő légypapírral kezdte

Na, de hogyan szabaduljanak meg a feleslegessé vált hozzátartozóktól? Fazekas Gyuláné, a helyi bába megoldotta a problémát. Általa divatos lett a "méregkeverés" a környéken. Spártához hasonlóan, ahol a gyengét kitették meghalni, itt is pusztulnia kellett a sérült gyerekeknek, de a gondozásra szoruló felnőtteknek és időseknek is. De mindenek előtt a férjeknek és azoknak a rokonoknak, akiknek az örökségét, vagyonát akarták megkaparintani.

Forrás: Origo

Ráadásul mivel nagy volt a szegénység, a föld akkoriban különösen értékesnek számított. Ezért az "angyalcsinálás" (magzatelhajtás) lett a legkézenfekvőbb módszer a föld elaprózódásának megakadályozására.

Egyetlen gyerek maradhatott csak meg. Innen az elnevezés is: egykézés, mely talán a legjobban a Sárközben hódított. Igaz, itt pont a gazdagság fenntartása volt a fő cél. "Egy fertály, egy gyerek", szólt a mondás, így a sárközi zsíros, fekete föld nyújtotta gazdagság megőrizhetővé vált.

De csak a leányoknak kedvezett mindez, mert a beházasodó szegény vőnek sanyarú sorsa volt. Míg ő a földeken izzadt, addig a feleség kényelemben élt. Drága ruhákban járt, az idősebb nőrokonok irányításával a cselédek végezték a nehéz munkát. És ezt a jólétet a feleségek nem is kívánták feladni egy szakajtónyi gyerek felnevelésének a kedvéért. Így sok "angyal" szállt fel az égbe azokban az időkben a terhes asszonyok önkéntes közreműködésével is.

Forrás: Wikipedia

Bár sokáig felderítetlenek voltak ezek a rejtélyes halálesetek, később azonban hatalmas érdeklődés és sajtójelenlét mellett zajlottak a perek. Móricz Zsigmond Tiszazugi méregkeverők című írása kiválóan tudósít pl. a Tiszazug falvainak helyzetéről, a lakosság erkölcsi állapotáról, az emberek sorsáról és a miértekről.

Pipás Pista, az átokházi gatyamadzagos gyilkos

Pipás Pista ellenben - aki a neve ellenére nő volt -, a gatyamadzagot részesítette előnyben. A nő férfi ruhában járt, kalapot hordott, és szájából szinte mindig pipa lógott ki. Ráadásul úgy káromkodott, mint egy kocsis, így nem csoda, hogy férfinak nézték. Pipázgatva ült a kocsma egyik sarkának sötétjében.

Forrás: Origo

A férjüket a föld alá kívánó asszonyok itt keresték fel, hogy pénzért cserébe az őket bántalmazó vagy velük goromba, esetleg csak megunt embert a figyelmébe ajánlják. Akit pedig beajánlottak nála, annak nem sok maradt már hátra. Hamarosan gatyamadzaggal hátulról megfojtotta a hidegvérű bérgyilkos.

És még ki tudja, hány hátborzongató és kegyetlen történet maradt rejtve a kis falvak portáinak "békés nyugalmában"...

Rózsa Sándor, a magyar Robin Hood http://www.she.hu/kultur-mi/20170711-rozsa-sandor-betyar-becsulet-tortenelem-legenda.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.